Φούρνοι, Θύμαινα κι ένα μικρό σύμπλεγμα μικρών ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων μεταξύ Σάμου και Ικαρίας, με κρυστάλλινα νερά, δαντελωτές παραλίες και πολύχρωμα ηλιοβασιλέματα, είναι τα νησιά που αποτελούν τους Φούρνους Κορσεών και έχω πολλά νόστιμα να σας πω…

DSC_0834
Η Σπυριδούλα έτοιμη να σαλπάρει για Θύμαινα

Γνωστό και ως νησί των Κουρσάρων! Aπό τον Πειραιά το καράβι χρειάζεται 8-9 ώρες να φτάσει στο λιμάνι των Φούρνων και τα δρομολόγια δεν είναι καθημερινά. Υπάρχει όμως κι η Παναγία Θεοτόκος, το φεριμπότ που κάνει καθημερινά δρομολόγια που συνδέουν το νησί με την Ικαρία και το Καρλόβασι της Σάμου, υπάρχει και ταχύπλοο. Αν έχεις όρεξη να περάσεις ήσυχες διακοπές χωρίς πολλές μετακινήσεις, αν αγαπάς τα μακροβούτια, τα ήσυχα βράδια, το φρέσκο ψάρι, να πηγαίνεις για μπάνιο με τα πόδια ή με καϊκάκι, οι Φούρνοι ίσως γίνουν ο αγαπημένος σου προορισμός.

Καθώς φτάνεις με το καράβι, λοιπόν, και βλέπεις το λιμάνι και τα σπίτια πίσω του απλωμένα, ξέρεις ότι έχεις δει το μεγαλύτερο μέρος της κατοικημένης περιοχής του νησιού. Όλα εδώ είναι κοντά και τα φτάνεις με το πόδι, είναι μικρό το νησί, προετοιμάσου όμως να ανεβοκατέβεις και κάμποσα σκαλάκια που δεν του λείπουν. Η Χρυσομηλιά είναι ένας ακόμα οικισμός, 14 χιλιόμετρα από το λιμάνι και 40 λεπτά με το αυτοκίνητο. Εκεί έχει όμως μόνο σπίτια, κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια και την ταβέρνα της Φραντζέσκας με το όνομα Στη δροσιά της Εδέμ.

Για κολύμπι και ρομαντσάδα

DSC_0023
Η παραλία της Βιτσιλιάς

Υπάρχουν δύο κοντινές παραλίες: Η Ψιλή Άμμος που είναι γύρω στα 10 λεπτά και το Καμπί, 30 λεπτά με τα πόδια. Στην Ψιλή Άμμο υπάρχει και beach bar που λειτουργεί και το βράδυ με μουσικές και ποτά και μαζεύει πολύ κόσμο. Άλλες παραλίες είναι η Βλυχάδα, τα Κουμαρά, το Πετροκοπιό όπου βρίσκεται ένα αρχαίο λατομείο που λειτουργούσε στο νησί τα ρωμαϊκά χρόνια, το Μπαλί, η Βιτσιλιά. Από το λιμάνι των Φούρνων μπορείτε να πάρετε τη Σπυριδούλα, το καϊκάκι που θα σας πάει Θύμαινα και Κεραμιδού (οικισμό στο νησάκι Θύμαινα).

DSC_0916
Το χταπόδι στο τηγάνι είναι έτοιμο!

Μετά το μπάνιο στην Κεραμιδού, μια βόλτα από την ταβέρνα Ο Κοτταράς (τηλ. 22750 32797) επιβάλλεται. Το κατακαλόκαιρο βγάζει τραπέζια και στην αμμουδιά και είναι σκέτη μαγεία. Η Νίκη με τη μητέρα της μαγειρεύουν όπως και στο σπίτι τους. Το παστίτσιο, οι τυρόπιτες, το μαριδάκι, το καλαμαράκι και η χωριάτικη είναι από μόνα τους ένα λουκούλειο γεύμα κάτω από τα αλμυρίκια, με το κύμα να σκάει στα πόδια σου. Για περισσότερα δεν μπορώ να υποσχεθώ, όμως εμείς είχαμε την τύχη να έχουμε στην παρέα μας τον Μάνο που βούτηξε και έβγαλε ένα χταπόδι, το οποίο μαγείρεψε στο τηγάνι η Νίκη, μπόλικους αχινούς και δυο πίνες που, αφού καθάρισε με μαεστρία, ψιλόκοψε το ψαχνό τους και το σερβίρισε στο τεράστιο όστρακο με ξίδι και μαϊντανό. Στο τέλος η Νίκη μάς γλύκανε με γλυκά του κουταλιού λεμόνι και πορτοκάλι και μαμαδένιο «σαλάμι» με μπισκότα και σοκολάτα.

Αν αγαπάτε την πεζοπορία, να πάτε μια βόλτα ως το κάστρο του Αϊ-Γιώργη, θα σας μείνει αξέχαστη. Θα αφήσετε το αυτοκίνητο και θα περπατήσετε για μερικά λεπτά στο κατσάβραχο, αλλά η πανοραμική εικόνα του λιμανιού και του οικισμού των Φούρνων ως τη Θύμαινα απέναντι θα σας αποζημιώσει.

Για φαγητό και γλυκό

DSC_0908

Για ψάρι φρέσκο, μεζέδες αλλά και για αστακομακαρονάδα θα πάτε καρφί στην ψαροταβέρνα του Νίκου (τηλ. 22750 51207). Δύσκολο να μην τη βρείτε, το μαγαζί είναι φανάρι επί της παραλίας κι έχει μπροστά τη βιτρίνα με τα φρέσκα ψάρια για να διαλέξετε. Φιλική και άμεση εξυπηρέτηση, χαμόγελο και νόστιμο φαγητό.

DSC_0726
Στα Τσιρνικάκια στο κεντρικό σοκάκι

Παραδίπλα υπάρχουν και τα Δελφινάκια (τηλ. 22750 51064), με εξίσου καλό φαγητό και παρεμφερές ρεπερτόριο σε πιάτα. Τα Τσιρνικάκια (τηλ. 6980 095571) είναι μια ταβέρνα στο κεντρικό σοκάκι των Φούρνων, που σερβίρει από όλα τα καλά και κρεατικά και ψάρι και μεζεδάκια διάφορα. Λίγο πιο πάνω στην πλατεία βρίσκεται το καφενείο η Δροσιά (τηλ. 22750 51678). Σταματήστε να ξεψιδάσετε με μια πορτοκαλάδα Λαγού ή να γλυκαθείτε με ένα από το γλυκά που φτιάχνουν οι ίδιοι.

DSC_0066
Η κ. Πάτρα με τον μαμαδίσιο κορμό ανά χείρας

Φοβερά είναι και τα σπιτικά γλυκά της κυρίας Πάτρας στο Patra’s Apartments (τηλ. 22750 51268, 22750 51355) στην παραλία κι ακόμη καλύτερος ο παχύς ίσκιος κάτω από τους θεόρατα αρμυρίκια της φιλόξενης αυλής της.

Τοπικά προϊόντα

DSC_0758
Το υπέροχο λαδοτύρι του Αυγουστίνου Αμοργιανού

Το μέλι, η φρέσκια μυζήθρα και, φυσικά, το φρέσκο ψάρι είναι τα προϊόντα που υπάρχουν σε αφθονία στο νησί. Ο Αυγουστίνος Αμοργιανός τυροκομεί με αιγοπρόβειο γάλα και φτιάχνει εξαιρετικά τυριά. Μια υπέροχη παχιά και αρωματική μυζήθρα -ανθότυρο θα έλεγα εγώ γιατί είναι πεντανόστιμη- και ακόμη λαδοτύρι, κοπανιστή, τυρί του κεριού και τυρί της άρμης.

Και το μέλι των Φούρνων όμως είναι εξαιρετικό και είχαμε την τύχη να επισκεφθούμε τα μελίσσια του Μανώλη Μαούνη και των αδερφών Ντίνου και Μιχάλη Γλαρού. Τα παιδιά έστειλαν το μέλι τους για ανάλυση στο Χημείο του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, το οποίο επιβεβαίωσε ότι είναι 80% θυμάρι, φαντάσου άρωμα!

DSC_0092

Η έκπληξη είναι ότι στους Φούρνους παράγονται και ντόπια αναψυκτικά. Κάθεσαι στο καφενείο, λοιπόν, και παραγγέλνεις λεμονάδα, πορτοκαλάδα ή γκαζόζα Κ. Παδιάς, κατά κόσμον «Λαγού» (Αναψυκτικά Κ. Παδιάς, «Λαγού»,  τηλ. 22750 51248).

DSC_0086
Ο Μάνος Μύτικας στο Μελάνθη

Μια βόλτα μέχρι το κατάστημα παραδοσιακών τοπικών προϊόντων Μελάνθη (τηλ.: 22750 51037, www.fournoishop.gr) και θα τα βρείτε όλα εκεί. Η Χαρούλα Μύτικα έχει φτιάξει ένα χαριτωμένο μαγαζί και στα ράφια του θα βρείτε θυμαρίσιο μέλι, ντόπια τυριά, άγρια βότανα, ελαιόλαδο, σπιτικά γλυκά και μαρμελάδες, λικέρ, τα αναψυκτικά Λαγού, τουρσιά και χειροποίητες κηραλοιφές.

Και μια συνταγή που δοκίμασα, λάτρεψα και είπα να μοιραστώ μαζί σας:

Κατιμέρια με μυζήθρα και μέλι

DSC_0769
Κατιμέρια δια χειρός Μαρίας και Ελβίρας

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας αλάτι, 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ, νερό χλιαρό όσο πάρει, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Για το σερβίρισμα: μυζήθρα ή ανθότυρο, μέλι

Διαδικασία
Ανακατεύετε μέσα σε μια λεκανίτσα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το τρίβετε μαζί με το αλεύρι με το ένα χέρι και στη συνέχεια προσθέτετε με το άλλο το χλιαρό νερό σε δόσεις, όσο χρειαστεί μέχρι να πάρετε μια μέτρια εύπλαστη ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια. Την αφήνετε στην άκρη να ξεκουραστεί ένα μισάωρο και στη συνέχεια κόβετε τη ζύμη σε μπαλάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Αλευρώνετε τον πάγκο σας ελαφρά και με τη βοήθεια πλάστη ανοίγετε ένα ένα τα μπαλάκια σε πιτάκια πάχους 3χιλ. περίπου.

DSC_0780

Βάζετε κάμποσο λάδι να ζεσταθεί στο τηγάνι και όταν κάψει καλά ρίχνετε το πρώτο πιτάκι. Όσο τηγανίζεται παίρνετε δύο πιρούνια στα χέρια και το τσιμπάτε εδώ κι εκεί συνεχώς για να κάνει μπιμπίκια με το τηγάνισμα. Πριν αρχίσει να ροδίζει το πιτάκι κι ενώ έχει ακόμη χρυσό χρώμα το αναποδογυρίζετε να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά, εξακολουθώντας να το τσιμπάτε με τα πιρούνια. Βγάζετε το κατιμέρι πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει και συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας. Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να προσθέσετε λάδι στο τηγάνι.

Κόβετε μπαστούνια τυριού και τα τυλίγετε μέσα στα φρεσκοτηγανισμένα πιτάκια που φτιάξατε δημιουργώντας ρολά. Τοποθετείτε τα κατιμέρια σε πιατέλα, περιχύνετε με μέλι και σερβίρετε αμέσως.

Σημείωση: Δεν πρέπει να γίνει πολύ τραγανό το κατιμέρι, για να κρατήσει ελαστικότητα και να μπορέσετε να τυλίξετε μέσα του ένα κομμάτι τυρί και μετά να το σερβίρετε με θυμαρίσιο μέλι.