Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, η Κίνα κάνει διαρκώς έρευνες για να βρει ένα είδος ρυζιού, το οποίο αντέχει στο αλμυρό νερό, προκειμένου να ταΐσει τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της. Τέσσερις δεκαετίες μετά, κατάφερε τελικά να εισάγει στην αγορά τις πρώτες ποικιλίες αυτού του σιτηρού, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά με την καταπολέμηση του παγκόσμιου προβλήματος του υποσιτισμού.
Τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τέσσερις διαφορετικοί τύποι ρυζιού, οι οποίοι είναι ανεκτικοί στο αλάτι, είναι σε θέση να αποδώσουν μεταξύ 6,5 και 9,3 τόνων ανά 10.000 τετραγωνικά μέτρα. Το ποσό αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο από τους 4,5 τόνους, που περίμεναν ότι θα αποδώσει. Για να καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι όλο αυτό θα πρέπει να ξέρεις ότι η Κίνα έχει περίπου 1 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα γης με υψηλά ποσά αλατιού και αλκαλίων όπου θα μπορούσε να αναπτυχθεί αυτό το ρύζι. Η καλλιέργεια μόλις ενός δεκάτου αυτού του εδάφους θα παρείχε αρκετό ρύζι για να τραφούν 200 εκατομμύρια άνθρωποι.
Μόνο στην Κίνα, η παραγωγή ρυζιού θα ενισχυθεί κατά 20%. Και ο υπόλοιπος κόσμος όμως θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από αυτό, καθώς οι Κινέζοι αναζητούν νέες εκτάσεις για να καλλιεργούν τρόφιμα. Κάτοικοι περιοχών της Ασίας, που κυμαίνονται από τις νότιες νησιωτικές χώρες έως τη βόρεια Ινδία και το Πακιστάν με έδαφος με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν το ρύζι αυτό για να προσφέρουν περισσότερο φαγητό στο λαό τους. Επιπλέον, η Κίνα θα μπορούσε να πουλήσει το πλεόνασμα ρυζιού που έχει τώρα για να βοηθήσει στην τροφοδοσία του υπόλοιπου πλανήτη, παρέχοντας μια πανταχού παρούσα πηγή αμύλου σε περιοχές που πλήττονται από την πείνα.
Ωστόσο, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ώσπου το ρύζι αυτό να είναι αρκετά οικονομικό για να το “υιοθετήσουν” και άλλες χώρες. Επί του παρόντος, πωλείται περίπου 7,50 δολάρια ανά κιλό, δηλαδή περίπου οκτώ φορές το κόστος του συμβατικού ρυζιού. Το κόστος αυτό αναμένεται ωστόσο με τον καιρό να μειωθεί. Μέχρι στιγμής η Κίνα έχει πουλήσει έξι τόνους ρυζιού στο ευρύ κοινό μέσα σε μόλις 4 μήνες, ενώ έχει πάνω από 1.000 παραγγελίες για τη φετινή καλλιέργεια. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια, καθώς αυτό το ισχυρό νέο εργαλείο για την καταπολέμηση της πείνας θα συνεχίζει να ανθίζει.