«Γιατί το καναδικό βούτυρο δεν μαλακώνει πλέον τόσο εύκολα σε θερμοκρασία δωματίου;». Αυτό ήταν το ερώτημα που ξεσήκωσε ήδη πολεμική στη χώρα με το ονομαζόμενο buttergate.

Aρκούσε μια ανάρτηση -για την ακρίβεια, ένα ερώτημα- στο twitter της Καναδής σεφ Julie Van Rosendaal για να δημιουργήσει θύελλα σχολίων: «Έχετε παρατηρήσει και εσείς τελευταία ότι το βούτυρο δεν μαλακώνει πλέον τόσο εύκολα σε θερμοκρασία δωματίου;». Και μπορεί η απορία να φαίνεται απλή αλλά κρύβει ένα πολιτικό πρόβλημα. Με το lockdown οι Καναδοί μαγειρεύουν περισσότερο. Και καταναλώνουν βούτυρο περισσότερο.

Οι γαλακτοπαραγωγοί πάντα χρησιμοποιούσαν φοινικέλαιο σαν συμπλήρωμα στις ζωοτροφές. Η μεγαλύτερη ζήτηση, όμως, του προϊόντος ανάγκασε σε αύξηση της χρήσης του φοινικέλαιου που ενισχύει την παραγωγή γάλακτος. Μόνο που το φοινικέλαιο έχει σαν αποτέλεσμα να σκληραίνει το βούτυρο από όπου και το πρόβλημα που παρατήρησε η Van Rosendaal.

Και οι Καναδοί παίρνουν πολύ σοβαρά τη διατροφή τους και κυρίως, την ηθική της διατροφής τους. Οι αντιδράσεις οδήγησαν τους γαλακτοπαραγωγούς να αναθεωρήσουν τη θέση τους αφού ένα πιθανό εμπάργκο στην κατανάλωση καναδικού βούτυρου «κοστίζει» πολύ περισσότερο από τη μείωση της χρήσης του φοινικέλαιου.

Και η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση για το φοινικέλαιο έχει ξεκινήσει χρόνια τώρα. Σύμφωνα με το BBC που επικαλείται πηγή του WWF, τα μισά προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια του σούπερ μάρκετ χρησιμοποιούν φοινικέλαιο. Από σαμπουάν μέχρι τρόφιμα. Εχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση ανά στρέμμα, μικρότερο κόστος παραγωγής και ευρεία γκάμα χρήσης. Αυτός είναι ο λόγος που ολόκληρα δάση σε τροπικές χώρες όπου ευδοκιμεί, αποδεκατίζονται για να αποδοθούν στην παραγωγή του. Σύμφωνα πάντα με το WWF, η καλλιέργεια του έχει οδηγήσει στο 8% της παγκόσμιας αποδάσωσης από το 1990 μέχρι το 2008.

Όμως η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι μόνο μια παράπλευρη επίπτωση του φοινικέλαιου. Η άλλη μεγάλη συζήτηση αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις του στην υγεία λόγω των κορεσμένων λιπαρών που συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτός και ο λόγος που οι Καναδοί ανησυχούν. Και επειδή διαθέτουν ένα από τα πιο ισχυρά κινήματα καταναλωτών πιέζουν για αλλαγές. Και από ό,τι φαίνεται το buttergate, όπως ονομάστηκε το “σκάνδαλο” του σκληρού βούτυρου, είναι μόνο η αρχή.

Δείτε επίσης: 

Βούτυρο: Το κάνουμε κλαριφιέ, νουαζέτ και το αρωματίζουμε ποικιλοτρόπως

Φτιάχνουμε εύκολα πεντανόστιμο βούτυρο μήλου

Για πόσο διατηρείται το βούτυρο εκτός ψυγείου;

Το άρθρο της εβδομάδας