Κορυφαία στιγμή της ελληνικής γαστρονομίας, οι παραδοσιακές πίτες, κατέχουν το δικό τους χώρο στη μαγειρική μας μυθολογία, πρωτίστως λόγω του φύλλου. Η τέχνη του να ανοίγεις φύλλο συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με την Ελληνίδα συλλογική μαγείρισσα. Όσες και όσοι έμαθαν να το φτιάχνουν με τα χεράκια τους ανακοινώνουν τη μέρα που ψήνουν πίτα με γιορταστικό ύφος και έχουν από το κοινό τους την ανάλογη υποδοχή. Όσον αφορά τη γέμιση, από μια χούφτα τυρί φέτα τριμμένη και πασπαλισμένη ανάμεσα σε άπειρα τραγανά φύλλα μέχρι τις πιο πολύπλοκες παρασκευές, όλα χωράνε μέσα σε μια πίτα.
Αν η ζηλευτή τέχνη του φύλλου δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των ταλέντων μας, μια σειρά από μαγαζιά με ιστορία και πείρα τις ετοιμάζουν με εξαιρετικά υλικά και τις προσφέρουν έτοιμες για ψήσιμο. Όταν υπάρχει χρόνος, η μέρα της πίτας μπορεί να μοιραστεί σε δύο κομμάτια: αγοράζουμε το φύλλο έτοιμο από τα μαγαζιά που γνωρίζουν την τέχνη και φτιάχνουμε εμείς τη γέμιση στο σπίτι βάζοντας τη σφραγίδα του προσωπικού μας γούστου και της δημιουργικότητάς μας. Τα μαγαζιά που σας προτείνουμε, μέχρι τη στιγμή που δοκιμάσαμε τα προϊόντα τους, άξιζαν τα λεφτά τους και τη φήμη τους.
Αθήνα
Μπατζίνα
Η διάσημη πίτα της Καρδίτσας δίνει στο μαγαζί το όνομά του και φυσικά εδώ θα βρείτε την «μπατζίνα» (λεπτή πίτα χωρίς φύλλο με κολοκύθι ή κολοκύθα και τυρί) μαζί με πολλές άλλες πίτες από την Καρδίτσα και την Ήπειρο από γυναικείους συνεταιρισμούς και μικρά εργαστήρια. Τα ράφια φιλοξενούν και μια γερή ποικιλία επιλεγμένων προϊόντων από μικρούς παραγωγούς όπως βοτανικά τσάγια, σάλτσες με πιπεριά Φλωρίνης Ναουμίδη, αναψυκτικά Τεμένια από την Κρήτη και craft μπίρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες, ζυμαρικά, όσπρια, ελαιόλαδο κ.ά.
Αθήνα, Παρθενώνος 3, Κουκάκι, τηλ.: 211 7506 65
Μουζίλο
Παίρνει το όνομά του από το ορεινό χωριό της Ευρυτανίας στα 860 μ. που φημίζεται για τις πίτες του και το τιμάει φτιάχνοντας χειροποίητες, παραδοσιακές πίτες, με επιλεγμένα υλικά από μικρούς παραγωγούς. Οι πίτες με το χαρακτηριστικό τσαλακωμένο φύλλο, ετοιμάζονται και ψήνονται μπροστά στον πελάτη: «μουζιλιώτικη» τυρόπιτα (με φέτα και κατσικίσιο τυρί), γραβιερόπιτα, πρασοτυρόπιτα, σπανακοτυρόπιτα (με τσαλαφούτι), κρεατόπιτα, μανιταρόπιτα. Παρασκευάζουν και χειροποίητα γλυκά όπως μηλόπιτα, πάστα φλόρα, και μπανόφι.
Δούσμανη 13, Γλυφάδα, τηλ.: 211 2152 772, mouzilo.gr
Α λα γκρεκ
Αν θέλετε μια ωραία φρέσκια χειροποίητη πίτα, εδώ θα έλθετε. Ο σεφ Κωστής Κωστάκης από το Λασίθι και ο συνεταίρος του Γιάννης Πετρής παίρνουν την παραγγελία σας και την άλλη μέρα έχουν έτοιμη κάποια από τις πολλές και εξαιρετικές πίτες που ετοιμάζουν, ψημένη ή άψητη: μανιταρόπιτες, μελιτζανόπιτες, γαλατόπιτες, ταχινόπιτες, μαραθόπιτες. Μεγάλο σουξέ έχει η τυρόπιτα -γκιουζλεμές που φτιάχνεται με μικρασιατική συνταγή και ψήνεται στο σάζι (πλάκα ψησίματος). Η διακόσμηση σε μεταφέρει στη Μεγαλόνησο και θα βρείτε και πολλά από τα διάσημα αρτοποιήματα του νησιού όπως καλιτσούνια, σταφιδωτά, πατούδα, δίπλες, προζυμένια κουλουράκια ξεροτήγανα, τσουρέκια, μπισκότα, βουτήματα, παξιμάδια και ακόμα γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λοιπές λιχουδιές. Όλα είναι χειροποίητα με πρώτες ύλες που έρχονται δύο φορές την εβδομάδα από την Κρήτη ενώ για τα φύλλα χρησιμοποιείται αλεύρι από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.
Αγίας Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, τηλ.: 211 0122 071
Εργαστήριο Δήμητρας Γουναρίδη
Εκτός από το φρέσκο, χειροποίητο φύλλο ματσόβεργας που βγάζει καθημερινά, η οικογενειακή επιχείρηση παράγει από το 1945 με συνέπεια στη μικρασιατική καταγωγή της, μια μεγάλη ποικιλία από πίτες ταψιού όπως χωριάτικη τυρόπιτα, μανιταρόπιτα, κολοκυθόπιτα, burek, πίτα Καισαρείας, πίτα Καρπάθου, πίτα Μυκόνου, πατατόπιτα, όλες με χειροποίητη γέμιση, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αγνό βούτυρο. Σταρ του μαγαζιού οι τριγωνικές τηγανητές πίτες με το τραγανό φύλλο χωρίς αίσθηση λαδίλας: κουρού, κιμαδόπιτα, μελιτζανόπιτα, με λουκάνικο. Υπάρχουν και σιροπιαστά γλυκά, κουλουράκια, τσουρέκια κλπ.
Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία, τηλ.: 210 2712 548
Prima pita Καλλίκαρπης γης
Οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2020 από τον Νίκο Σταθόπουλο. Οι πίτες τους παρασκευάζονται με 100% εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που προέρχεται από τους ελαιώνες της οικογένειας στο Αβράμιο της Μεσσηνίας και και οι γεμίσεις περιέχουν μόνο φρέσκα υλικά και καθόλου έτοιμα μείγματα, τεχνητά αρώματα και συντηρητικά. Η γκάμα τους περιλαμβάνει εκτός από τις κλασικές πίτες τυρόπιτα και σπανακοπιτα, πίτες με ντελικατέσεν όπως το ακροκώλιον (προσούτο) του Στρεμμένου, προσούτο ιταλικό, παστράμι, σύγκλινο Μάνης, απάκι της Κρήτης κ.ά. που συνδυάζονται με κίτρινα ελληνικά τυριά (γραβιέρα και κασέρι). Ειδικά το σύγκλινο και το απάκι τα συνδυάζουν με πράσα και φέτα Ελασσόνας. Κάνουν και διανομή κατ´οίκον μέσω του e -shop (www.primapita.gr).
Λιοσίων 97, Αχαρνές, τηλ.: 211 4176 956
Φύλλο κρούστας – Ειρήνη Πρινιωτάκη
Οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής φύλλου που λειτουργεί εδώ και εκατό χρόνια. Η κ. Ειρήνη Πρινιωτάκη, τρίτη γενιά μαστόρισσα φύλλου ετοιμάζει φύλλο βέργας που ανοίγεται με το χέρι (στρογγυλό και τετράγωνο) με βάση την πολίτικη συνταγή της γιαγιάς της- σφολιάτα, ζύμη κουρού, ζύμη για τάρτες, ζύμη για πίτσες. Με αυτά τα φύλλα ετοιμάζει και νόστιμες κατεψυγμένες πίτες με πλούσια γέμιση, έτοιμες για ψήσιμο, αλλά και σπρινγκ ρολς, πίτες για σουβλάκια, κρέπες, το φημισμένο σιροπιαστό γλυκό κιουνεφέ με φύλλο κανταϊφι και τυρί. Ακόμα, γλυκά ταψιού. μπουγάτσα, κρουασάν και μηλοπιτάκια.
Παπαδιαμαντοπούλου 84, Ζωγράφου, τηλ.: 210 7798 035
Οι πίτες της γιαγιάς Ευριδίκης
Χειροποίητες πίτες από τη Δήμητρα Κουγιανού που έμαθε τις συνταγές από τη γιαγιά της την Ευριδίκη με καταγωγή από την Κοζάνη. Η Δήμητρα μαζί με το γιό της Βάιο που έχει σπουδάσει μάγειρας, ετοιμάζει καθημερινά τις παραδοσιακές (κάποτε και με μια μοντέρνα πινελιά πίτες της) στο ανοιχτό εργαστήριο που αν έχετε λίγο χρόνο μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη διαδικασία του ζυμώματος. Οι πίτες είναι κατεψυγμένες και έτοιμες για ψήσιμο. Εκτός από τα κλασικά -κιμαδόπιτα, χορτόπιτα, κολοκυθόπιτα, σπανακόπιτα, πρασόπιτα, κοτόπιτα-, φτιάχνει και πιο ιδιαίτερα είδη όπως μελιτζανόπιτα, τυρόπιτα με 4 τυριά-, αλλά και γλυκές πίτες: γαλατόπιτα, μπουγάτσα, γλυκιά κολοκυθόπιτα. Σημειώστε τα καλής ποιότητας, αποκλειστικά ελληνικά υλικά, όπως τα τυροκομικά ΠΟΠ που έρχονται από τη Λαμία.
Κύπρου 25, Βριλήσσια, τηλ.: 210 8030 088
Ζύμη Παππά
Φρέσκο χειροποίητο φύλλο βέργας και ζύμη σφολιάτας είναι τα δυνατά του χαρτιά. Το μικρό οικογενειακό εργαστήριο ξεκίνησε από τον Βαγγέλη Παππά και τη σύζυγό του εδώ και 40 χρόνια και την παράδοση συνεχίζουν οι κόρες του Ελευθερία και Αλίκη. Σωστή η υφή των φύλλων, ελαστική έτσι που να μην σπάει αλλά και αφράτη. Εκτός από φύλλο, παρασκευάζουν πίτες έτοιμες για ψήσιμο (κιμαδόπιτα, κοτόπιτα, τυρόπιτα, σπανακόπιτα, μηλοπιτάκια, μπουρέκια και κρέπες αλμυρές (ζαμπόν -τυρί -μπέικον) και γλυκές (πραλίνα).
Αραπάκη 29-31, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9565 096
Αμφιλοχία
Ενημερωμένο κατάστημα με πολλά προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών. Οι κατεψυγμένες πίτες με διάφορες γεμίσεις και έτοιμες για ψήσιμο είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Το κατάστημα τις φέρνει από το εργαστηριο «Οικοζύμη» στο χωριό Νερομάνα Τριχωνίδας, από το εργαστήριο «Σπερχειός» στη Σπερχειάδα της Φθιώτιδας και από το Γερακάρι της Λάρισας. Θα διαλέξετε τσουκνιδόπιτα, πιπερόπιτα, κοτόπιτα, μελιτζανόπιτα, γαλατόπιτα, πρασόπιτα (με και χωρίς τυρί), κολοκυθόπιτα γλυκιά και αλμυρή, τυρόπιτα, και άλλες, όλες πολύ γευστικές και με τραγανό φύλλο. Μια που θα πάτε για τις πίτες, ρίξτε μια ματιά και στα υπόλοιπα: μανούρα Σίφνου, το μπλε τυρί του τυροκομείου Αρβανίτη, τα λιγκουίνι λαχανικών από την «Αγροζύμη» που είναι φτιαγμένα με σιμιγδάλι σε ειδικά μπρούτζινα καλούπια (ειδική παραγγελία από Ιταλία) κ.ά.
Σαρανταπόρου 30, Χολαργός, τηλ.: 210 6532 051
Ευρυτανική διατροφή Κουτρομάνος
Ένα παντοπωλείο με παραδοσιακά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Εδώ θα βρείτε μια ολόκληρη σειρά από εξαιρετικές κατεψυγμένες πίτες από το εργαστήρι «Παραδοσιακό» Καρπενησίου και από το «Αγρόκτημα Κερκίνης» (κρεατόπιτα, ζαμπονοκασερόπιτα, μανιταρόπιτα με φέτα και την αυθεντική γλυκιά μπουγάτσα Σερρών). Ωστόσο, βασικός πυρήνας του καταστήματος είναι τα τυροκομικά της γνωστής επιχείρησης τυροκομικών Κουτρομάνος στο Καρπενήσι: η διάσημη φέτα, το κατσικίσιο, το βαρελίσιο και το βλάχικο τυρί, φρέσκο κατσικίσιο βούτυρο, γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα, το τσαλαφούτι (ΠΟΠ), όλα από ντόπιο γάλα αλλά και γιαούρτι από το γαλακτοκομείο του Καρπενισιώτη Τζίφρη. Προσθέστε στην ατζέντα σας ζυμαρικά Τσάτσου από τη Λαμία – τραχανά ξινό και γλυκό από πρόβειο γάλα, τραχανά λαχανικών, χυλοπίτες, τα γλυκά κουταλιού Κεραμάρη, το μοναδικό λικέρ από μούρο Ευρυτανίας κ.ά.
Παπαδιαμαντοπούλου 130, Πλατεία Αγίου Θωμά, Γουδή, τηλ.: 210 7754 805/ Πανόρμου και Χατζηκωνσταντή 1, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 6923 282
Θεσσαλονίκη
Βλάστη
Στο κατάστημα του Κώστα Αστραίου από τη Βλάστη Κοζάνης θα βρείτε εξαιρετικό φύλλο και θαυμάσιες πίτες (κατεψυγμένες) έτοιμες για ψήσιμο. Χρησιμοποιούν άριστες πρώτες ύλες όπως αλεύρι από τους Κυλινδρόμυλους της Κρήτης και ελαιόλαδο. Η ποικιλία είναι μεγάλη με πρώτη από όλες τις πίτες τη διάσημη τυρόπιτα Βλάστης και μετά σπανακοτυρόπιτα, πρασοτυρόπιτα, παστουρμαδόπιτα, πρασοσελινόπιτα κ.ο.κ. Ένα μεγάλο «μυστικό» της επιτυχίας τους είναι το απίστευτα πολύπλοκο και χρονοβόρο είδος φύλλου που χρησιμοποιούν: η ζύμη ανοίγεται με 5-6 λεπτά φύλλα που διπλώνονται, γεμίζονται, τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο και ξανα-ανοίγονται έτσι ώστε να πάει η γέμιση παντού (πρόκειται για την τεχνική της βλάχικης πίτας).
Παπάφη 221, Κάτω Τούμπα, τηλ.: 2310 947 815
Η κουζίνα της γιαγιάς Σοφίας
Θεσσαλικές αυθεντικές πίτες από τον Κωνσταντίνο Γραβάνη με καταγωγή από το Δρυμό Ελασσόνας που τις παρασκευάζει με τις συνταγές της γιαγιάς του. Μεγάλη ποικιλία από γνωστές αλλά και ασυνήθιστες πίτες, με χειροποίητο φύλλο που φτιάχνουν με ελαιόλαδο και αλεύρι Κούλα. Εκτός από τις κλασικές (τυρόπιτα, σπανακοτυροπιτα, πρασοτυρόπιτα), παρασκευάζουν και μανιταρόπιτα, κοτόπιτα με γλυκό τραχανά από το Ραγιάν, μελιτζανόπιτα με γαλλικό κατσικίσιο κορμό, πιπερόπιτα με πιπεριές Φλωρίνης, ξινό τραχανά Ραγιάν και σαλάμι Λευκάδας. Το μενού περιλαμβάνει και ποντιακό περέκ με βούτυρο και τυρί Γαΐς καθώς και γλυκιά γαλατόπιτα.
Βενιζέλου 55, τηλ.: 2310 265 414
Δια Χειρός Ρεσινιώτου
Η Τούλα Ρεσινιώτου εκφράζει την αγάπη της για τη γαστρονομική παράδοση δημιουργώντας στο μαγαζί της μια σειρά από εξαιρετικές πίτες με βάση οικογενειακές και γενικότερα παραδοσιακές συνταγές. Οι πίτες της έχουν διάφορες γεμίσεις ανάλογα με την εποχή και πάντα υπάρχει τυρόπιτα και σπανακοτυρόπιτα. Εκτός από πίτες παρασκευάζει ωραία κέικ, κουλουράκια, τρουφάκια, προφιτερόλ, cheesecake, κορμό σοκολάτας, τσουρέκια, χαλβά, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού.
Καστριτσίου 12, τηλ.: 2310 264 107
Χαλκιδική
Οι πίτες της Μαριάννας
Ενδιαφέρουσα περίπτωση για έτοιμες πίτες από τον Αμπελουργικό Οίκο Καζάκη, μια εταιρία που ξεκίνησε φτιάχνοντας ντολμαδάκια και συσκευάζοντας αμπελόφυλλα. Αγαπήθηκε, διεύρυνε την γκάμα των προϊόντων της και ανάμεσα σε άλλα διαθέτει και ωραίες πίτες σε μεγάλη ποικιλία τις οποίες διανέμει σε όλη την Ελλάδα. Παράγονται από το συνεταιρισμό γυναικών της Νέας Γωνιάς σύμφωνα με συνταγές της Μαριάννας Καζάκη με το αλεύρι «Εκλεκτόν» από τους Κυλινδρόμυλους Χαλκιδικής και τυριά ΜΕΒΓΑΛ. Θα βρείτε τις κλασικές γεύσεις όπως σπανακοτυρόπιτα, τυρόπιτα, πρασόπιτα, αλμυρή και γλυκιά κολοκυθόπιτα αλλά και κασερόπιτα και μελιτζανόπιτα με γέμιση του διάσημου χουνκιάρ μπεγεντί.
Κασσάνδρα, Νέα Καλλικράτεια, 1ο χλμ. οδού Νέας Γωνιάς – Νέας Καλλικράτειας, τηλ.: 23 99 020 450
Λαμία
Φύλλο και Μεράκι
Για τη Ρούλα Κελπενή και τον σύζυγο της Βασίλη Νταφλούκα το ζυμάρι και το γλυκό ήταν ένα αγαπημένο χόμπυ που το 2013 έγινε δουλειά. Ξεκίνησαν να παρασκευάζουν καθημερινά φρέσκο χειροποίητο φύλλο όπως συνεχίζουν να κάνουν και σήμερα ξεκινώντας από τις τις 5 το πρωί. Το προϊόν αγαπήθηκε και σύντομα ήλθαν και οι θαυμάσιες χειροποίητες πίτες: τυρόπιτα, σπανακοτυρόπιτα, κοτόπιτα, ανοιχτή γαλατόπιτα αρωματισμένη με βανίλια, κολοκυθόπιτα γλυκιά και αλμυρή. Το «μενού» συμπληρώνεται με σιροπιαστά με απόλυτο πρωταγωνιστή τον παραδοσιακό μπακλαβά με 60-70 φύλλα τα οποία φτιάχνουν ένα ένα με τον πλάστη.
Πλ. Πάρκου 6, Λαμία, τηλ.: 22310 66 554/ Γερασίμου Βασιλειάδη 59, Καμένα Βούρλα, τηλ.: 22350 22 181
Λάρισα
Φαίδων
Η ιστορία του αρτοποιείου ξεκίνησε το 1979. Γρήγορα ακολούθησε και δεύτερο κατάστημα το 1981, το οποίο επεκτάθηκε και μεταφέρθηκε στην Ανθίμου Γαζή το 1996. Μεγάλη ποικιλία από έτοιμες ψημένες πίτες με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο που το ανοίγουν μέσα στο εργαστήριο. Κλασική θεσσαλιώτικη χορτόπιτα με φύλλα λαδιού, τυρόπιτα, πλαστός, μεγάλο πεϊνιρλί, γαλατόπιτα με «καμένη» κρούστα και φύλλο. Φτιάχνουν ακόμα κουλούρια όλων των ειδών, σάντουϊτς, μπάρες, τσουρέκια, λουκουμάδες και διάφορα κέικ.
Μανδηλαρά & Κολοκοτρώνη 1, Λάρισα, τηλ.: 2410 284 888/ Ανθίμου Γαζή 10, 2410-536 368
Πίτα ΟΛΥΜΠΟΥ
Στα τέλη του 2011 ο χημικός Απόστολος Καπετανούλης, με καταγωγή από την περιοχή του κάτω Ολύμπου αποφάσισε να αποχωρήσει από την φαρμακευτική εταιρεία που εργαζόταν και να ασχοληθεί με την δημιουργία ενός εργαστηρίου πίτας. Με επίκεντρο την παραδοσιακή διατροφή σχεδίασε μια σειρά από θεσσαλικές πίτες και διάφορα άλλα προϊόντα ζύμης. Το εργαστήριο παρασκευάζει χειροποίητες μικρές και μεγάλες πίτες σε μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων: από τη φημισμένη μελιτζανόπιτα, την κλασσική πρασόπιτα, την κοτόπιτα αλλα και την πλούσια μανιταρόπιτα. Οι πελάτες εκτιμούν ιδιαίτερα τα μίνι κιμαδοπιτάκια και τα γαλατοπιτάκια μπουκιάς.
Παπαναστασίου 70, τηλ.: 2410 258 745 – Θερμοπυλών 21 Αμπελώνας τηλ.: 2492 300 871
Η πηγή του φύλλου
Συγχρονο εργαστήριο φύλλου με μεγάλη ποικιλία φρέσκων και κατεψυγμένων προϊόντων σε φύλλα για πίτα, κανταΐφι και έτοιμες πίτες. Οι ζύμες δεν περιέχουν συντηρητικά ενώ κανένα προϊόν δεν μένει στην κατάψυξη περισσότερο από δύο μήνες λόγω της μεγάλης ζήτησης. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο πελάτης μπορεί να φέρει τα υλικά και να του ετοιμάσουν την πίτα του με χωριάτικο βέργας ή με ολικής άλεσης. Τα προϊόντα περιλαμβάνουν παραδοσιακό χωριάτικο φύλλο βέργας λευκό και ολικής άλεσης, φύλλο κρούστας, σφολιάτα και κανταϊφι, και έτοιμες κατεψυγμένες πίτες και πιτάκια με διάφορες γεμίσεις: σφολιατάκια, τυροπιτάκια, λουκανοπιτάκια, κασερόπιτες, ζαμπονοκασερόπιτες και φωλιές πίτσας (ατομικές) και την έτοιμη για ψήσιμο κατεψυγμένη στρογγυλή ή τετράγωνη χωριάτικη πίτα αλμυρή ή γλυκιά, με ένα από τα βασικά υλικά (τυρί, κασέρι, σπανάκι, ζαμπόν, πράσο, κρέμα).
Ζωοδόχου Πηγής 38, τηλ.: 2410 622 259
Κρήτη
Κρητικό Εργαστήρι Οικογένεια Λαμπάκη
Η οικοτεχνία προϊόντων ζύμης της Οικογένειας Λαμπάκη παρασκευάζει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων ζύμης με κρητικές πρώτες ύλες, ανάμεσά τους και πολλές κατεψυγμένες ωραιότατες πίτες έτοιμες για ψήσιμο: μαραθόπιτες με άγρια μάραθα, σφακιανές πίτες, παραδοσιακή κρεατότουρτα, μεσογειακη πίτα με τυρί και πιπεριές, μανιταρόπιτα, κοτόπιτα, κολοκυθόπιτα γλυκιά κ.ά. Θα βρείτε ακόμα καλιτσούνια μυζηθρένια, χορτάρινα και ανάμεικτα για φούρνο ή για τηγάνι, λαμπριάτικα με τυρομάλαμα και την γνωστή Χανιώτικη μπουγάτσα με μυζήθρα. Εκτός όμως από τα κλασικά προϊόντα ζύμης θα «ανακαλύψετε» παραδοσιακά κουλουράκια και βουτήματα.
Λενταριανά, Αλ. Παπαναστασίου 176, Χανιά, τηλ.: 28210 57 185/ Αποκορώνου 109, τηλ.: 28210 42 200
Παραδοσιακό φύλλο Βαρανάκης
Ο Βαρανάκης έμαθε την τέχνη του χειροποίητου φύλλου από τον Αρμένιο Π. Αργυριάδη και απο το 1950 φτιάχνει στον ίδιο μαγαζί φύλλο κρούστας, φύλλο κανταΐφι, σφολιάτα, φύλλο χωριάτικο για πίτες. Τα φύλλα ανοίγονται μπροστά σου σαν ένα τεράστιο σεντόνι επάνω στη λινάτσα. Στο Βαρανάκη μπορέιτε επίσησ να αγοράσετε σκληρό αλέυρι ειδικό για το φτιάξιμο ξεροτητήγανου.
Τσουδερών 59, Χανιά, τηλ. 28210 46 228
Συνεταιρισμός Γυναικών Κριτσάς
Οι γυναίκες στην Κριτσά, σε ένα από τα ομορφότερα χωριά στο Λασίθι, γνωρίζουν πώς να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση, μέσω του Γυναικείου Συνεταιρισμού Κριτσάς που σύστησαν πριν από δέκα περίπου χρόνια. Δεκατρείς γυναίκες, από 25 έως 65 ετών, που καθημερινά βρίσκουν το χρόνο και με το μεράκι τους δημιουργούν τις πιο νόστιμες αλμυρές και γλυκές συνταγές για τους ντόπιους, αλλά και τους επισκέπτες του χωριού. Χορτοπιτάκια, τυροπιτάκια, καλτσούνια, σπανακόπιτα, μακαρόνια σκιουφιχτά, αγκινάρες ωμές, σαλάτα με ντομάτα και πιπεριά, φασόλια, μυζηθρόπιτες νεράτες είναι μόνο μερικά από όσα διαθέτουν.
Κριτσά, Λασίθι, τηλ.: 28410 51 111
Σέριφος
Ο φούρνος του Χαλίδα
Ένας ξεχωριστός υπερεκατοντάχρονος ξυλόφουρνος που από το 1900 ψήνει 24 ώρες το 24ωρο. Εκτός από το πραγματικό προζυμένιο ψωμί και το ψωμί με μαγιά (απλό, ολικής και με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι), φτιάχνει μια ολόκληρη σειρά από χειροποίητες καταπληκτικές πίτες, αλμυρές και γλυκές -κοτόπιτα και πίτα μπουγιουρντί, ανοιχτή κερασόπιτα και βερυκοκόπιτα το καλοκαίρι (που φτιάχνει η Βασιλική η μητέρα της οικογένειας) και τάρτα με κατσικίσιο τυρί και μέλι, πιτσα και μπουγάτσα για τους after. Βγάζει και χειροποίητο κεικ με κόκκινα φρούτα ή με φιστίκι Αιγίνης, κουλούρι Θεσσαλονίκης, φουρνιστό παστέλι με κουρκουμά, μέλι και κανέλα και μικρούτσικα εξαίσια λουκουμαδάκια με χυμό πορτοκάλι και μέλι.
Χώρα, τηλ.: 22810 52 585