Η γιορτή των ερωτευμένων πλησιάζει και τι καλύτερο από το να την γιορτάσουμε εκτός Αθηνών; Ένα long weekend στη μοναδική στον κόσμο μεσαιωνική καστροπολιτεία είναι αυτό που χρειαζόμαστε, σωστά; Όταν μάλιστα αυτό συνδυάζεται με παραδοσιακά πιάτα, φρέσκα ψάρια και περίφημα αμυγδαλωτά το δέλεαρ είναι μεγαλύτερο.
Με μόνη σύνδεσή της με τη στεριά μία λεπτή λωρίδα γης, η Μονεμβασιά ατενίζει το Μυρτώο Πέλαγος, πίσω από τα τείχη της. Με το που μπείτε στο Κάστρο και ανηφορίσετε στο κεντρικό βυζαντινό καλντερίμι με τα πολλά μαγαζάκια, θα μείνετε έκπληκτοι από τις μοναδικές εικόνες. Λιθόστρωτα, στενά καλντερίμια σας οδηγούν ανάμεσα σε βυζαντινές εκκλησίες, καλοδιατηρημένα σπίτια και παλιά αρχοντικά-ξενώνες, που διατηρούν κάτι από τη μεσαιωνική παράδοσή τους. Περπατώντας αργά, φτάνετε στην κεντρική πλατεία με την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού και το διατηρητέο κτίριο του 16ου αιώνα όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασιάς. Ενώ, ανηφορίζοντας στην άνω πόλη, η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, χτισμένη στην άκρη του απόκρημνου βράχου, προκαλεί δέος. Από την κορυφή η θέα προς την κάτω πόλη, τα τείχη και το πέλαγος θα σας αιχμαλωτίσει.
Όσο για τις γεύσεις; Μπορεί γενικά να υπήρχε πάντα έλλειψη άφθονου νερού, αλλά η φύση φρόντισε να κάνει τη γεύση πιο έντονη και ευωδιαστή σε ό,τι φύτρωνε. Στην περιοχή ευδοκιμούσαν πάντα ελιές, σύκα και αμπέλια. Ήδη, μάλιστα, από τα μεσαιωνικά χρόνια η Μονεμβασιά ήταν διάσημη σε όλη την Ευρώπη για το γλυκό κρασί της.
Γεύσεις εντός των τειχών
Ματούλα
Όταν έρθει η ώρα για καλό φαγητό, η πρώτη επιλογή, χρόνια τώρα, είναι η Ματούλα. Με παράδοση από το 1950 σερβίρει απίστευτα μαγειρευτά από αγνά ντόπια υλικά: κόκορας με χυλοπίτες, σουτζουκάκια φούρνου, μουσακάς, αλλά και η χοντροκομμένη χειροποίητη τηγανητή πατάτα ή το ολόφρεσκο ψάρι θα σας ανεβάσουν σε άλλο επίπεδο γεύσης.
Ματούλα, Κάστρο Μονεμβασιάς, τηλ. 27320 61660.
Κανόνι
Για παραδοσιακά σαΐτια – σπανακόπιτες με λεπτό φύλλο – που ψήνονται στο μαντέμι, κοκκινιστό μοσχαράκι στο πήλινο και αρνάκι ριγανάτο ξεροψημένο στο φούρνο, ο δρόμος οδηγεί αποκλειστικά στο Κανόνι. Το γεύμα κλείνει γλυκά με καρυδόπιτα με ζεστή σοκολάτα, ή πορτοκαλόπιτα με παγωτό βανίλια. Αν βρεθείτε στο Κανόνι νωρίς το πρωί, αξίζει να πάρετε εδώ και το πρωινό σας, σε κάποια από τις ταράτσες του – είτε με θέα την άνω πόλη, είτε με θέα τη θάλασσα – και να απολαύσετε ζεστό, φουρνιστό ψωμί με σπιτικές μαρμελάδες και αβγά ημέρας με ντόπιο τυρί.
Κανόνι, Κάστρο Μονεμβασιάς, τηλ. 27320 61387.
Με θέα στο βράχο
Αστερίας
Εάν θέλετε να δοκιμάσετε ολόφρεσκα θαλασσινά θα πάτε στον Αστερία, στην παραλία της Μονεμβασιάς. Δίπλα στο κύμα τρώμε σαλάτα Αστερίας με θαλασσινά, ψάρι στα κάρβουνα, αλλά και την αυθεντική λακωνική συνταγή για κόκορα μπαρδουνιώτικο με κόκκινη σάλτσα. Και αν είστε τυχεροί, θα προλάβετε και κάποιο από τα τραπεζάκια στην ακροθαλασσιά, που κυριολεκτικά βρέχονται από το κύμα!
Αστερίας, Μονεμβασιά, τηλ. 27320 62049.
Βότσαλο
Με παράδοση από το 1985, το Βότσαλο είναι μία ακόμη εξαιρετική επιλογή για φαγητό εκτός Κάστρου. Εδώ θα δοκιμάσετε σπιτικά μαγειρευτά φαγητά, κάθε μέρα και κάτι διαφορετικό και, όταν υπάρχει, φρέσκο ψάρι. Από τα καλύτερα πιάτα είναι τα μπαρμπούνια Μονεμβασιάς (με μυστική συνταγή) και το κρασάτο χταπόδι. Στο Βότσαλο έμαθα και τι είναι ο “σανός”, όχι αυτός που τρώνε τα άλογα, αλλά τα ματσάκια από χόρτα που μαζεύουν το χειμώνα, τα οποία τα κάνουν αρμαθιά και τα αποξηραίνουν για τις ανάγκες του καλοκαιριού.
Βότσαλο, Μονεμβασιά, τηλ. 27320 61486.
Σκορπιός
Στο λιμάνι της Μονεμβασιάς, η ευωδιά από τα φρεσκοψημένα ψάρια θα σας οδηγήσει στην ψαροταβέρνα Σκορπιό. Ένα μενού γεμάτο θαλασσινά, φρέσκα ψάρια και μακαρονάδες. Μεγάλο ατού, ο έμπειρος ψήστης που θα αναλάβει να σας ετοιμάσει σωστά ακόμα και το πιο δύσκολο ψάρι στα κάρβουνα.
Σκορπιός, Μονεμβασιά, τηλ. 27320 62090.
Kinsterna Restaurant
Αν τέλος ανήκετε σε αυτούς που ακόμα και στις διακοπές ψάχνουν για πιο δημιουργικές γεύσεις, τότε το εστιατόριο του 5άστερου ξενοδοχείου Kinsterna, είναι η καλύτερη επιλογή της περιοχής. Με μενού προσανατολισμένο στην ελληνική μεσογειακή κουζίνα, το εστιατόριο δίνει έμφαση στη χρήση εκλεκτών τοπικών και οργανικών προϊόντων από το κτήμα του αρχοντικού και από ντόπιους παραγωγούς και ψαράδες.
Kinsterna Hotel. Άγιος Στέφανος, Μονεμβασιά, τηλ: 27320 66300.
Γευστικά tips
• Μη φύγετε από τη Μονεμβασιά χωρίς να δοκιμάσετε, αλλά και να αγοράσετε για να πάρετε μαζί σας τα ξακουστά και πεντανόστιμα αμυγδαλωτά της και άλλα τοπικά γλυκά. Στα εργαστήρια Μορέως Ήδιστα της οικογένειας Χαραμή ετοιμάζονται κάθε μέρα αγαπημένα γλυκίσματα, βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές. Αφράτα και ευωδιαστά αμυγδαλωτά, ραφιόλια (ίδια ζύμη με το αμυγδαλωτού αλλά τυλιγμένα σε πολύ λεπτό φύλλο και με ελαφρύ άρωμα βανίλιας), μελιτίνια (η λακωνική εκδοχή του σκαλτσουνιού με μέλι), δίπλες βουτηγμένες σε καθαρό μέλι που λιώνει σε μπεν μαρί και σασουμάδες (ρολάκια από χωριάτικο φύλο, καρύδι, αμύγδαλο, κανέλα, σουσάμι και μέλι).
Μορέως Ήδιστα, τηλ. 27320.61040.
• Για να ξαποστάσετε από τις βόλτες σας στα στενά του Κάστρου, κάντε μία στάση στο Cafe Βυζάντιο και δοκιμάστε τα βελούδινα παγωτά του, σερβιρισμένα με σπιτικό γλυκό του κουταλιού.
Cafe Βυζάντιο, Κάστρο Μονεμβασιάς, τηλ. 27320 61847.
Για παραδοσιακά προϊόντα
Λίξες. Είναι το πρώτο μαγαζί που θα συναντήσετε στα αριστερά σας, μπαίνοντας στο Κάστρο. Στις Λίξες θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από ντόπια, βιολογικά ελαιόλαδα, κρασιά από την οινοποιητική Μονεμβασιάς, μέλι κουμαριάς, γλυκά του κουταλιού, βότανα, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια και σαπούνι με το κιλό.
Οι Λίξες, Κάστρο Μονεμβασιάς, τηλ. 27320 61121.
Κελάρι. Εντός Κάστρου και το Κελάρι όπου, μεταξύ άλλων, θα βρείτε σπιτικές μαρμελάδες, παραδοσιακές γκόγκες (τα χειροποίητα στριφτά ζυμαρικά της Λακωνίας), πικάντικο τραχανά με βασιλικό, κόκκινη πιπεριά και κρεμμύδι και πολλών ειδών τουρσιά, όπως καπαρόνη και λούπινα.
Κελάρι, Κάστρο Μονεμβασιάς, τηλ. 27320 61695.