Αυτό το διάστημα όλος ο κόσμος μιλά για το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου. Και όχι άδικα καθώς συγκέντρωσε 11 υποψηφιότητς για Όσκαρ- ανάμεσά τους Καλύτερος Α’ Γυναικείος Ρόλος για την Έμα Στόουν και Σκηνοθεσία για τον Γιώργο Λάνθιμο. Προφανώς εμείς εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε κριτική της ταινίας. Θα την αφήσουμε στους εξεδικευμένους συνάδελφούς μας. Ωστόσο, μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι που αφορά τον δικό μας τομέα, τη γαστρονομία. Όσο έχετε δει την ταινία, σίγουρα θα θυμάστε τη σκηνή που η Μπέλα- Έμα Στόουν ξετρελάθηκε με κάτι ταρτάκια που έφαγε τις πρώτες στιγμές που βρέθηκε στην Πορτογαλία. «Ποιος τα έφτιαξε; Μπορούμε να έχουμε κι άλλα;», ήταν η πρώτη αντίδρασή της, καθώς τα… καταβρόχθιζε. Την εντυπωσίασαν γευστικά τόσο πολύ που αποφάσισε να το σκάσει από το ξενοδοχείο της, να ψάξει να βρει κι άλλα και να φάει. Και έφαγε τόσο πολύ που στο τέλος δεν άντεξε και έκανε εμετό.
View this post on Instagram
Είναι πραγματικά τόσο νόστιμα που δεν μπορεί κάποιος να τους αντισταθεί;
Μην ξεχνάμε ότι στην ταινία η Έμα Στόουν υποδύεται μια ηρωίδα με εγκέφαλο μικρού παιδιού στην αρχή μάλιστα του ταξιδιού της, προτού μαζέψει εμπειρίες και εικόνες και προτού ξεκινήσει να διαβάζει. Όλα τα παιδιά αγαπούν πολύ τα γλυκά και δεν δέχονται πολύ ως απάντηση το «όχι» όταν θέλουν να τα καταναλώσουν.
Πέρα, ωστόσο, από την παιδική καρδιά της πρωταγωνίστριας, τα γλυκάκια αυτά είναι διάσημα εδώ και 2 αιώνες, είναι μια νοστιμιά που θα βρείτε σε πολλά σημεία της Πορτογαλίας και σίγουρα δεν θα μπορείτε να της αντισταθείτε! Γιατί; Πρόκειται ουσιαστικά για μικρά ατομικά γαλατοπιτάκια. Είναι και σχετικά μικρά, οπότε συνήθως δεν σταματάς στο ένα!
@searchlightuk One pastel de nata is never enough. Poor Things. A film by Yorgos Lanthimos. In UK cinemas January 12th. #PoorThingsFilm #EmmaStone #MarkRuffalo ♬ original sound – SearchlightUK
Λίγη ιστορία
Πώς ξεκίνησε η παρασκευή τους; Όλα ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της ισπανικής επανάστασης (1820). Οι καλόγεροι του μοναστηριού του Αγίου Ιερώνυμου στην περιοχή Belem στη Λισαβόνα αποφάσισαν να φτιάξουν ένα γλυκό, τo pastel de Belem (pastel- pasteis στον πληθυντικό: pastry, γλυκό), το οποίο προσέφεραν έναντι αντιτίμου στον κόσμο και στους τουρίστες που έρχονταν να επισκεφθούν το μοναστήρι, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτό το γλυκό ήταν τόσο νόστιμο που έγινε πολύ γρήγορα διάσημο, με αποτέλεσμα όταν έκλεισε το Μοναστήρι του Αγίου Ιερώνυμου το 1834, η συνταγή πωλήθηκε σε έναν Πορτογάλο επιχειρηματία από τη Βραζιλία, τον Domingos Rafael Alves, ο οποίος κατέστη υπεύθυνος ώστε να επιβιώσει η συνταγή τους 2 αιώνες που ακολούθησαν.
Για τα πρώτα δυο χρόνια τα ταρτάκια φτιάχνονταν και πωλούνταν μόνο σε ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής κοντά στο Μοναστήρι, μέχρι που ιδρύθηκε το 1837 το ζαχαροπλαστείο Antiga Confeitaria de Belém, το οποίο μετωνομάσθηκε αργότερα «Pastéis de Belém». Εδώ πλέον βρίσκετε τα διάσημα pasteis de Belem, μέχρι και σήμερα. Φυσικά, εδώ μόνο εφαρμόζεται η αυθεντική παλιά συνταγή των μοναχών του Αγίου Ιερώνυμου, η οποία αποτελεί και επτασφράγιστο μυστικό του Oficina de Segredo (του κρυφού εργαστηρίου) στο συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο. Ωστόσο, πλέον αυτά τα γλυκάκια φτιάχνονται παντού στην Πορτογαλία και ονομάζονται pasteis de nata (παστέις ντε νάτα= γλυκά με κρέμα). Η αυθεντική μυστική συνταγή βρίσκεται πάντα μόνο στο Pasteis de Belem και γι’αυτό είναι και το μόνο σημείο όπου τα pasteis de nata μπορούν να χαρακτηριστούν επίσημα pasteis de Belem. Να σημειωθεί ότι παρόλο που για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται πολύ αγνά προϊόντα και παρασκευάζονται με ιδιαίτερη προσοχή, κανόνες και μυστικότητα, πωλούνται πάντα 1,10 ε το κομμάτι.
Πού βρίσκουμε pasteis de nata
Αν και τα αυθεντινά pasteis de Belem τα βρίσκουμε μόνο στο προαναφερθέν ζαχαροπλαστείο με τη μυστική συνταγή, pasteis de nata μπορούμε να βρούμε παντού στην Πορτογαλία, σε κάθε ζαχαροπλαστείο ή καφέ και μάλιστα σε αρκετά χαμηλή τιμή.
Η συνταγή
Αν σας ανοίξαμε την όρεξη με όλα αυτά, τότε δεν σας δίνουμε τη συνταγή για να φτιάξετε και εσείς τα δικά σας ταρτάκια. Εννοείται ότι δεν έχουμε την πρώτη αυθεντική μυστική συνταγή που ελάχιστοι γνωρίζουν αλλά εκείνη που φτιάχνουν όλοι, την εύκολη και απλή. Δείτε λοιπόν πώς να τα φτιάξετε μόνοι σας.