Η 29η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και λένε πάντοτε την αλήθεια.
Αν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα, θα ήταν η 3η πιο ρυπογόνος χώρα σε παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ. Οι μελέτες δείχνουν ότι το 8% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου οφείλονται στη σπατάλη τροφίμων.
Πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα που αφορά ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς: στο περιβάλλον, στην οικονομία και στην κοινωνία. Η πρόκληση είναι μεγάλη σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και θα κρίνει πολλά για το μέλλον μας.
Ο ΟΗΕ επισημοποίησε την Διεθνή Ημέρα και σε όλο τον κόσμο σχεδιάζονται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Τα επίσημα στοιχεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση
– Περισσότεροι από 88 εκατ. τόνοι τροφίμων σπαταλώνται ετησίως
– 33 εκατ. άνθρωποι βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια
– 143 δις ευρώ είναι το ετήσιο κόστος σπατάλης τροφίμων
– Το 10% από τους 88 εκατ. τόνους τροφίμων εκτιμάται ότι συνδέεται με την επισήμανση της ημερομηνίας ανάλωσης στα τρόφιμα
Τα επίσημα στοιχεία για την Ελλάδα
– Η σπατάλη εκτιμάται στο 5,1% της ετήσιας παραγωγής τροφίμων –ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο
– Η ετήσια σπατάλη τροφίμων στα νοικοκυριά στην Ελλάδα εκτιμάται στα 196 κ. ανά άτομο. Βρισκόμαστε στην 4η χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
– Η σπατάλη τροφίμων συνυπάρχει με την επισιτιστική ανασφάλεια την οποία βιώνει το 12,9% του πληθυσμού, δηλαδή περισσότερα από 1,4 εκ. άτομα στη χώρα μας.
– Δεν καταφέρνουμε ακόμη να κατανοήσουμε την ένδειξη «ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από» (best before). Μόλις το 22% των πολιτών αντιλαμβάνεται σωστά το νόημα της ένδειξης –ποσοστό που είναι το 3ο χειρότερο στην Ευρώπη. Ανεξαρτήτως από το αν το τρόφιμο δείχνει ασφαλές, εμείς επιμένουμε να το πετάμε σε ποσοστό διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
– Μόνο το 36% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν πετάει τρόφιμα.
Μπορούμε!
Το «Μπορούμε» είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που μετράει περισσότερους από 2.500 εθελοντές κι έχει ως στόχο να περιορίσει την σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να συμβάλλει στη καταπολέμηση του υποσιτισμού και της επισιτιστικής ανασφάλειας που αγγίζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Η οργάνωση δημιουργήθηκε το 2011 από ένα μικρό, πολύ μικρό γεγονός: κάποιος έσωσε 12 τυρόπιτες από ένα αναψυκτήριο και τις έδωσε στο τοπικό συσσίτιο. Αλλά έτσι ξεκινούν όλες οι μεγάλες αλλαγές, με μικρά βήματα.
Σήμερα οι εθελοντές του «Μπορούμε» σώζουν και προσφέρουν σε καθημερινή βάση περισσότερες από 24.000 μερίδες φαγητού.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διάσωση και Προσφορά Τροφίμων» παίρνουν φαγητό και τρόφιμα από όλους τους δωρητές-συνεργάτες και τα προσφέρουν μέσω διαφόρων φορέων στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
Κάποιοι πετάνε το φαγητό που κάποιοι άλλοι χρειάζονται για να επιβιώσουν. Μέσα από τις δράσεις του, το «Μπορούμε» καταφέρνει να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων και να στηρίξει τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού της χώρας.
Το έργο της οργάνωσης δεν περιορίζεται μόνο στην προσφορά τροφίμων, αλλά επεκτείνεται σε προγράμματα ευαισθητοποίησης στα σχολεία, στο «χωράφι», στη «λαϊκή αγορά» και στις «γειτονιές».
Μια από τις πιο πρόσφατες δράσεις της δυναμικής οργάνωσης είναι η «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος. Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και συντονισμένης δράσης στο οποίο ενώνουν τις δυνάμεις τους δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και περισσότερες από 50 μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης σε όλη τη χώρα.
Γιατί όταν θέλουμε, μπορούμε!
info
Περισσότερες πληροφορίες για την οργάνωση«Μπορούμε» και το πώς μπορείτε να βοήθησε θα δείτε στην ιστοσελίδα boroume.gr
Για τη «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» στην ιστοσελίδα foodsavingalliancegreece.gr
Δείτε επίσης:
7 τρόποι να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων (και χρημάτων)
Ο απόλυτος οδηγός για την κομποστοποίηση τροφίμων στο σπίτι
Ο πλανήτης εκπέμπει SOS: Μειώστε την κατανάλωση κρέατος και τη σπατάλη τροφίμων!