O πολύπειρος οινοποιός και οινολόγος Γιάννης Τσέλεπος με πορεία δεκαετιών στο κρασί έχει συνδέσει το όνομα του με την ξεχωριστή ποικιλία Μοσχοφίλερο και θεωρείται από τους πλέον καλούς γνώστες των ιδιαιτεροτήτων του αρκαδικού αμπελώνα.
Ο ανήσυχος οινοποιός είναι άνθρωπος που πατά μεν σταθερά στην αρκαδική γη αλλά αποφάσισε να βάλει «πόδι» και στη Σαντορίνη, όπου υπάρχει συγκεντρωμένος ένας τεράστιος οινικός πλούτος. Ο ίδιος εξηγεί: «Έχοντας αναδείξει τα αμπελοτόπια της Μαντινείας και της Νεμέας θέλησα να ανταποκριθώ στην πρόκληση που παρουσιάζει ο αμπελώνας της Σαντορίνης. Πρόκειται για ένα νέο οινολογικό εγχείρημα. Η μεγάλη πρόκληση ήταν το εξαιρετικό σαντορινιό αμπελοτόπι που εκφράζει όλα τα αυθεντικά στοιχεία του σαντορινιού κρασιού».
«Επιστροφή στην κάναβα»
Το νέο κρασί, μια Σαντορίνη ΠΟΠ με το όνομα «Τσέλεπος Σαντορίνη» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Γιάννη Τσέλεπου με την οικογένεια Χρυσού που διαθέτει τους ιδιόκτητους αμπελώνες 120 στρεμμάτων στο νησί της Σαντορίνης και στις περιοχές Πύργο και Εμπορείο. «Το αμπελοτόπι της οικογένειας Χρυσού ήταν ιδανικό. Στη Σαντορίνη ο πήχης μπαίνει ψηλά για την παραγωγή super premium οίνων», λέει ο Γιάννης Τσέλεπος και προσθέτει «Δεν είμαι από τους οινοποιούς που αρέσκεται στο λανσάρισμα νέων ετικετών. Μελέτησα την κουλτούρα του Ασύρτικου, τα αμπελοτόπια και η δική μου πρόταση είναι επιστροφή στην κάναβα και στον παραδοσιακό τρόπο».
Η αναβίωση με παραδοσιακές μεθόδους του υπεραιωνόβιου αμπελώνα ξεκίνησε μετά τον τρύγο του 2103 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με σκοπό την επαναφορά του σε μια βιώσιμη κατάσταση με αποδόσεις της τάξης των 400 κιλών ανά στρέμμα από τα 130 που ήταν μέχρι τώρα. «Συνεργάζομαι με τον Νίκο Πελεκάνο, μεγάλο γνώστη του Σαντορινιού αμπελώνα, με τους οινολόγους Γιάννη Συβρή, Τάκη Σμυρνιώτη, Έλλη Τεντζεράκη, που έχουν γαλουχηθεί στο Ασύρτικο, ενώ σύμβουλος οινολόγος μας είναι ο Θάνος Φακορέλης» λέει ο οινοποιός. Και συμπληρώνει: «Θέλουμε να πείσουμε την αγορά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι τα κρασιά της Σαντορίνης είναι ιδιαίτερα».
Το καινούργιο κρασί «Τσέλεπος Σαντορίνη» ΠΟΠ που έδωσε ο τρύγος του 2104 -και ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τη Σαντορίνη- χαρακτηρίζεται από λαμπερό χρώμα αχυρόξανθο, διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών, νότες ιωδίου και αίσθηση ορυκτότητας. Πλούσιο και ζωηρό στο στόμα με καλοδομημένο σώμα και φρουτώδη επίγευση. Μια δωρική Σαντορίνη με αντοχή στο χρόνο. Η παραγωγή αγγίζει τις 12.500 φιάλες εκ των οποίων το 50% έχει ήδη εξαχθεί στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Το υπόλοιπο προορίζεται κατά 20% για την αγορά της Σαντορίνης και το 30% για τα την υπόλοιπη Ελλάδα.