Η γνωστή ηθοποιός βρέθηκε στην Καμπότζη για την πρεμιέρα της νέας της ταινίας “First they killed my father”. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της παραχώρησε μία συνέντευξη στο BBC, στην οποία μίλησε για το διαζύγιό της, αλλά και τη μητρότητα. Στο τέλος της συνέντευξης αποφάσισε να μιλήσει στη δημοσιογράφο για τα προτερήματα της εντομοφαγίας αλλά και να της μάθει πώς να μαγειρεύει ντόπιες σπεσιαλιτέ με…σκορπιούς, αράχνες και γρύλους!
Η Αντζελίνα Τζολί δήλωσε πως “μυήθηκε” στην εντομοφαγία κατά την πρώτο της ταξίδι στην Καμπότζη, ενώ πρότεινε σε όσους την επιχειρήσουν να ξεκινήσουν τρώγοντας γρύλους και στη συνέχεια να δοκιμάσουν ταραντούλες (ευτυχώς που μας ενημέρωσε δηλαδή γιατί μας έτρεχαν τα σάλια και δεν ξέραμε από που να πρωτοξεκινήσουμε…).
“Στην αρχή βγάζεις τα σκληρά κομμάτια” λέει η Τζολί προσπαθώντας να μάθει στα παιδιά της πώς να μαγειρεύουν έντομα. “Σε καιρούς πολέμου οι άνθρωποι επέζησαν τρώγοντάς τα. Πιστεύω ήταν από πάντα κομμάτι της διατροφής μας” λέει χαρακτηριστικά. Σόταρε μάλιστα μια ταραντούλα στο τηγάνι, αφού πρώτα έβγαλε τα δηλητηριώδη της δόντια, ενώ στη συνέχεια πρότεινε στη δόλια τη δημοσιογράφο να τη μοιραστούν. Έδωσε, επίσης, στα παιδιά της να δοκιμάσουν σκορπιούς και τζιτζίκια, τα οποία, προς έκπληξη όλων, έγνεψαν καταφατικά όταν η μητέρα τους τα ρώτησε εάν τους άρεσαν.
Φανταζόμαστε πως θα αναρωτιέσαι κι εσύ εάν η Τζολί τρελάθηκε. Κι εμείς το ίδιο σκεφτόμασταν μέχρι που μάθαμε πως υπολογίζεται ότι το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει φτάσει τα εννέα δισεκατομμύρια με αποτέλεσμα η τρέχουσα παραγωγή τροφίμων να πρέπει σχεδόν να διπλασιαστεί. Έτσι, θα υπάρξει ανάγκη να βρεθούν εναλλακτικές πηγές τροφίμων, πέρα από τις παραδοσιακές, που είναι το κρέας και το ψάρι.
Ο ΟΗΕ υποστηρίζει πως τα έντομα αποτελούν μια λύση στο πρόβλημα, καθώς η κατανάλωσή τους όχι μόνο θα φροντίσει για τη σίτιση εκατομμυρίων ανθρώπων που λιμοκτονούν, αλλά θα περιορίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Τα έντομα λέγεται πως μπορούν να αντικαταστήσουν τροφές, όπως το ψάρι και το κόκκινο κρέας, καθώς είναι χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία, φθηνά στην παραγωγή τους, φιλικά προς το περιβάλλον, πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο και μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Σύμφωνα μάλιστα με την Εύα Ούρσουλα Μίλερ, διευθύντρια του τμήματος πολιτικής οικονομίας των δασών, τα βρώσιμα έντομα συμβάλλουν και σε έναν καλύτερο κόσμο καθώς έχουν ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφού συγκριτικά με τα ζώα της κτηνοτροφίας, τα έντομα χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και παράγουν λιγότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Πιο συγκεκριμένα, δύο κιλά τροφή είναι απαραίτητα για να παραχθεί ένα κιλό εντόμων, ενώ τα βοοειδή απαιτούν 8 κιλά τροφή για να παραγάγουν ένα κιλό κρέατος. Ελάχιστο βέβαια περιβαλλοντικό αποτύπωμα έχει και η χορτοφαγική διατροφή, αφού χρειάζονται 15.500 λίτρα νερού για να παραχθεί μόλις ένα κιλό κρέας, ενώ μόνο 900 λίτρα για να παραχθεί ένα κιλό πατάτες.
Αν μας ρωτάς, πάντως, εμείς προτιμούμε να ψήνουμε στο φούρνο ζεστές και αχνιστές πατατούλες παρά να τηγανίζουμε αράχνες. Ποιος ξέρει βέβαια τι θα αναγκαστεί να κάνουμε σε μερικά χρόνια;
https://www.youtube.com/watch?v=bwAq9zEY4sU
Δείτε επίσης:
Οι διατροφικές ατασθαλίες του Brad Pitt έγιναν βιβλίο!