Εν αναμονή της έκδοσης του οδηγού Michelin για τη Γαλλία, εκπρόσωπος της «βίβλου της γαστρονομίας» ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το αίτημα του Γάλλου Sebastien Bras, σεφ του «Le Suquet» στην Λαγκιόλ, να αφαιρεθούν τα τρία αστέρια τα οποία το εστιατόριο διατηρούσε για 18 χρόνια.

Tο απόγευμα της Τρίτης, εκπρόσωπος της Michelin ανακοίνωσε στο «Agence France-Presse (AFP)» ότι έγινε δεκτό το αίτημα του σεφ αναφορικά με την παράδοση των τριών αστεριών του. Σημειώνουμε ότι είναι η πρώτη φορά που επίσημα εγκρίνεται ένα τέτοιο αίτημα και ότι ο Sebastien Bras, αιτιολογώντας την απόφασή του, είχε επισημάνει ότι δεν μπορούσε να υποβάλλει τον εαυτό του στο «βασανιστήριο» του να γνωρίζει ότι ένα πιάτο μπορεί να κόστιζε τη μαγειρική του φήμη. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη περίπτωση σεφ που απαρνείται την εν λόγω τιμητική διάκριση. Πιο πρόσφατη, η περίπτωση του Jérôme Brochot, σεφ του «Le France», εστιατορίου στην περιοχή Μονσώ Λε Μιν της Βουργουνδίας.

sebastien bras photo Jean Louis Bellurget

«Είναι δύσκολο για εμάς να συμπεριλαμβάνουμε στον οδηγό ένα εστιατόριο που δεν επιθυμεί να συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούμε τη διαδικασία απόσυρσης αστεριού δημόσια», δήλωσε στην AFP η Claire Dorland Clauzel, εκπροσωπώντας τη Michelin, λέγοντας επίσης ότι άλλα εστιατόρια αφαιρούνταν από τον οδηγό όταν ο σεφ αποσύρονταν ή άλλαζε το concept. «Το Le Suquet στη Λαγκιόλ δεν θα συμπεριληφθεί στην έκδοση του 2018», είπε συμπληρώνοντας.

Η ανακοίνωση της αποδοχής του αιτήματος δεν ήταν κάτι που προέκυψε «αυτόματα» αλλά κατόπιν σοβαρής επεξεργασίας του από την ομάδα του Οδηγού. Η αρχική μάλιστα απάντησή τους υποδήλωνε σαφέστατα τη διάθεση διατήρησης της ανεξαρτησίας τους αναφορικά με την απόδοση αστεριών. Όσο για το αν αυτή η κίνηση ενθαρρύνει και άλλους επαγγελματίες σε παρόμοιες κινήσεις, η Clauzel εμφανίζεται αισιόδοξη λέγοντας: «Υπάρχουν πολλοί σεφ που έχουν δηλώσει ότι η ένταξη στον Οδηγό είναι μια μορφή αναγνώρισης, τιμή και κάτι που μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση σε κάθε γαστρονομικό εγχείρημα. Εμείς συνηθίζουμε να συμβουλεύουμε τους σεφ να μη δουλεύουν για τον Οδηγό αλλά για τους πελάτες τους».

Sebastien Bras Photo Jean Louis Bellurget 1

Η ανακοίνωση του Bras πέρυσι το Σεπτέμβριο προκάλεσε παγκόσμιο σοκ. «Περνάς από επιθεώρηση δύο ή τρεις φορές το χρόνο, ποτέ όμως δε γνωρίζεις τη χρονική στιγμή που το γεύμα που ετοιμάζεις θα επιθεωρηθεί. Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά, καθένα από τα 500 γεύματα που βγαίνει από την κουζίνα μπορεί να κριθεί», δήλωσε στην AFP ο Bras- που ανέλαβε το εστιατόριο από τον πατέρα του πριν από μια δεκαετία- εστιάζοντας στην «αγωνία της τελειότητας». «Ίσως να είμαι λιγότερο διάσημος αλλά αυτό το δέχομαι. Θέλω να ξεκινήσω ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του εστιατορίου χωρίς να αναρωτιέμαι αν οι δημιουργίες μου θα είναι αρεστές στους επιθεωρητές» είπε επίσης ομολογώντας ότι όπως όλοι οι σεφ, ήταν αρκετές οι στιγμές που θυμήθηκε το συνάδελφο και φίλο Bernard Loiseau, που αυτοκτόνησε το 2003, μια πράξη που η γαστρονομική -και δημοσιογραφική – κοινότητα συνέδεσε με φήμες σύμφωνα με τις οποίες θα έχανε το τρίτο του αστέρι. Ωστόσο, επέμεινε ότι δεν ταυτίζεται με το συγκεκριμένο συμβάν.

Φωτογραφίες: Jean Luis Bellurget

Το άρθρο της εβδομάδας