Τα αφρώδη κρασιά περιέχουν εγκλωβισμένο διοξείδιο του άνθρακα που στο ποτήρι ελευθερώνεται δημιουργώντας φυσαλίδες. Ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής, το χρώμα και τον τύπο του αφρώδους οίνου, μπορούν να δημιουργηθούν διαφορετικοί συνδυασμοί με τα φαγητά.

Οι φυσαλίδες συνδέονται με κρασιά που έχουν υψηλή οξύτητα φρεσκάδα και αρώματα που κυμαίνονται από φρουτώδη με ανθικές νότες έως πιο πολύπλοκα αρώματα αυτόλυσης που θυμίζουν ζύμη, μαγιά, brioche, και τριτογενή αρώματα που θυμίζουν λευκή τρούφα, kερήθρα και ξηρούς καρπούς, όπως φουντούκι. Επιπλέον, οι φυσαλίδες προσφέρουν αρωματική διάρκεια και μάκρος επίγευσης.

Ανεξαρτήτως του τρόπου παρασκευής τους, τα αφρώδη κρασιά έχουν σχετικά χαμηλό αλκοόλ. Σπάνια αυτό θα ξεπεράσει το 12,5%, με αποτέλεσμα να μπορούν να συνδυαστούν με πιο καυτερά πιάτα, όπως ταρτάρ τόνου με chili και πικρές γεύσεις. Επιπλέον, τα αφρώδη κρασιά έχουν καταγραφεί στη συνείδησή μας ως κρασιά που συνδέονται με γιορτινή, ανάλαφρη διάθεση, αλλά και με σημαντικές επετείους και εορτασμούς. Για παράδειγμα, είθισται να γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου παρέα με κάποιο ποτήρι αφρώδους οίνου.

Τα πιο ανάλαφρα στυλ αφρώδους οίνου, όπως ένα Prosecco από τον ιταλικό βορρά, ένα Αθήρι από το νησί της Ρόδου, ή ένα Μσσχοφίλερο από το οροπέδιο της Μαντινείας, λειτουργούν όμορφα συνοδεύοντας appetizer, όπως μπουκίτσες φρυγανισμένου ψωμιού με λιωμένη μοτσαρέλα, τάρτες γαρίδας και bruschetta με ψιλοκομμένα φιλέτα μόσχου και blue cheese. Οι φυσαλίδες χαλαρώνουν την ατμόσφαιρα, δημιουργούν μια όμορφη γιορτινή διάθεση και προετοιμάζουν το κλίμα για ένα όμορφο δείπνο.

Τα πιο πολύπλοκα και φινετσάτα αφρώδη όπως μια Grande Cuvée Champagne ή μια Vintage Franciacorta ή μια Cava Paraje Calificado θα δημιουργούσαν εξαιρετικούς συνδυασμούς και με entrée, όπως γεμιστά ravioli με θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς που έχουν επεξεργαστεί με βούτυρο ή tacos καπνιστού χελιού με ντομάτα, μαϊντανό και χυμό από λάιμ ή φιλέτο συναγρίδας φρικασέ. Τα γλυκά αφρώδη μπορούν να ταιριάξουν όμορφα με επιδόρπια που βασίζονται σε λευκές κρέμες, όπως το Mille Feuille.

Εκτός από τα λευκά αφρώδη, εντυπωσιακοί συνδυασμοί προκύπτουν και από τα ροζέ αφρώδη. Ένα ανάλαφρο αφρώδες ροζέ χρώματος, από το Ξινόμαυρο Αμυνταίου, θα δέσει εξαιρετικά με σαλάτες που περιέχουν κόκκινα φρούτα, όπως ρόδι. Οι ροζέ σαμπάνιες έχουν πιο σφιχτή δομή, και αρώματα που θυμίζουν κόκκινα φρούτα του δάσους και θα μπορούσαν να δώσουν εξαιρετικούς συνδυασμούς με foie gras που έχει θωρακιστεί στη φλόγα και σερβιριστεί με σάλτσα από cranberries. Ένα ποτήρι από γλυκό αφρώδες ερυθρό κρασί Brachetto d’ Acqui θα ταίριαζε υπέροχα με ένα cheesecake.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι παρόλο που τα αφρώδη θεωρούνται κρασιά που ανοίγουν ένα δείπνο, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσουν σοβαρούς συνδυασμούς τόσο με τα entrée όσο και με τα dessert. Συνεπώς, η ιδέα να στηθεί ένα ολοκληρωμένο δείπνο με αφρώδη, εκτός από πρωτοτυπία θα προσφέρει και υψηλή γαστρονομική απόλαυση.