Η Κεφαλονιά είναι ένα πανέμορφο νησί με μεγάλες αντιθέσεις στα τοπία του, που αξίζει κανείς να εξερευνήσει και να απολαύσει. Πέρα από τη φυσική του γοητεία, τις πανεμορφες παραλίες και τα αξιοθέατα, το νησί έχει αρχίσει να αναδεικνύεται σιγά σιγά και ως οινοτουριστικός προορισμός, ειδικά μέσα από τις αξιόλογες προσπάθειες των οινοποιών του ΣΟΚ (Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς)
Εμείς επισκεφτήκαμε τα 6 οινοποιεία του ΣΟΚ, τα οποία είναι επισκέψιμα και ανοιχτά σε γευσιγνωσίες αλλά και άλλες εκδηλώσεις, μιλήσαμε με τους οινοπαραγωγούς και είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε σπάνια κρασιά…
Οι κεφαλονίτικες ποικιλίες
Για τον περισσότερο κόσμο Κεφαλονιά σημαίνει Ρομπόλα. Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική ποικιλία στο νησί. Μάλιστα, αν και πολλοί τη γνωρίζουν, δεν έχουν έρθει σε επαφή με όλες τις δυνατότητες και τη δυναμική της ποικιλίας, που δίνει πολύ αξιόλογα κρασιά είτε μονοποικιλιακά είτε σε συνδυασμό με άλλες ντόπιες ποικιλίες.
Μια ακόμη κεφαλονίτικη ποικιλία που δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό είναι η Μαυροδάφνη. Μάλιστα η κανονική πατρίδα της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι η Κεφαλονιά. Εδώ δεν μιλάμε για γλυκά κρασιά αλλά για ξηρά.
Η τρίτη ΠΟΠ ποικιλία είναι το Μοσχάτο. Είναι πιο δύσκολο στην οινοποίηση, από ό,τι μας είπαν οι οινοποιοί και θα το βρούμε κυρίως σε γλυκά κρασιά με έντονα αρώματα σε δυο οινοποιεία: στον Σκλάβο-Ζησιμάτο και στον Πετρακόπουλο.
Στις μη ΠΟΠ ποικιλίες, κυριαρχεί το «άγριο» Βοστυλίδι, με τον έντονο -σχεδόν αυθάδη- χαρακτήρα και έντονη παρουσία σε όλα τα οινοποιεία. Το Ζακυνθινό δίνει πολύ ωραία orange κρασιά – και όχι μόνο. Το τσαούσι χρησιμοποιείται κυρίως σε blend σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες αλλά και σε μονοποικιλιακά. Η μοσχατέλλα είναι ένα επιτραπέζιο σταφύλι που χρησιμοποιείται σε κάποιες οινοποιήσεις για να δώσει αρώματα και έξτρα χαρακτήρα. Άλλες ποικιλίες, πιο σπάνιες: το αρακλινό και το κορφιάτικο, που χρησιμοποιούνται πάλι σε blend μέσα σε οινοποιήσεις.
Τα οινοποιεία του ΣΟΚ
Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς συστάθηκε με στόχο την ανάδειξη τόσο του τοπικού οίνου όσο και της ντόπιας γαστρονομίας. Τα 6 οινοποιεία που τον αποτελούν συνεργάζονται αρμονικά μέσω δράσεων και εκδηλώσεων, ώστε να πετύχουν τα σχέδια του ΣΟΚ και να δώσουν στα κεφαλονίτικα κρασιά τη θέση που τους αρμόζει.
Κάθε χρόνο η προεδρία του ΣΟΚ περνάει σε ένα διαφορετικό από τα 6 Οινοποιεία, ωστόσο όλοι μαζί φαίνεται να διαπνέονται από τις ίδιες αρχές, εργάζονται με μεράκι για να παράγουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, συχνά παλεύοντας με με αντίξοες συνθήκες, όπως ο συνεχώς μεταβαλλόμενος καιρός ή οι ασθένειες που πλήττουν τα αμπέλια.
Τα οινοποίεία του ΣΟΚ είναι τα εξής: Ωρεάλιος Γη, Κτήμα Χαριτάτου, Sklavos-Zissimatos Wines, Gentillini Wines, Sarris Wines, Οινοποιείο Πετρακόπουλος.
Παρουσιάζουμε ένα- ένα τα οινοποιεία με τη σειρά που τα επισκεφθήκαμε:
Ωρεάλιος Γη: Γευσιγνωσία και… «σαφάρι» στον Αίνο
Εδώ βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού Ρομπόλας. Ιδρύθηκε το 1982 και αποτελεί τη συνέχεια του Καλλιγά, που ήταν η πρώτη οργανωμένη οινοποιητική επιχείρηση στο νησί. Ο χώρος είναι πολύ ωραία φτιαγμένος και είναι επισκέψιμος, τόσο από αυθόρμητους επισκέπτες όσο και από ανθρώπους που κλείνουν για να εξασφαλίσουν μια ξενάγηση αλλά και γευσιγνωσία στον χώρο. Η γευσιγνωσία γίνεται στον εξωτερικό χώρο, όπου υπάρχουν αρκετά τραπέζια. Από εδώ περνούν περίπου 80.000 επισκέπτες τον χρόνο, δοκιμάζουν τα κρασιά αλλά μπορούν και να αγοράσουν στη συνέχεια.
Ο Κώστας Μπαζίγος είναι η ψυχή του Οινοποιείου. Θα μπορούσε να σας μιλά ώρες για το όραμά του, για την αγάπη του για τη Ρομπόλα και όχι μόνο. Ωστόσο, δεν είναι οραματιστής και ονειροπόλος. Είναι απόλυτα ρεαλιστής και γνωρίζει καλά ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ποικιλία. Οι περιουσίες είναι κατακερματισμένες σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό μικρών παραγωγών, κάτι που δυσχεραίνει πολύ την κατάσταση, καθώς είναι δύσκολο να ελεγχθούν οι συνθήκες παραγωγής και καλλιέργειας των αμπελιών.Ωστόσο, από τη στιγμή που ανέλαβε επικεφαλής προσπάθησε να φτιάξει κανόνες, ώστε να βελτιστοποιήσει την ποιότητα του κρασιού που παράγεται, δίνοντας κίνητρα στους μικρούς παραγωγούς. Και έτσι και έγινε ουσιαστικά γιατί κανείς παραγωγός δεν ήθελε να χαρακτηριστεί η Ρομπόλα του β΄ή γ’ ποιότητας.
Παραγωγός και ο ίδιος, μας ξενάγησε σε ένα μέρος από τους αμπελώνες του. Ακολουθώντας το αγροτικό του με ένα απλό 4Χ4 διασχίσαμε ένα μεγάλο μέρος του Αίνου, μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας! Κανονικό… σαφάρι σε μονοπάτια με χαλίκια, σύρριζα στον γκρεμό! Και από κάτω θέα! Μας ξενάγησε σε δυο από τα αμπέλια του και μας μίλησε με αγάπη για αυτά. Μάλιστα, στο δεύτερο που επισκεφθήκαμε, μας έδειξε το ησυχαστήριό του: ένα παγκάκι, έξω από τον αμπελώνα κάτω από μια καρυδιά: «εδώ κλείνω το κινητό και κάθομαι για λίγο και ησυχάζω μερικές φορές». Μας έδειξε τον περονόσπορο, αναφέροντας παράλληλα και τις ανησυχίες του για την εξάπλωσή του και μας μίλησε και για άλλες ασθένειες που πλήττουν τα αμπέλια, όπως το ωίδιον, γνωστό και ως «χολέρα». Και σίγουρα μας εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιματική αλλαγή και τα ξηροθερμικά φαινόμενα που πλήττουν τα αμπέλια.μ Ακραία φαινόμενα υπήρχαν πάντα, αλλά δεν ήταν τόσο έντονα όσο τα τελευταίαο χρόνια: Ιανός, παρατεταταμένος καύσωνας…
Μετά τη βόλτα στους αμπελώνες, ακολούθησε το wine tasting, όπου κυριάρχησε -όπως είναι λογικό και αναμενόμενο- η Ρομπόλα. Όπως μας ανέφερε ο Μπαζίγος, εδώ υστερούν σε κόκκινα κρασιά. Ωστόσο, υπάρχειο συνεργασία και με τα υπόλοιπα οινοποιεία, ώστε να προμηθεύονται Μαυροδάφνη όποτε χρειάζονται.
Το wine tasting στον προαύλιο χώρο του οινοποιείου προσφέρεται κανονικά ως υπηρεσία στο κοινό.
Το γεύμα που μας ετοίμασε ο Μάκης Βαλλάτος
Η επίσκεψή μας έκλεισε με γεύμα παραδοσιακής κεφαλονίτικης κουζίνας από τον Μάκη Βαλλάτο, που μας ετοίμασε, μεταξύ άλλων, κρεατόπιτα, φροντίζοντας να υπάρχουν και επιλογές για τους vegan της παρέας. Πολύ ωραία η σαλάτα με τα τσιγαριαστά χόρτα γαρνιρισμένη με φέτα. Το γεύμα έκλεισε με ένα δημιουργικό μιλφέιγ που συνόδευσε με παγωτό φιστίκι.
Το γεύμα το απολαύσαμε στον πολύ όμορφα διαμορφωμένο χώρο της υποδοχής του οινοποιείου, όπου δεσπόζει ένα εντυπωσιακό μοναστηριακό τραπέζι. Εννοείται ότι απολαύσαμε τα τοπικά πιάτα συνοδεία των κρασιών της γευσιγνωσίας που είχε προηγηθεί. Η παλαιωμένη Ρομπόλα και το Βοστυλίδι ήταν εκείνα που κέντρισαν των ενδιαφέρον των συνδαιτυμόνων.
Ωρεάλιος Γη, Οινοποιείο Ομαλά, 26710 86301- 2671086430, Μail: info@orealios.gr
Σκλάβος-Ζησιμάτος Wines: Ποιοτικά κρασιά, με έμφαση στην εντοπιότητα και προσοχή στις λεπτομέρειες
Εδώ κεντρική φιγούρα του Οινοποιείου είναι ο Ευρυβιάδης (Βλάδης) Σκλάβος, ο οποίος τη συγκεκριμένη μέρα ωστόσο έδωσε τον λόγο στον νεαρό οινολόγο του, τον Γιάννη Παπαδημητρακόπουλο, που μας παρουσίασε με την κάθε δυνατή λεπτομέρεια τη μεγάλη γκάμα των κρασιών του οινοποιείου.
Ξεκινώντας από τα λευκά, περάσαμε στα πορτοκαλί, τα ροζέ, τα κόκκινα, για να καταλήξουμε στα γλυκά. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιεςε από τις πιο γνωστές ετικέτες του, όπως ο Αλχημιστής -που κυκλοφορεί σε λευκό, ροζέ και κόκκινο- ή, το Mon Ambeles ή το Vino di Sasso. Όπως μας ανέφερε, «τα κρασιά μας είναι αυτό που λέμε ελαχίστων παρεμβάσεων. Δεν εμβολιάζουμε με ζύμες, απλά πατάμε τα σταφύλια και αφήνουμε τις γηγενείς ζύμες να κάνουν δουλειά».
Στόχος τους να αναδειχθούν οι ντόπιες ποικιλίες, ενώ σε πολλά από τα κρασιά τους κάνουν blend ποικιλίες που μπορεί να μην έχετε δοκιμάσει αλλού, όπως το κορφιάτικο, το αρακλεινό, που θα βρούμε σε μικρό ποσοστό στο κόκκινο κρασί Θηνιάτικο (80% Μαυροδάφνη, 10% κορφιάτικο, 10% αρακλεινό). Πολύ ενδιαφέρον και το Βοστυλίδι στην orange εκδοχή του αλλά και το Muscat orange. Στη γλυκιά του εκδοχή το ΠΟΠ Μοσχάτο Κεφαλληνίας δίνει ένα πολύ ωραίο κρασί, το Vin doux du Soleil.
Μετά το tasting, ξεναγηθήκαμε στους χώρους και στα αμπέλια εντός οινοποιείου. Μας μίλησαν για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη το 2014 και τα σχέδια ανακαίνισης του χώρου. Μάλιστα, από το 2015, το οινοποιείο έχει μετωνομασθεί σε Sclavos-Zissimatos, καθώς συμμετέχει μετοχικά και ο Σπύρος Ζησιμάτος σε αυτό.
To οινοποιείο είναι ανοικτό στο κοινό ενώ μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα πακέτα γευσιγνωσίας που προσφέρει, για τα οποία θα ενηρωθείτε στην ιστοσελίδα του.
Κεχριώνας, Κεφαλληνίας, Tηλ. 2671092215, Mail: sclwines@otenet.gr, www.sclavoswines.gr
Δείπνο στο σπίτι του Ζησιμάτου από τον σεφ Γιώργο Αντωνέλλο
Ο Σπύρος και η Χρυσούλα Ζησιμάτου μάς ανοιξαν το σπίτι τους και μας υποδέχτηκαν, προσφέροντάς μας ένα καταπληκτικό δείπνο, συνοδεία παλαιωμένων κρασιών του οινοποείου τους, πάλι για λίγους.
Για μας μαγείρεψε ο σεφ Γιώργος Αντωνέλλος, με καταγωγή από το Ληξούρι. Στόχος η εποχικότητα αλλά και η εντοπιότητα, αλλά με πιο δημιουργικές πινελιές. Στα ορεκτικά η μπρουσκέτα με πουρέ φρέσκου αρακά ήταν πολύ νόστιμη, αλλά με κέρδισαν περισσότερο τα τηγανητά κομιντόρια (στα κεφαλονίτικα: ντομάτες) με την αλιάδα (σκορδαλιά). Ενδιαφέρουσα και η σαλάτα με τα μωρόπουλα (κολοκυθάκια) και τα ροδάκινα. Για κυρίως, ο σεφ μας σέρβιρε παραδοσιακό λαγωτό με κουνέλι και χοντρά μακαρόνια. Πολύ λαχταριστό και σε γενναίες ποσότητες. Το γεύμα έκλεισε με ένα διαφορετικό ρυζόγαλο, χωρίς κορν φλάουρ, με ελαιόλαδο, ελαφρύ, όχι τόσο έντονα γλυκό, ταιριαστό τελείωμα σε ένα πλούσιο γεύμα.
Εννοείται ότι στο τραπέζι υπήρχαν κρασιά του Οινοποιείου. Δοκιμάσαμε και εδώ κάποιες πιο παλαιωμένες εκδοχές των κρασιών που είχαμε γευτεί την ίδια ημέρα στη γευσιγνωσία. Κι όλα αυτά σε ένα σπίτι με υπέροχη θέα, απίστευτο ηλιοβασίλεμα αλλά και πολύ ζεστή φιλοξενία από τους οικοδεσπότες Σπύρο και Χρυσούλα Ζησιμάτου.
Κτήμα Χαριτάτου: Ξενάγηση στο Κτήμα, το προσεισμικό σπίτι και το εκλησσάκι- Γευσιγνωσία στον φιλόξενο κήπο της οικογένειας
Το οινοποιείο το έχουν 3 αδέρφια τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, που βρίσκουν την τέλεια ισορροπία. Σε ένα κτήμα οικογενειακό έχουν το σπίτι τους, το οινοποιείο τους και το μποστάνι τους. Η ψυχή του Οινοποιείου ο Χαρίτος Χαριτάτος. Η Ιωάννα είναι περισσότερο επί των δημοσίων σχέσεων και εκδηλώσεων. Ο Κωνσταντίνος Χαριτάτος, ο μικρότερος αδερφός δίνει λίγη περισσότερη τρέλα στον συνδυασμό.
Η ξενάγηση στον χώρο ξεκίνησε από το σπίτι τους. Εδώ ανέλαβε η Ιωάννα Χαριτάτου. Να σημειώσουμε ότι το σπίτι είναι προσεισμικό, έχει κτιστεί το 1863, έχει επιβιώσει από τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό του 1953 -που κατέστρεψε σχεδόν όλο το νησί- και επομένως έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Βέβαια, οι συνεχείς σεισμοί και ο Ιανός που χτύπησε το νησί πριν από 2 χρόνια επέφεραν κάποιες καταστροφές στο σπίτι αλλά δεν έχει χάσει τον χαρακτήρα του και τον αριστοκρατικό κεφαλονίτικο αέρα που αποπνέει! Στον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού είδαμε και το οικόσημο των Χαριτάτων, αλλά και το παλιό πηγάδι του σπιτιού που ακόμα έχει νερό. Και φυσικά την οικογενειακή εκκλησία, που λειτουργεί κανονικά, όποτε το κανονίσουν! Πρόσφατα μάλιστα τελέστηκε εκεί οικογενειακός γάμος!
Το κτήμα είναι πολύ μεγάλο, περίπου 120 στρέμματα και πέρα από τα αμπέλια, έχει κάθε είδους ζαρζαβατικά, τα οποία με σωστή οργάνωση -όπως μας ανέφερε ο Κωνσταντίνος Χαριτάτος, μπορούν να προσφέρουν αυτάρκεια σε μια οικογένεια. Υπάρχει ελαιώνας, οπωρώνας, καθώς πολλά κυπαρρίσια. Τα αμπέλια καταλαμβάνουν λίγο παραπάνω από 40 στρέμματα και οι ποικιλίες εδώ είναι Μαυροδάφνη και Μοσχάτο.
Η ιστορία του Οινοποιείου ξεκίνησε μόλις το 2012 όταν τα αδέρφια αποφάσισαν να στήσουν το οινοποιείο δοκιμάζοντας πρώτα ένα μεγάλο αριθμό από ετικέτες κυρίως γαλλικών και ιταλικών κρασιών. Ωστόσο το σπίτι και το κτήμα έχει μακρά ιστορία, πηγαίνοντάς μας πίσω στον χρόνο. Μάλιστα έχουν κρατήσει όλα τα μπουκάλια που δοκίμαζαν, ενώ η Ιωάννα Χαριτάτου έβαζε και σχόλια πάνω σε αυτά. Μήνυμα όχι μέσα αλλά πάνω στο μπουκάλι, για να αφήσει το στίγμα της στις επόμενες γενιές, όπως ρομαντικά μας εξομολογήθηκε.
Μετά και την ξενάγηση στους αμπελώνες, καθήσαμε στη φιλόξενη και ατμοσφαιρική αυλή του σπιτιού για τη γευσιγνωσία κρασιών. Εκεί δοκιμάσαμε τις βασικές ετικέτες τους, ενώ για καθεμία από αυτές μας πρότειναν και ένα διαφορετικό pairing με φαγητό.
Η Mademoiselle Haritatou είναι η ετικέτα που ξεχώρισα εδώ καθώς είναι μια Μαυροδάφνη μονοποικιλιακή καλοκαιρινή που σερβίρεται σε μια πιο δροσερή θερμοκρασία, οπότε είναι θα λέγαμε το κόκκινο κρασί του καλοκαιριού.
Κλαδάτα, Ληξούρι, 697 6108768 – 697 3232170, https://www.haritatosvineyard.com/
Gentilliny Wines: Ξενάγηση στους αμπελώνες- Η θέα στις κοντινές παραλίες- Το ταμπεραμέντο του Μαρκαντωνάτου και γευστική δοκιμή κατευθείαν από το βαρέλι
Εδώ μας υποδέχτηκε ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος, η ψυχή του οινοποιείου και όπως φάνηκε και από τη σχέση των οινοποιών μεταξύ τους και του συλλόγου. Άλλωστε ενώ η προεδρία του ΣΟΚ αλλάζει κάθε χρονιά, κάποιοι από τους οινοποιούς τον αποκαλούν αιώνιο πρόεδρο! Ίσως γιατί φαίνεται ότι αγαπά με πάθος αυτό που κάνει και αγωνίζεται γι’ αυτό, όχι μόνο για το χρηματικό κέρδος αλλά -και κυρίως- για την ψυχική του ανταμοιβή.
Το οινοποιείο ξεκίνησε το 1984, με τον πεθερό του στα ηνία, ο οποίος είναι σήμερα 85 ετών. Τότε μάλιστα οινολόγος ήταν εκεί ο Σκούρας. Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1990 (1997), ο Κοσμετάτος ήταν έτοιμος να το εγκαταλείψει. Τότε ήταν που ανέλαβε να σώσει την κατάσταση ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος με τη σύζυγό του Μαριάννα. Το ξεκίνησε στην αρχή part time καθώς δούλευε σε φαρμακευτική και έπαιρνε άδειες άνευ αποδοχών, ώστε να τρέχει το οινοποιείο. Τι ήταν το πρώτο πράγμα που έκανε; Ξήλωσε όλα τα αμπέλια, καθώς ο πεθερός του καλλιεργούσε αποκλειστικά ξένες ποικιλίες, Chardonnay, Syrah και Sauvignon Blanc. Στόχος του να αναδείξει τις ντόπιες ποικιλίες και εργάστηκε γι’ αυτό με πάθος και μεράκι.
Το 2000 τα παράτησε όλα και ήρθε στην Κεφαλονιά. Και ο ίδιος Κεφαλονίτης, αλλά μεγαλωμένος στην Αυστραλία και σπουδές στο εξωτερικό, δεν άργησε να εγκλιματιστεί. Εδώ άλλωστε είναι ο Παράδεισός του, όπως μας ανέφερε. Μπορεί και εκείνος και η σύζυγός του να έβγαζαν πολύ περισσότερα χρήματα στις προηγούμενες δουλειές τους, γιατί είχαν πολύ καλές θέσεις, αλλά ο αμπελώνας του δίνει άλλη ενέργεια και αυτό βγαίνει προς τα έξω!
Μας ξενάγησε στους αμπελώνες του οινοποιείου, που καταλαμβάνουν περίπου 50 στρέμματα. Οι ποικιλίες που έχει είναι Ρομπόλα (στην αντίστοιχη ζώνη της Ρομπόλας), Μαυροδάφνη και τσαούσι.
Ο νεώτερος είναι… παιδί του κορωνοιού, τον φύτευσε και τον φρόντισε εκείνη την περίοδο του εγκλεισμού. Κάνοντας τον γύρο του κτήματος, βρισκόμαστε σε ένα από τα πιο ωραία τοπία της Κεφαλονιάς. Οι παραλίες που βλέπουμε είναι τα Σπάσματα, Μεγάλη Άμμος και Εγλύνα. Εννοείται ότι βγάλαμε ομαδική φωτογραφία με τη θέα. Η επίσκεψη στο οινοποιείο αξίζει σίγουρα και γι’ αυτή τη θέα!
Στη γευσιγνωσία, επέλεξε μια κάθετη δοκιμή κάποιων ετικετών του, βάζοντάς μας στα βαθιά, σε πιο παλαιωμένα κρασιά και την εξέλιξή τους. Μάλιστα στην ξενάγηση που μας έκανε στο οινοποιείο, είχαμε μαζί τα ποτήρια μας και μας σέρβιρε από το βαρέλι!
Στον χώρο υπάρχει και μποστάνι, ενώ τα λαχανικά μπορούν να σερβιριστούν και στις γευσιγνωσίες, μαζί με τα τυριά, το ελαιόλαδο (δικό τους) και τα αλλαντικά.
Όσο για την παραγωγή του; Όπως μας λέει, όταν αναλάβαμε κάναμε 20.000 μπουκάλια, τώρα έχουμε φτάσει τα 120.000.
Το boutique οινοποιείο είναι ανοικτό στο κοινό και καλό για επίσκεψη και γευσιγνωσία. Για να το επισκεφθείτε, πρέπει να έχετε κλείσει θέση.
Μηνιές, Τηλ. 26710 41618, 6988 633 929, Μail: visit@gentilini.gr, https://gentilini.gr/
Σαρρής: Το οινοποιείο δίπλα στη θάλασσα, η Άβυθος, η Μεγάλη Πέτρα και το… Winegroni
Αυτό το οινοποιείο είναι κυριολεκτικά λίγα βήματα από τη θάλασσα, στον δρόμο προς την Άβυθο, μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Λειβαθούς ενώ βρίσκεται πάνω από τη διπλανή παραλία, τη Μεγάλη Πέτρα. Είναι το νεώτερο από όλα τα οινοποιεία, καθώς ξεκίνησε το 2017.
Ξεκίνησαν με μόλις 2 ετικέτες στην αρχή: Ρομπόλα- Βοστυλίδι. Σιγά σιγά έβαλάν το ροζέ, το orange, το κόκκινο. Πέρυσι έκαναν και λίγο Ζακυνθινό. Γενικώς δεν σταματούν να πειραματίζονται και να εξελίσσονται. Ως προς την παραγωγή, ξεκίνησαν με 7.000 και έχουν φτάσει τα 35.000.
Ο χώρος επισκέψιμος από 1η Μαίου έως και μέσα Οκτωβρίου ενώ μπορεί κάποιος να τον επισκεφθεί και χωρίς να κλείσει. Αποτελεί άλλωστε πέρασμα για τους τουρίστες που μένουν στα δωμάτια που βρίσκονται στη γύρω περιοχή και κατεβαίνουν στην Άβυθο με τα πόδια. Άλλωστε, έχει αρκετά δύσκολο πάρκινγκ η συγκεκριμένη παραλία, ειδικά τις ημέρες του Αυγούστου με τον πολύ τουρισμό.
Το οινοποιείο προσφέρει 3 διαφορετικά tasting. Αυτό που μας κίνησε το ενδιαφέρον -αλλά δυστυχώς δεν είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε- ήταν το Tasting με το τίτλο 6 o clock, που ολοκληρώνεται με ένα κοκτέιλ κρασιού. Ως βάση για το Winegroni είναι το Τσαούσι και την έμπνευση την είχε πέρυσι ο mixologist του οινοποιείου, με προυπηρεσία στο Clumsies, Γιώργος Χαρμαντάς.
Τα αμπέλια τους είναι στην περιοχή Φαγιά, ενώ εκεί έχουν και τους ελαιώνες τους, καθώς παράγουν το δικό τους ελαιόλαδο. Στο Πανωχώρι έχουν το Βοστυλίδι τους ενώ τσαούσι παίρνουν από ένα κτήμα που είναι πολύ κοντά στο αεροδρόμιο. Τα κρασιά παράγονται με ήπια παρέμβαση, χωρίςε τεχνητές ζύμες και μικρές θειώσεις ανάλογα με κρασί.
Παραλία Άβυθος, Καλλιγάτα, Τηλ. 26710 41638, Mail: nfo@sarriswinery.com, https://sarriswinery.com/
Γεύμα στο Avithos Preview
Εδώ και 20 χρόνια ο Σαρρής έχει στην ιδιοκτησία του το εστιατόριο Avithos Preview, με θέα τη μαγευτική παραλία της Αβύθου. Εδώ δοκιμάσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον χταπόδι με σκορδαλιά αλλά και ένα ψητό καλαμάρι. Το πιάτο που με κέρδισε όμως συγκαταλέγεται στα signature πιάτα του και είναι οι κοκκινιστές μελιτζάνες στην κατσαρόλα, ένα πεντανόστιμο λαδερό που γαρνίρεται με «φέτα Κεφαλονιάς». Εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε πολλά παραδοσιακά πιάτα όπως κρεατόπιτα, μπακαλιαρόπιτα ή σοφρίτο αλλά και μεγάλη ποικιλία ψαρικών και θαλασσινών. Το φαγητό συνοδεύεται με κρασιά του οινοποιείου.
Οινοποιείο Πετρακόπουλος: Το καινούριο Οινοποιείο, με προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, η βιωσιμότητα, η εντοπιότητα και οι διαφορετικές οινοποιήσεις της ίδιας ποικιλίας
Κάναμε θα λέγαμε ποδαρικό στο Οινοποιείο του Πετρακόπουλου, μια μέρα προτού ανοίξει επισήμως στο κοινό, στα τέλη Ιουνίου, μετά την ανακαίνισή του. Μας υποδέχτηκαν ο Νίκος Πετρακόπουλος και η Κική Σιαμέλη, η οινολόγος και ψυχή -θα λέγαμε- του μέρους αυτού. Μας ξενάγησαν στον χώρο και μοιράστηκαν μαζί τους το πάθος τους για τις γηγενείς κεφαλονίτικες ποικιλίες.
Το νέο οινοποιείο είναι πολύ προσεγμένο και σωστά μελετημένο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των ιδιοκτητών τους. Το κτίριο είναι φτιαγμένο ώστε να μοιάζει με σπίτι. Οι γευσιγνωσίες γίνονται στην αυλή και δίνουν μια αίσθηση χαλαρότητας. Η θέα; Το υψηλότερο σημείο του Αίνου. Ένα τοπίο όμορφο, ήρεμο αλλά και λίγο απόκοσμο. Μάλιστα, αν είστε τυχεροί την ημέρα που θα κανονίσετε την επίσκεψή σας, μπορεί να συναντήσετε τα σπάνια άγρια άλογα του Αίνου, που κατεβαίνουν προς τα εκεί για να βρουν φαγητό!
Καθώς μπήκαμε στο κτίριο, μύριζε καινούριο και φρεσκοβαμμένο! Μάλιστα μας ενημέρωσαν ότι μελέτησαν και το ενεργειακό τους αποτύπωμα, γι’ αυτό στην οροφή υπάρχουν φωτοβολταικά ενώ έχουν μελετήσει αρκετά και το ζήτημα των θερμοκρασιών στους εσωτερικούς χώρους ώστε να μη χρειάζεται κλιματισμός.
Στον χώρο του οινοποιείου, υπάρχουν και αρκετές μικρές δεξαμενές, μικρής περιεκτικότητας. Όπως μας εξήγησε η Κική Σιαμέλη, τις χρησιμοποιούν για να οινοποιούν ξεχωριστά τις ποικιλίες προτού τις μπλεντάρουν ή να οινοποιούν με διαφορετικούς τρόπους την ίδια ποικιλία, ώστε να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα. «Προσπαθούμε να αναδείξουμε τόσο τις κεφαλονίτικες ποικιλίες όσο και τους διαφορετικούς τόπους. Μας έχει βάλει το μικρόβιο και ο Νίκος βέβαια. Με τέτοιο τρόπο που να βοηθούν και στη βιώσιμη ανάπτυξη γενικά. Οι παρεμβάσεις μας στο αμπέλι βιολογικές. Χρησιμοποιούμε ό,τι λιγότερο και απαραίτητο για οινοποίηση- θα βρείτε μέσα και φαινόλες στα κρασιά μας κάτι που βοηθά και στην παλαίωση».
Ακολούθησε γευσιγνωσία στον εξωτερικό χώρο του οινοποιείου. Εδώ δοκιμάσαμε κάποιες από τις ετικέτες του, ενώ στα τραπέζια μας είχαν σερβίρει καναπεδάκια με τυριά και λαχανικά από ντόπιους παραγωγούς. Ξεχώρισα το Roz και το Κόκκινο. Και εδώ η Μαυροδάφνη στο Κόκκινο είναι πιο δροσερή αλλά όχι κρύα. Επίσης, είναι το δεύτερο οινοποιείο που έχει γλυκό Μοσχάτο: Muscat. Το pairing που επέλεξαν -με το ανθότυρο και τη μαρμελάδα πορτοκάλι- ήταν επίσης πολύ πετυχημένο.
Τα κρασιά κι εδώ πολύ προσεγμένα, με ήπιες παρεμβάσεις και προσοχή στη διαφορετικότητα της κάθε περιοχής! Όπως μας είπε η Κική Σιαμέλη, «θα βρείτε ατέλειες στα κρασιά μας. Δεν προσπαθούμε να φτιάξουμε τα τέλεια κρασιά. Προσπαθούμε να είναι μοναδικά. Γι’ αυτό απομονώνουμε αμπελώνες, για αυτό ξεχωρίζουμε τόπους, για αυτό οινοποιούμε τις ίδιες ποικιλίες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους γιατί κάθε ποικιλία μπορεί να μας δώσει πολλά και διαφορετικά κρασιά».
Πόσες ετικέτες έχουν; 14. Αλλά κάποιες βγαίνουν σε περιορισμένο αριθμό, όπως πχ το Μελιτινό ή το Orange τους.
Πικνίκ με κεφαλονίτικες νοστιμιές και φοβερή θέα στη Λακουδίτσα
Ήταν το ιδανικό τελείωμα του ταξιδιού και δυστυχώς δεν είχαμε πάρα πολύ χρόνο στη διάθεσή μας να το απολαύσουμε. Ένα μοναδικό μέρος που σκοπεύουν να το εκμεταλλευτούν και εκείνοι για να διοργανώνουν πικνίκ και εκδηλώσεις. Και πρέπει να το εκμεταλλευτούν γιατί είναι μοναδικό! Προχωράς στον αμπελώνα και σιγά σιγά απλώνεται μπροστά σου το απέραντο γαλάζιο! Μια χαρακτηριστική εικόνα της άγριας ομορφιάς της Κεφαλονιάς. Πολύ πράσινο, που καταλήγει σε βράχους και μαγευτική θέα σε πρασινογάλανα νερά!
Εκεί υπό τους ήχους των τζιτζικιών είχαν στήσει ένα μεγάλο τραπέζι πικνικ, όπου δοκιμάσαμε τις λιχουδιές της κυρίας Μαρίας. Πρόκειται για ένα μικρό καφενείο κοντά στο οινοποιείο όπου μαγειρεύει κατόπιν παραγγελίας κυρίως η κυρία Μαρία. Καταπληκτική η κρεατόπιτά της αλλά η πίτα που με κέρδισε -και δεν είχα ξαναδοκιμάσει- ήταν η αγκιναρόπιτα!
Το pairing και εδώ έγινε με πιο παλαιωμένα κρασιά του οινοποιείου ενώ δοκιμάσαμε και το κρασί που έχει πάρει το όνομά του από την τοποθεσία: τη Λακουδίτσα.
Θηράμονας Ελειός, Tηλ. 2671029716 / 6972633152 mail: kiki@petrakopouloswines.gr, info@petrakopouloswines.gr, https://petrakopouloswines.gr/
Τι μένει από όλο το ταξίδι;
Ζεστή φιλοξενία από όλους, καλή ποιότητα στα κρασιά, μεγάλες προσπάθειες από μέρους των οινοποιών για τη βελτίωση και την εξέλιξη των προϊόντων τους, καλές σχέσεις και αλληλεγγύη μεταξύ τους. Οπότε αν βρεθείτε φέτος στην Κεφαλονιά, αξίζει να επισκεφθείτε κάποιο ή κάποια από τα οινοποιεία της. Μαζεμένες πληροφορίες για όλα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Οινοποιών https://www.kefaloniawinemakers.gr/.