Αν νομίζετε ότι η Λίμνη Πλαστήρα είναι το μόνο όμορφο σημείο της Περιφερειακής ενότητας της Καρδίτσας απατάσθε! Το μέρος είναι γεμάτο υπέροχα τοπία, που εναλλάσσονται συνεχώς, ορεινά και πεδινά μέρη, γραφικά μοναστήρια με θέα, ζεστούς ανθρώπους, φιλοξενία, καλό φαγητό, παραδοσιακά προϊόντα, δραστηριότητες… Πέρα από τη Λίμνη Πλαστήρα στο νομό θα βρείτε άλλες δυο, τη λίμνη Σμόκοβου και η Στεφανιάδα, ενώ από το ένα αξιοθέατο στο άλλο θα συναντήσετε όμορφα, γραφικά τοπία και πάντα φιλόξενους και ζεστούς ανθρώπους.
Παράλληλα, σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η γραφική πόλη της Λάρισας, όπου μπορείτε να πάτε για καφέ ή για τσίπουρα, τα πανέμορφα Τρίκαλα και φυσικά τα Μετέωρα. Αν μείνετε για αρκετές μέρες στην περιοχή, μπορείτε να κάνετε εκδρομές σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.
Πού να μείνετε; Το ιδανικό είναι να επιλέξετε κάποιο ξενοδοχείο στη Λίμνη Πλαστήρα, ιδανικά με θέα στη Λίμνη. Εμείς είχαμε την τύχη να μείνουμε στο Νevros Hotel. Πρωινό ξύπνημα, καφές στο μπαλκόνι με απίστευτη θέα: ένα σκηνικό με ανεκτίμητη αξία. Ωστόσο, μπορείτε να επιλέξετε είτε ένα πιο κεντρικό μέρος, όπως η Καρδίτσα ή κάποιο ενδιάμεσο χωριό, όπως για παράδειγμα τα Κανάλια, που είναι αρκετά κοντά και στη Λίμνη Πλαστήρα αλλά και πιο κοντά στα Μετέωρα και τα Τρίκαλα, ώστε να επισκεφθείτε, ει δυνατόν, όλη τη Θεσσαλία, ειδικά αν έχετε στη διάθεσή σας αρκετές μέρες.
Αυτό πάντως που θα διαπιστώσετε στην Καρδίτσα είναι η φιλοξενία των κατοίκων της! 3 μέρες εκεί μας υποδέχτηκαν παντού με μεγάλη θέρμη και μας φίλεψαν παντού ένα σωρό καλούδια!
Επειδή η Καρδίτσα είναι αρκετά μεγάλη και έχει και κάποιες πιο δύσκολες διαδρομές, χωρίζω την παρουσίαση σε δήμους για να ξέρετε πώς να προσανατολιστείτε κι εσείς.
Δήμος Καρδίτσας
Θερμή υποδοχή στον Παλαμά
Η πρώτη μας επαφή με τη γαστρονομία της Καρδίτσας έγινε στον Παλαμά, σε ένα πολύ γραφικό χωριό, όπου ήπιαμε ελληνικό καφέ, δοκιμάζοντας παραδοσιακά τοπικά προιόντα, τα οποία μάλιστα μάς προσφέρθηκαν σε ένα γενναιόδωρο καλάθι. Αυτά που ξεχώρισα ήταν οι κρέμες από την Τιτάνια Γεύση αλλά και αυτές από τη Φάρμα Παλαμά (στα γυάλινα βαζάκια). Δοκίμασα ρυζόγαλο από την Τιτάνια Γεύση και κρέμα βανίλια καισ σοκολάτα από τη Φάρμα Παλαμα. Αξίζει να τις βρείτε και να τις δοκιμάσετε.
Προηγουμένως, είχαμε επισκεφθεί το Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας, όπου μας υποδέχτηκαν 2 κοπέλες ντυμένες Καραγκούνες. Πολύ ενδιαφέρον το μουσείο, ωραία στημένα τα εκθέματα, πλούσια η συλλογή των αντικειμένων, σε ταξιδεύουν στην αγροτική ζωή του παρελθόντος. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και τα οχήματα που βρίσκονται στο εξωτερικό του Μουσείο, όπου μπορείτε να ανέβετε και να βγάλετε και φωτογραφίες!
Για φαγητό
Στα Λουτρα Σμοκόβου είναι κλειστά τη συγκεκριμένη περίοδο, οπότε είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια πριβέ ξενάγηση στους χώρους ενώ φάγαμε στο φιλόξενο μαγαζί «Η παλιά φωλιά», δίπλα στο τζάκι. Πέρα από τις πίτες, που ήταν και εδώ πεντανόστιμες, το τοπικό πιάτο που πρέπει να δοκιμάσετε είναι το μοσχαράκι στο πήλινο με διάφορα τυριά αλλά και τα κεφτεδάκια τυλιγμένα με μελιτζάνες. Εδώ δοκιμάσαμε παραδοσιακά γλυκά: την κοφτή: σαν πουτίγκα με παντεσπάνι (τη βρίσκουμε σε διάφορες παραλλαγές σε όλη τη Θεσσαλία) αλλά αυτό που με ενθουσίασε ήταν το γλυκό του κουταλιού καρυδάκι.
Τα λουτρά λειτουργούν καλοκαίρι με φθινόπωρο και συγκεκριμένα 1 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου ενώ μπορείτε να μείνετε στο χωριό, να συνδυάσετε τα Λουτρά με εκδρομές, περιπάτους και άλλες δραστηριότητες.
Παλιά Φωλιά, Λουτρα Σμοκόβου, Τηλ. 694 541 2125
Βistrot Arni
Μας υποδέχτηκε ο σεφ του εστιατορίου, ο Απόστολος Στεργιόπουλος. Σε έναν χώρο με πολύ όμορφη διακόσμηση και εξαιρετική ατμόσφαιρα, απολαύσαμε τις δημιουργίες του, τις οποίες πάντρεψε με οινικές επιλογές από το τοπικό Οινοποιείο του Καραμήτρου. Ξεκινήσαμε με μια πραγματικά πεντανόστιμη βελουτέ από καρότο, με κενέλ γιαουρτιού αρωματισμένο με πορτοκάλι. Το ταίριαξε με το λευκό Je m’en fous. Ωραίο και το σερβίρισμα σε φλιτζάνι τσαγιού: σου έδινε την επιλογή είτε να το πιεις ως… ρόφημα είτε να το φας με το κουταλάκι του γλυκού. Στη συνέχεια, το κόκκινο κρασί Je m’en fou το ταίριαξε με μια «πειραγμένη» μπατζίνα, με προσούτο, αγριοράπανο, γιαούρτι και σχοινόπρασο. Ο συνδυασμός όλων των υλικών σε μια μπουκιά έδιναν στο πιάτο μια εξαιρετική νοστιμιά. Το καθένα ξεχωριστά δεν με ενθουσίασε. Το επόμενο πιάτο ήταν μια χειροποίητη πίτα ψωμιού, με κιμά, κρέμα φέτας και λίγη οξύτητα από μαρμελάδα ντομάτα. Πολύ νόστιμο πιάτο. Στη συνέχεια μας σέρβιραν μοσχαρίσια μάγουλα με τραχανά, λάδι από μαϊντανό και μπισκότο παρμεζάνας, το οποίο μας συνέστησαν να σπάσουμε πριν το καταναλώσουμε. Τέλος για γλυκό, ο σεφ επέλεξε μια πιο τολμηρή επιλογή: αντί για γλυκό κρασί, θέλησε να ταιριάξει την πάβλοβα με ένα ροζέ ημίξηρο, πολύ αρωματικό κρασί. Οι περισσότεροι συνδαιτημόνες διαφώνησαν με αυτό. Ωστόσο, για εμένα ήταν το πιο ενδιαφέρον οινικό πάντρεμα στο συγκεκριμένο μενού, καθώς η οξύτητα που έβγαζε η πάβλοβα -που ήταν γλυκιά τόσο όσο- ταίριαζε υπέροχα με ένα ημίξηρο κρασί.
Καραϊσκάκη 4, Καρδίτσα, τηλ. 2441 022272.
Πέρα από τα παραπάνω, στο δήμο Καρδίτσας αξίζει να κάνετε βόλτα στην πόλη, με ποδήλατο ή χωρίς (οι Καρδιτσιώτες αγαπούν το ποδήλατο) και ειδικά να επισκεφθείτε το Μουσείο της Πόλης του Δήμου Καρδίτσας, όπου εκτίθεται και μέσα σε κάψουλα η καρδιά του. Αξίζει επίσης να πάτε στο αρχαιολογικό μουσείο, αλλά και να βολτάρετε στο Πάρκο Παυσίλυπον, που διώχνει όλες τις λύπες, όπως λένε οι ντόπιοι.
Οινοποιείο Καραμήτρου
4η Γενιά οινοποιός, ο Γιώργος Καραμήτρος, όταν ανέλαβε το οινοποιείο της οικογένειας θέλησε να βάλει τη δική του σφραγίδα. Μεγάλωσε μέσα στα σταφύλια, τα αρώματα, τις ζυμώσεις, αλλά η οικογένειά του είχε παράδοση κυρίως στο τσίπουρο. Όπως μας είπε, δεν το συμπαθεί πολύ καθώς δεν έχει καμιά εξέλιξη, ενώ το κρασί εξελίσσεται συν τω χρόνω. Και μάλιστα κάθε χρονιά έχει τη δική της μαγεία και διαφορετική πρώτη ύλη.
Το πρώτο οινοποιείο βρίσκεται στο γραφικό χωριό Μεσενικόλα, για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φάση αναδιοργάνωσης. Το κύριο οινοποιείο πλέον έχει μεταφερθεί στην πόλη της Καρδίτσας. Προσπαθούν στον Μεσενικόλα να αφήσουν μόνο το ό,τι πάει για παλαίωση αλλά και το ΠΟΠ Μεσενικόλα που υπάρχει μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή.
Το ΠΟΠ Μεσενικόλα είναι μια ποικιλία μαύρου σταφυλιού, μετρίου μεγέθους, ερυθρή ποικιλία, χωρίς πολλές χρωστικές, ανθεκτική στις ασθένειες, μέτρια οξύτητα, δίνει εξαιρετικά ροζέ κρασιά. Το κρασί ΠΟΠ -70 % Μαύρο Μεσενικόλα και 30% Syrah και Carignan- κυκλοφορεί σε τετράγωνη φιάλη – η μόνη του οινοποιείου, για να αναδειχθεί και η μοναδικότητά του.
Στον πάνω χώρο ετοιμάζεται αίθουσα γευσιγνωσίας. Δεν είναι ακόμα επισκέψιμο. Οινοποιείο από 2000 με ποικιλία Μαύρο Μεσενικόλα και 14 ετικέτες. Τα μπουκάλια τους είναι ξεχωριστά, με πρωτότυπα τα σκίτσα από σκιτσογράφο, που συνδέονται με το κάθε κρασί και την ιστορία του.
Δήμος Λίμνης Πλαστήρα
Δραστηριότητες
Ο κεντρικός δήμος της περιφερειακής ενότητας, αυτός που έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τόσο για τις δραστηριότητες όσο και για τα τοπία του. Όπως είπα και παραπάνω, προσωπικά θα πρότεινα να επιλέξετε να να βρείτε κάποιο κατάλυμα εδώ. Υπάρχουν ξενοδοχεία και ξενώνες για όλα τα βαλάντια.
Υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στη Λίμνη Πλαστήρα. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον Ταυρωπό ή την Τrekking Hellas, για να κάνετε θαλάσσια ποδήλατα, τον γύρο της Λίμνης με ηλεκτρικά ποδήλατα, κανό, SAAB (το όρθιο κανό), αλλά και τοξοβολία! Αν θέλετε μια πιο ξεχωριστή εμπειρία, υπάρχουν και οι λύσεις να κάνετε τον γύρο της Λίμνης με άλογο στη Φάρμα Ζαμπέτα. Παράλληλα, θα βρείτε σε διάφορα σημεία τους χάρτες με τις διαδρομές του Ορειβατικού Συλλόγου, ο οποίες έχει κάνει σπουδαίο έργο στην περιοχή για να φτιάξει εκ του μηδενός τα μονοπάτια. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τον Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου, που μετρά μόλις 6 μήνες επαναλειτουργίας αλλά ο Γεώργιος Καραντώνης -η ψυχή του κήπου- είναι πρόθυμος να σας δώσει ό,τι πληροφορία χρειάζεστε.
Κυνήγι Μανιταριών και Γλυκό Μανιτάρι
Στα Νεοχώρι, στο καφέ Άρτεμις συναντήσαμε τον Γιώργο Καραντώνη, που έχει μεγάλη αγάπη στα μανιτάρια. Αφού μας ξενάγησε στη γύρω περιοχή από το καφέ του -με τη μοναδική θέα- μας κέρασε γλυκό του κουταλιού μανιτάρι, που συνόδευσε υπέροχα τον καφέ μας. Πολύ πρωτότυπο και γευστικό γλυκό και ενώ δεν είχε κάποιο μυρωδικό -όπως μας είπε- έβγαζε και ένα άρωμα από κανέλα ή γαρύφαλο! Από αγάπη για τα μανιτάρια, ξεκίνησε την έρευνά του εδώ και 10 χρόνια περίπου. Διοργανώνει κυνήγι μανιταριών, ενώ το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται να γίνει πάρκο μανιταριών στην ευρύτερη περιοχή. Πού πηγαίνει για να βρει μανιτάρια; Δεν περιορίζεται μόνο στην Καρδίτσα, αλλά πηγαίνει και στα Τρίκαλα -όπου υπάρχει παράδοση στις τρούφες αλλά και μουσείο Μανιταριού- και σε όλη την Ελλάδα! Είδαμε το καλάθι, μέσα στο οποίο γίνεται η συλλογή των μανιταριων ενώ μας έδειξε ενδεικτικά πώς γίνεται η συλλογή. Έχει ένα ειδικό σουγιαδάκι και αφού εντοπίσει το μανιτάρι, το ξεσκεπάζει από το χώμα και το κόβει προσεκτικά με το σουγιαδάκι για να το συλλέξει. Είχαμε την τύχη στη συνέχεια να το δοκιμάσουμε κιόλας! Μας το μαγείρεψε η Ξένια Φηφή, όπου πήγαμε έπειτα για φαγητό. Και ήταν πολύ νόστιμο!
Βιολογικό Οινοποιείο Κοντοζήση
Μας ξενάγησε στον χώρο η οινοποιός Αφροδίτη Τούσια. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο αλλά ο δρόμος είναι λίγο δύσκολος για να φτάσετε μέχρι εκεί. Ωστόσο, το πάθος της Αφροδίτης για τη δουλειά της και είναι τεχνολόγος τροφίμων, εργάζεται εδώ και 10 χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση του Κοντοζήση και ασχολείται με παραγωγή, ποιοτικό έλεγχο και διαχείριση του προσωπικού και στους αμπελώνες -που απλώνονται έξω από το οινοποιείο και στο ίδιο το οινοποιείο. Η οικογένεια έχει ξεκινήσει την παραγωγή από το 1991, όπου ξεκίνησε η καλλιέργεια των αμπελώνων για να καλύψουν τις ανάγκες σε κρασί που είχε η οικογενειακή ταβέρνα στην Καρδίτσα, αλλά στη συνέχεια το οινοποιείο επεκτάθηκε. Η οινοποίηση γίνεται είτε σε τσιμεντένιες κατασκευές είτε σε ειδικούς αμφορείς είτε σε δεξαμενές Ίνοξ. Τα δυο πρώτα επιτρέπουν στο κρασί να αναπνέει, κάτι που είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, ειδικά αν αυτή γίνεται με απολύτως βιολογικό τρόπο, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας από το αμπέλι έως και το μπουκάλι. Το ζευγάρι -που τρέχει πλέον αποκλειστικά το οινοποιείο- έχει εστιάσει αποκλειστικά σε τοπικές ποικιλίες: μαλαγουζιά, ασύρτικο, λιμνιώνας, ενώ παράγουν χοντρικά 60.000 φιάλες ανά έτος, οι οποίες κυρίως εξάγονται στο εξωτερικό. Εδώ επίσης παράγεται ένας ροζέ φυσικός αφρώδης οίνος Pet nat (petilation naturelle): αποζυμώνεται μέσα στο μπουκάλι και το αφήνουν ανάποδα για λειτουργικούς λόγους, ώστε να καθαριστεί σωστά.
Όσον αφορά το Τerroir, βρισκόμαστε στους πρόποδες Αγράφων και υπάρχει τεράστια ποικιλομορφία εδάφους από αμπελοτεμάχιο σε αμπελοτεμάχιο: αμμούδα, σχιστόλιθος, πηλός, κοκκινόχωμα.
Επίσης, το οινοποιείο είναι επισκέψιμο. Μπορεί η πρόσβαση να είναι λίγο περίπλοκη αλλά η Αφροδίτη θα σας βρει τη λύση για να φτάσετε εκεί!
Τα κρασιά τους συνόδευσαν το δείπνο μας στο Καναλίων Γεύσεις και είχαν ιδιαίτερα αρώματα, ειδικά το λευκό και το ροζέ, αλλά και μια παραπάνω αίσθηση γλύκας. Μου εξήγησε η Αφροδίτη ότι τα βιολογικά κρασιά έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και γι’ αυτό είναι και πιο γλυκά στη γεύση.
Το ΠΟΠ Μεσενικόλα
Ο θρύλος λέει ότι ένας Φράγκος ιππότης ήρθε κάποτε στην περιοχή. Λάτρεψε το μέρος και αποφάσισε να μείνει εκεί. Το όνομά του, Monsieur Nicolas (Mεσιέ Νικολά). Είχε γνώσεις αμπελοποίησης και οινοποίησης και ανακάλυψε στο μέρος μια σπάνια κόκκινη ποικιλία. Λόγω του μικροκλίματος, η συγκεκριμένη ποικιλία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει αλλού. Χάρη στο συγκεκριμένο φιλέλληνα, το μέρος μετωνομάσθηκε από Αρχαία Πολίχνη σε Μεσενικόλα ενώ η ποικιλία φέρει προς τιμήν του την ονομασία «Μαύρο Μεσενικόλα» και είναι ΠΟΠ από 1993.
Στην περιοχή υπάρχει το Μουσείο Οίνου Μεσενικόλα, που είναι ανοικτό στο κοινό, με σκοπό να αναδείξει την ποικιλία, ενώ μια βόλτα στο χωριό θα σας κάνει να καταλάβετε γιατί το λάτρεψε ο Μonsieur Nicolas!
Παναγία Πελεκητή
Είναι 50 χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας, σε μια ανηφορική διαδρομή. Λέγεται έτσι γιατί το μοναστήρι είναι χτισμένο πάνω στον βράχο. Εκεί μας υποδέχτηκε η κα Αγγέλω, η οποία κρατά ανοιχτό το Μοναστήρι. Έχει πανέμορφη θέα από εκεί πάνω ενώ λόγω του υψόμετρου είδαμε χιόνια! Αξίζει να φτάσετε μέχρι εκεί λόγω της θέας!
Για φαγητό
Φαγοτόπι
Πολύ κοντά στη Λίμνη Πλαστήρα, στα Καλύβια Πεζούλας, βρίσκεται ένα πολύ όμορφο και γραφικό εστιατόριο, το Φαγοτόπι. Εκεί μας υποδέχτηκε η Ξένια Φιφή, η ιδιοκτήτρια, πολύ ζεστός, ευγενικός και φιλόξενος άνθρωπος, έχει φτιάξει έναν χώρο που αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά της και την αύρα που αποπνέει. Στα πιάτα της επικρατεί μια νοστιμιά αλλά και μια λεπτότητα στη διακόσμηση αλλά και αρκετό χρώμα. Μου άρεσαν ιδιαίτερα οι τραχανοκεφτέδες με φέτα και σάλτσα από παντζάρι, αλλά και οι πρόβειοι κεφτέδες με σος γιουρτιού. Το τοπικό τσαλαφούτι μάς σερβιρίστηκε σε μπρουσκέτα με ελιές και κόκκινες πιπεριές. Πολύ γευστική και ιδιαίτερη η φάβα με την καπνιστή πέστροφα! Ο τραχανάς με πρόβειο ζωμό, αν και πολύ μεστός και νόστιμος, ήταν λίγο βαρύς για τις δικές μου γευστικές προτιμήσεις (μας είχε άλλωστε προειδοποιήσει για τον πρόβειο ζωμό). Στα κυρίως, το αγριογούρουνο με πράσο ήταν πολύ ωραία μαγειρεμένο, αρωματικό και πεντανόστιμο. Στα γλυκά, το χειροποίητο παγωτό που συνδύασε με κορμό και πορτοκαλόπιτα, σε διακριτικές στρώσεις στο κάτω μέρος, είχε ιδιαίτερο γευστικό ενδιαφέρον.
Κεντρικός δρόμος – Είσοδος χωριού Καλύβια Πεζούλας, Λίμνη Πλαστήρα, τηλ. 24410 92998
Καναλίων γεύσεις
Ένας πολύ όμορφος και ζεστός χώρος στην πλατεία του χωριού στα Κανάλια Καρδίτσας.Εκεί μας υποδέχτηκαν οι ιδιοκτήτες που μας πρόσφεραν ένα πλούσιο γεύμα, το οποίο πλαισίωναν τα κρασιά από τον βιολογικό ελαιώνα Κοντοζήση. Από τις σαλάτες, την προτίμησή μου κερδισε αυτή με τα παντζάρια. Στα κυρίως, ήταν πολύ νόστιμες οι χειροποίητες χυλοπίτες με μοσχαρίσια κεφτεδάκια, αλλά και τα πυργάκια με ψαρονέφρι, πατατούλα και κατίκι Δομοκού (και ωραία γεύση και όμορφο σερβίρισμα). Αλλά το πιάτο που μου άρεσε περισσότερο γευστικά ήταν η καπνιστή μπριζόλα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Όταν μιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες, μας είπαν ότι είναι η 4η γενιά που διατηρεί το μαγαζί, ενώ έχουν και κάποια δωμάτια. Το σημείο είναι αρκετά κομβικό καθώς βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τα Τρίκαλα, το Περτούλι και τα Μετέωρα.
Καναλίων Γεύσεις, Κανάλια Καρδίτσας, τηλ. 24410 39993.
Δήμος Αργιθέας
Το πιο ορεινό και δύσβατο κομμάτι του νομού, που κρύβει ωστόσο πολλές ομορφιές και πανέμορφα, άγρια φυσικά τοπία.
Για παραδοσιακά προιόντα στο Διάσελο
Η Κα Ιφιγένεια στο χωριό Πετρίλο, στο Διάσελο, μαγείρεψε για εμάς παραδοσιακές τοπικές συνταγές. Αυτό που ξεχώρισα είναι ο δικός της πλαστός: ένα… διακριτικό ταψί για να ταΐσει όλη την παρέα. Επίσης, πέρα από το φαγητό και τη ζεστή φιλοξενία, η Βασιλική Κοεμτζίδου, ερωτική μετανάστρια, που διαμένει εδώ και κάποια χρόνια στην περιοχή, μας έδωσε προϊόντα που ετοιμάζουν με υλικά της περιοχής. Βότανα και λουλούδια για αφέψημα, γλυκό κολοκύθι, μαρμελάδα κυδώνι, τοπικό τραχανά, λικέρ κράνο και σπαθόλαδο (που είναι επουλωτικό για τις πληγές). Παράλληλα, μας έδωσε ένα σακουλάκι με βότανα που έχει μαζέψει σε υψόμετρο 2000μ. Πέρα από το τσάι του βουνού που όλοι γνωρίζουμε (έχει διαφορά στη γεύση ανάλογα με το υψόμετρο και διαφέρει πολύ από εκείνο που καλλιεργείται), το σακουλάκι είχε σπόρους από κοινόροδο, πλούσιο σε βιταμίνη C. Για να το φτιάξετε, σπάτε τους σπόρους στο μούλτι ή με μαχαιράκι. Επίσης, είχε και φλαμούρι (πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό). Μπορούμε να τα πιούμε και όλα μαζί. Η Βασιλική Κοεμτζίδου, μαζί με τον σύντροφό της, τρέχουν phoenix adventures και διοργανώνουν εναλλακτικές δράσεις στην περιοχή. Το Πετρίλο βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, είναι όμορφο και γραφικό ενώ στην περιοχή είναι η λίμνη Στεφανιάδα, μια φυσική Λίμνη με πράσινα νερά, που δημιουργήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια από κατολισθήσεις.
Kαφέ- ταβέρνα- ενοικιαζόμενα «Tα Ραγάζια»
Στον δρόμο προς την Ιερά Μονή της Παναγίας Σπηλιώτισσας υπάρχει μια οικογενειακή επιχείρηση με φαγητό, καφέ αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που αξίζει να επισκεφτείτε. Εκεί μας υποδέχτηκε ο κύριος Βάιος Πόζιος, ο ιδιοκτήτης, ξεχωριστή μορφή της περιοχής. Διατηρεί την επιχείρηση με τη σύζυγό του, τη Βάσω και προσφέρουν παραδοσιακά πιάτα, με κρεατικά αλλά και ζαρζαβατικά ως επί το πλείστον δικής τους παραγωγής. Αξίζει να τον γνωρίσετε και να συνομιλήσετε μαζί του. Οι ντόπιοι βέβαια μας μίλησαν και για το καλό του φαγητό, που δεν μπορέσαμε να δοκιμάσουμε ελλείψει χρόνου…
Τηλ. 24450 32020
Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλαιώτισσας/ Θεοτόκου Σπηλιάς
Στην οροσειρά των Αγράφων της Πίνδου, σε μεγάλη απόσταση και από τη Λίμνη Πλαστήρα και από την Καρδίτσα βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγίας Σπηλιώτισσας. Ο δρόμος είναι πολύ δύσβατος, γεμάτος στροφές, αλλά η επίσκεψη εκεί αξίζει. Άλλωστε παρά τη δύσκολη διαδρομή, υποδέχεται καθημερινά αρκετούς προσκυνητές ενώ έχει και 120 κλίνες για να φιλοξενήσει κόσμο. Στη γιορτή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο έρχεται κόσμος από όλη την Ελλάδα. Ωστόσο καμιά διαδρομή δεν είναι δύσκολο αν έχεις οδηγούς τον Χρήστο και Βασίλη Κατσιφό από το Τουριστικό Γραφείο Μέγας Αλέξανδρος Τours!
Ο πατήρ Νεκτάριος, ηγούμενος της μονής από το 2003, με μητέρα δημοσιογράφο και πατέρα οικονομολόγο, ο ίδιος διδάκτορας της ιστορίας, μας υποδέχτηκε θερμά. Μας μίλησε για λίγο για τη Μονή και μας κέρασε γλυκάκι αλλά και τσίπουρο, το οποίο έχει φτιάξει ο ίδιος!
Ειδικά οι Τρικαλινοί το έχουν σαν Μέκκα το συγκεκριμένο Μοναστήρι.
Κεραμαριό
Μια κρύα και βροχερή μέρα κι ενώ βιαζόμασταν να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής προς Αθήνα βρεθήκαμε στο Κεραμαριό. Κι ενώ σκοπεύαμε να μην κάτσουμε για φαγητό, τελικά μας κέρδισε ο ιδιαίτερος χώρος, ο εκκεντρικός και φιλόξενος ιδιοκτήτης και φυσικά το πεντανόστιμο φαγητό. Είναι ένα μέρος όπου θα θέλετε να ξαναγυρίσετε όταν το επισκεφθείτε. Η περιπέτεια ξεκινά από την είσοδό μας. Η πόρτα του μαγαζιού είναι μια εμπειρία από μόνη της: είναι μια ειδική κατασκευή από κανονικό δέντρο. Ανοίγεις την πόρτα και μπαίνεις μέσα στον κορμό του! Και στη συνέχεια το σαφάρι ξεκινά! Στη διακόσμηση κυριαρχούν τα δέντρα και τα βαλσαμωμένα ζώα, ενώ ο ιδιοκτήτης μάς υποδέχτηκε φορώντας το καουμπόικο καπέλο του, απόλυτα εναρμονισμένος με τη διακόσμηση, η οποία άλλωστε αποτελεί και προσωπική του επιλογή. Στην κουζίνα η σύζυγός του και ο ένας του γιος, στο σέρβις ο άλλος του γιος. Τα πιάτα, με υλικά και κρέατα της περιοχής, έβγαζαν μια νοστιμιά σπιτικού φαγητού. Επειδή βιαζόμασταν, το τραπέζι μάς περίμενε στρωμένο και γεμάτο καλούδια, ενώ το τζάκι έκαιγε και ζέσταινε τον χώρο. Πολύ ωραία τόσο η ιδέα όσο και η εκτέλεση στους κεφτέδες μανιταριού, που αξίζει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε όταν βρεθείτε! Αυτό όμως που με ενθουσίασε ήταν το κοκκινιστό μοσχαράκι με την ιδιαίτερη επιλογή ζυμαρικών (όχι ντόπιων). Οι πιτούλες -που κυριαρχούν σε όλα τα θεσσαλικά τραπέζια- ήταν πολύ νόστιμες, με ντόπια χόρτα (ή αλλιώς λάχανα) και σπιτικό φύλλο σε στρώσεις. Ο κύριος Από το παράθυρο φαίνονται τα ελάφια που εκτρέφει στον κήπο (μετά δυστυχώς κάποια τα μαγειρεύει, είναι από τις σπεσιαλιτέ του που δεν δοκιμάσαμε), αλλά και τα δωμάτια που διατηρεί. Ωραία επιλογή να επιλέξετε τα καταλύματά του (είναι πλήρως εξοπλισμένα σπιτάκια), καθώς η περιοχή -σε υψόμετρο 600μ, είναι γεμάτη πράσινο και νερά, απέχει 40 χλμ από Καρδίτσα, 50 χλμ από τη λίμνη Πλαστήρα αλλά και 30 χλμ από Τρίκαλα.
Παραδοσιακή Ταβέρνα & Ξενώνας, Δρακότρυπα Καρδίτσας, τηλ. 24450 61470
Ευχαριστούμε για τη θερμή υποδοχή τον Περιφερειάρχη Κωσταντίνο Αγοραστό, τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Πολιτισμού Γιαννη Μπουτίνα, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Καρδίτσας Νούσιο Κωσταντίνο, καθώς και τη Μαρία Τσουρή – Καραμπινά.
Kαι ένα ειδικό «ευχαριστώ» στους οδηγούς, ξεναγούς και… κουβαλητές μας Χρήστο και Βασίλη Κατσιφό από το Τουριστικό Γραφείο Μέγας Αλέξανδρος Tours (Δ. Τερτίπη 32, Καρδίτσα).