Η Ραλλού Γκούτζου μαζί με την αδελφή της Άννα Γιαννουζάκου έχουν δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη ένα παράξενο μαγαζί.
Εκεί, ανάμεσα στις παρέες της γειτονιάς που πίνουν στο κομψό, μικρούλι σαλονάκι τον καφέ τους δοκιμάζοντας τη σοκολατόπιτα που μόλις βγήκε από το φούρνο, έζησα την εμπειρία της κουζίνας της Λωξάνδρας σε ένα μαγαζί που δεν είναι επιχείρηση αλλά η φωλιά των δύο υπέροχων κυριών. Αφού τελείωσαν με τις καριέρες και το μεγάλωμα των παιδιών τους αποφάσισαν να θυμηθούν τις συνταγές της γιαγιάς και να φτιάξουν λίγα καλά και χειροποίητα, κάθε μέρα και κάτι άλλο, με γάλα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και λιωμένο βούτυρο πρόβειο -αυτό που λάτρευε και η δική μου Πολίτισσα γιαγιά.
Οι δύο εκδοχές της τυρόπιτας τους έχουν τρελάνει τη Θεσσαλονίκη, η μία με φέτα, κασέρι Μυτιλήνης και λίγη μπεσαμέλ, η άλλη με τυρί κρέμα, και οι δύο με ένα καταπληκτικό, τραγανό φύλλο. Δεν έχουν ούτε ψυγείο, τα κουλουράκια πορτοκάλι, ο κουραμπιές που μοσχοβολά βούτυρο -μυστικό του, το καραμελωμένο αμύγδαλο-, το ρυζόγαλο της γιαγιάς τους, το κέικ με λεμόνι, πορτοκάλι και φρούτα, η κις λορέν, τα μαρεγκάτα, το cheesecake, τα σοκολατάκια με καρύδι και πορτοκάλι περνάνε σε χρόνο ρεκόρ από τη μικρή, οικιακή, χειροποίητη παραγωγή στην κατανάλωση. Ό,τι προλάβεις, λοιπόν, κι αν δεν βρεις την πάστα φλόρα που λαχτάρησες θα πιεις μερακλίδικο τον ελληνικό σου με γλυκό του κουταλιού-μπουκίτσα-μινιατούρα.
Αλλά μπορείς και να πάρεις αληθινό ψωμάκι, επιλεγμένο από τους καλύτερους παλιούς φούρνους της πόλης ή ξεχωριστά γλυκά του κουταλιού από μικρούς συνεταιρισμούς. Παρέα με δύο μαγικές κυρίες, που επιμένουν να ζουν στο δικό τους σύμπαν που μοιάζει με παραμύθι.
info
Ραλλού: Αιμιλίου Ριάδη 7, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 834910