Παρά τα όσα υποστηρίζουν πολλά ΜΜΕ, οι πυρκαγιές στο δάσος του Αμαζονίου δεν είναι ατύχημα. Η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει τεθεί από κτηνοτρόφους, που θέλουν περισσότερες εκτάσεις για εκτροφή βοοειδών, όπως υπογραμμίζει το CCN. Η πρακτική αυτή εξελίσσεται, ενθαρρυνόμενη από τον Jair Bolsonaro, τον λαϊκιστή πρόεδρο της Βραζιλίας.
Έτσι, για όσους αναρωτιούνται πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάσωση του τροπικού δάσους, γνωστού ως ένας από τους μεγαλύτερους πνεύμονες του πλανήτη, η απάντηση μπορεί να είναι εξαιρετικά απλή: Καταναλώστε λιγότερο ή ακόμα και καθόλου κρέας.
Η Φιλανδία έχει κάνει ήδη το πρώτο βήμα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας να ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση «να επανεξετάσει επειγόντως την πιθανότητα απαγόρευσης των εισαγωγών βοδινού από τη Βραζιλία» κατά τις πυρκαγιές του Αμαζονίου. Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βοείου κρέατος παγκοσμίως, παρέχοντας σχεδόν το 20% των συνολικών εξαγωγών παγκοσμίως, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Πέρυσι, η χώρα εξήγαγε 1,64 εκατομμύρια τόνους βοδινού κρέατος – τον υψηλότερο όγκο στην ιστορία – με έσοδα ύψους 6,57 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βοοειδών (Abiec) της Βραζιλίας.
Αν η διάσωση του τροπικού δάσους δεν είναι αρκετή για να σας πείσει να σταματήσετε να καταναλώνετε τόσο κρέας, οι εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ίσως το κάνουν. Η παραγωγή βόειου κρέατος ευθύνεται για την απελευθέρωση στο περιβάλλον πενταπλάσιας ποσότητας αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και εξαπλάσιου αζώτου, το οποίο ρυπαίνει τα νερά, ενώ χρειάζεται 11 φορές περισσότερο νερό για άρδευση και χρησιμοποιεί 28 φορές περισσότερη γη, αναφέρει η μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. Όπως είχε επισημάνει στο παρελθόν ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης δρ. Πατσάουρι, η παραγωγή κρέατος ευθύνεται για ένα 18% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με το αντίστοιχο ποσοστό ευθύνης για τις μεταφορές να μην ξεπερνά το 13%.
Κάπου εδώ να σημειώσουμε πως οι γεωφυσικοί Γκάιντον Έσελ και Πάμελα Μάρτιν από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου έχουν υπολογίσει πως ένας άνθρωπος που αλλάζει τις διατροφικές του συνήθειες και γίνεται χορτοφάγος συνεισφέρει περισσότερο στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής απ΄ ό,τι αν σταματούσε οριστικά να χρησιμοποιεί αυτοκίνητο 4 x 4 και άρχιζε να κυκλοφορεί με υβριδικό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το μεθάνιο που εκπέμπουν τα βοοειδή διά της… αποβολής αερίων, σύμφωνα με το CNN, είναι 25 φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα.
Μια ανησυχητική έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι από την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC), ανέφερε ότι η αλλαγή της διατροφής μας θα μπορούσε να συνεισφέρει το 20% της προσπάθειας που απαιτείται για να μην αυξηθούν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες κατά 2 ° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Παρόλα αυτά, η παγκόσμια κατανάλωση βοείου κρέατος πρόκειται να αυξηθεί την επόμενη δεκαετία σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Μια κοινή έκθεση, όπως υπογραμμίζει το CNN, προέβλεπε ότι η παγκόσμια παραγωγή θα αυξηθεί κατά 16% μεταξύ του 2017 και του 2027 για την κάλυψη της ζήτησης.
Εάν δυσκολεύεστε να κόψετε τελείως το κρέας, προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωσή του. Μπορείτε να ακολουθήσετε το παράδειγμα πολλών Αμερικανών και να καθιερώσετε Meatless Mondays, δηλαδή μία μέρα μέσα στη βδομάδα (εδώ Δευτέρα) όπου θα τρέφεστε αποκλειστικά με χορτοφαγικά πιάτα.
Πατήστε ΕΔΩ για να μάθετε τα πάντα για την χορτοφαγία και να βρείτε νόστιμες συνταγές.