Ας δούμε μαζί έξι μύθους που επικρατούν γύρω από το κρασί και ας τους καταρρίψουμε κάνοντας τις φετινές γιορτές τις πλέον αξέχαστες.

Στολισμένα τραπέζια, βαρύγδουπα σερβίτσια, εκλεκτά εδέσματα, ξεχωριστά κρασιά. Τα γεύματα και τα δείπνα των ημερών είναι για πολλούς τα πλέον λαμπρά της χρονιάς και η επιθυμία της τέλειας οργάνωσης ή/και της τέλειας απόλαυσης είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Ωστόσο, κάποιες προκαταλήψεις δεν μας επιτρέπουν να μεγιστοποιήσουμε την ευχαρίστηση αυτών των εξαιρετικών περιστάσεων. Ας τις καταρρίψουμε για να κερδίσουμε σε απόλαυση φέτος τις γιορτές!

Τα αφρώδη είναι μόνο για απεριτίφ
Σε καμία περίπτωση! Ναι μεν το CO2 έχει τη μοναδική ικανότητα να δημιουργεί ευφορία, να καθαρίζει την παλέτα και να προετοιμάζει τον ουρανίσκο για υπέροχες γεύσεις, όμως τα καλά αφρώδη είναι πάνω απ’ όλα εξαιρετικά κρασιά που μπορούν να συνοδεύσουν πλήθος συνταγών. Ιδιαίτερα τα πιο πληθωρικά από αυτά που φτιάχνονται με τη μέθοδο της δεύτερης ζύμωσης στη φιάλη -όπως πολλές σαμπάνιες, τα ιταλικά Franciacorta αλλά και κάποια ελληνικά- στέκονται υπέροχα ακόμα και πλάι σε κυρίως πιάτα και ιδιαίτερα στα λευκά κρέατα που δίνουν και παίρνουν την εορταστική περίοδο.

Η γαλοπούλα των Χριστουγέννων θέλει κόκκινο
Παρόλο που ο κιμάς είναι ένα υλικό που συνδυάζεται αρμονικά με κόκκινα, το icon χριστουγεννιάτικο πιάτο θα απογειωθεί δίπλα σε ένα λευκό. Αυτό μάλιστα θα συμβεί ακόμα κι όταν ο κιμάς πρωταγωνιστεί στη γέμιση, αφού η γαλοπούλα, ως λευκό κρέας, προτιμά κρασιά του ιδίου χρώματος. Απλώς φροντίστε το λευκό κρασί σας να έχει πλούσιο σώμα και παλαιωμένα αρώματα λόγω της ύπαρξης ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων που συναντάμε στην πλειονότητα των σχετικών συνταγών. Βάλτε συνεπώς στο ψυγείο το πιο παλιό Chardonnay, Viognier, Semillon, Βιδιανό ή Νυχτέρι που έχετε στην κάβα σας!

Το κόκκινο σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου
Αυτός ο μύθος μπορεί να μην έχει εποχή, όμως ο χειμωνιάτικος καιρός και το pedigree του ακριβοθώρητου κρασιού των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς συνιστούν αδιανόητη ακόμα και τη σκέψη της τοποθέτησής του στο ψυγείο. Ας αναλογιστούμε όμως ότι όταν καθιερώθηκε ο όρος «θερμοκρασία δωματίου» αναφερόταν σε δωμάτια γαλλικών πύργων του 18ου αιώνα και όχι σε διαμερίσματα του 21ου! Συνεπώς, υποδήλωνε τη σωστή θερμοκρασία των 16-18oC και όχι των 22-25oC που επικρατούν σε ένα μοντέρνο διαμέρισμα. Για τον λόγο αυτό μη διστάσετε να βάλετε για 1-1½ ώρα στο ψυγείο την εορταστική φιάλη, πριν το γεύμα ή το δείπνο. Αν μάλιστα αυτή είναι άνω της 15ετίας, τότε παρατείνετε τον χρόνο κάνα μισάωρο, αφού η πιο κρύα θερμοκρασία θα προσδώσει στα «αδυνατισμένα» παλαιωμένα κρασιά λίγο παραπάνω σφρίγος και συμπύκνωση.

Τα στιβαρά ερυθρά ταιριάζουν με κυνήγι
Τα ποιοτικά ερυθρά, ναι, ταιριάζουν πράγματι με κυνήγι, τα στιβαρά όμως συνήθως όχι! Αυτό συμβαίνει γιατί όλα τα κρέατα του είδους -ακόμα και στην περίπτωση που δεν είναι άγρια αλλά εκτροφής- διαθέτουν πολλούς μυς και λίγο λίπος, άρα κατ’ επέκταση σχετικά στεγνή υφή. Αν, επομένως, βάλουμε δίπλα τους ένα γεροδεμένο ερυθρό, γεμάτο με ισχυρές τανίνες, τότε απλώς θα ενισχύσουμε αυτό το στέγνωμα μέσα στο στόμα. Γι’ αυτό τον λόγο, λοιπόν, προτιμήστε ένα παλαιωμένο κρασί -άνω της δεκαετίας- αφού ο χρόνος θα του έχει επιτρέψει να αποκτήσει μια βελούδινη γεύση.

Όσο για την ποιότητα, αυτή είναι η απόλυτα απαραίτητη προϋπόθεση ώστε το άρωμα μέσα στο στόμα (το flavor) να είναι έντονο και επίμονο για να μη σκεπαστεί από τη δυνατή γεύση που είναι σήμα-κατατεθέν του κυνηγιού, με όποιον τρόπο κι αν έχετε επιλέξει να το μαγειρέψετε.

Κρασί με βιδωτό πώμα χριστουγεννιάτικα; Με τίποτα!
Η αντίληψη ότι το βιδωτό πώμα συνεπάγεται και ένα φθηνό, χαμηλής ποιότητας και άρα εντελώς ακατάλληλο για την εορταστική περίσταση κρασί είναι βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση ακόμα και ανήσυχων οινόφιλων. Τα βιδωτά πώματα όμως που συναντάμε στα περισσότερα κρασιά όχι μόνο καμία σχέση δεν έχουν με αυτά των φθηνών ετικετών ή των αλκοολούχων ποτών, αλλά, αντιθέτως, αποτελούν εγγύηση φρεσκάδας και ποιότητας.  Καθώς και σιγουριάς, αφού ελαχιστοποιούν την πιθανότητα να βρεθείτε μπροστά σε μια ακριβή φελλωμένη φιάλη, γεγονός το οποίο ίσως να χαλάσει όλο σας το κέφι! Συνεπώς, μη διστάσετε να σερβίρετε ένα ποιοτικό κρασί με βιδωτό πώμα ακόμα και στο πιο… βαρύ τραπέζι. Άλλωστε, αν ήσαστε στην Αυστραλία ή στη Νέα Ζηλανδία, σχεδόν δεν θα είχατε επιλογή, καθώς το 95% όλων των κρασιών της Ωκεανίας (ανεξαρτήτως χρώματος) είναι πωματισμένα με τέτοια!

Η εναλλαγή πολλών και διαφορετικών κρασιών μεθάει
Τα τραπέζια των εορτών είναι οι κατεξοχήν περιστάσεις όπου τα πιάτα διαδέχονται το ένα το άλλο και ως εκ τούτου προσφέρονται για σερβίρισμα διαφορετικών κρασιών. Εδώ είναι που πολλοί πιστεύουν ότι το πέρασμα από ένα αφρώδες σε ένα λευκό, ένα κόκκινο και ένα γλυκό που θα ολοκληρώσει το δείπνο είναι η απόλυτη συνταγή για ένα αξέχαστο, εορταστικό μεθύσι!

Τίποτα όμως δεν είναι πιο ανακριβές, αφού όσα κρασιά κι αν «αλλάξουμε», αυτό που μετράει είναι η συνολική ποσότητα του οινοπνεύματος. Έτσι, είτε πιούμε 375 ml από ένα κρασί, είτε 375 ml από πέντε, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Απολαύστε, επομένως, χωρίς ενοχές και προβληματισμούς τα μοναδικά αρώματα και τις γεύσεις των υπέροχων κρασιών που συνοδεύουν αυτές τις ειδικές περιστάσεις, φροντίζοντας μόνο να μην ξεπεράσετε συνολικά το όριο των προσωπικών σας αντοχών.

Καλές οινικές γιορτές!

Το άρθρο της εβδομάδας