Οκτώ ταλαντούχοι σεφ υπόσχονται μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία σε όσους τυχερούς επισκεφθούν τους οκτώ μοναδικούς καλοκαιρινούς προορισμούς, που ακολουθούν. Πιάστε θέση σε ένα τραπεζάκι με θέα το απέραντο γαλάζιο και απολαύστε θεϊκές νοστιμιές στο πιάτο!
Bill & Coo Suites and Lounge Restaurant – Μύκονος
Με τη φιλοσοφία των 100 μιλίων να αποκρυσταλλώνεται σε εμπνευσμένα μενού με αβανγκάρντ τεχνικές, ο Αθηναγόρας Κωστάκος και η δυνατή ομάδα του «Bill & Coo» ανεβάζουν τη σύγχρονη γαλανόλευκη γαστρονομία σε άλλο επίπεδο. Η ελληνική μαγειρική παράδοση αποτυπώνεται με παιγνιώδες ύφος σε ένα υψηλής αισθητικής περιβάλλον, εξασφαλίζοντας μια μοναδική γευστική εμπειρία: πιάτα όπως «Μουσακάς και Παστίτσιο, παιδικές αναμνήσεις», «Αχινός της Δήλου», «Μπαρμπούνι σαβόρε» ή το εξαντρίκ «Πιτσούνι και η Μύκονος του ’60» κλέβουν τις εντυπώσεις. Ο γλυκός επίλογος έχει ανατεθεί για δεύτερη χρονιά στην pastry chef Αντζελα Σίμου, η οποία δημιουργεί λαχταριστά επιδόρπια, όπως η κρέμα από φιστίκι με κραμπλ από φουντούκι και σορμπέ από φρέσκες φράουλες ή η σφαίρα λευκής σοκολάτας με μαστίχα, κονφί λεμόνι και παγωτό από ελληνικό καφέ.
Bill & Coo, Μεγάλη Αμμος, τηλ. 22890 26292
Ekies All Senses Resort – Χαλκιδική
Η εμβληματική θέα του κομψού boutique resort της Χαλκιδικής συμπληρώνει τις ενδιαφέρουσες γευστικές προτάσεις του εστιατορίου «Bubo» του Ekies All Senses Resort, που επιμελείται ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Παμπόρης. Τις μεσημεριανές ώρες ο σεφ προτείνει στους επισκέπτες γεύσεις μοντέρνου μεζεδοπωλείου και πιάτα, όπως στήθος κοτόπουλου ψημένο με μυρωδικά, σουβλάκι από μαρναρισμένο χοιρινό φιλέτο και φρέσκες τηγανιτές πατάτες, ενώ το βράδυ αλλάζει προφίλ με πιάτα που παντρεύουν τις προσεγμένες πρώτες ύλες με τη γαστρονομική τεχνογνωσία. Το διαφορετικό παστίτσιο με φρέσκο κανελόνι με μπολονέζ μανιταριών, μοσχαρίσια ουρά μπρεζέ και αφρό μπεσαμέλ ή το γουρουνάκι γάλακτος στη σούβλα με πουρέ σελινόριζας με φασόλι τόνκα και πίκλες λαχανικών είναι αντιπροσωπευτικά πιάτα του βραδινού καταλόγου. Μία επιπλέον ενδιαφέρουσα προσθήκη στο resort που κάνει αίσθηση είναι και το «Treehouse», ένα πριβέ εστιατόριο 8-10 ατόμων που στεγάζεται σε ένα δεντρόσπιτο με μενού γευσιγνωσίας 10 επιπέδων που εναλλάσσεται τακτικά.
Ekies All Senses Resort, Βουρβουρού, τηλ. 23750 91000.
Noble – Ρόδος
Στο γκουρμέ εστιατόριο «Noble» του τελευταίου ορόφου του κεντρικού κτιρίου του πολυτελούς ξενοδοχείου Elysium Resort & Spa η παραδοσιακή κουζίνα μετουσιώνεται σε μια εμπειρία πολλαπλών αισθήσεων. Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία συνάντησης των φίλων του νησιού, αφού αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για την αξεπέραστη θέα και το μίνιμαλ αλλά ατμοσφαιρικό του περιβάλλον όσο και για το πρωτοποριακό γαστρονομικό του προφίλ. Με την αίσθηση μιας ζεν σοφίας, ο executive chef Γιώργος Τρουμούχης παρουσιάζει ένα κονσεπτικό μενού εμπνευσμένο από τη ροδίτικη παράδοση, με σκοπό να προκαλέσει συναισθήματα και να ξυπνήσει αναμνήσεις. Με μια δυνατή ομάδα και δεξί του χέρι στην κουζίνα τον Σταμάτη Μισομικέ, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην περιφέρεια της Μεσογείου στον διαγωνισμό San Pellegrino Young Chef of The Year, προσεγγίζει την παράδοση με τον πλέον αντισυμβατικό τρόπο. Στο μενού του βρίσκουμε πιάτα, όπως χταπόδι μελό με θαλασσινά, κίτρινο αρακά και φύκια, σουπιόρυζο, «σαλάς» με μελιτζάνες, καπνό, πιπεριές, ρέγκα και χαιρεπαίδι (παραδοσιακό ρόφημα από 19 βότανα), λαυράκι με μαύρο σκόρδο, γιασεμί και παντζάρι κ.ά., το καθένα συνοδευόμενο από μια σύντομη ιστορία.
Elysium Resort & Spa, Καλλιθέα, Ρόδος, τηλ. 22410 45700.
Anthos Restaurant – Σαντορίνη
Πρόκειται για ένα από τα εστιατόρια των πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων του ομίλου Katikies Boutique Resort & Villas. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί κομμάτι του «Kirini Suites & Spa» στην Οία, μέλος των Relais & Chateau, που με τη συγκλονιστική θέα του τοπίου της Καλντέρας και την ενδιαφέρουσα γαστρονομική προσέγγιση του executive chef Γιώργου Ιακωβίδη, συγκαταλέγεται επάξια στους πιο δυνατούς γαστρονομικούς προορισμούς του νησιού. Η καλοκουρδισμένη ομάδα του «Anthos» φροντίζει μεθοδικά να προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία αξιώσεων, κάτι που, μεταξύ άλλων, αποδεικνύουν και οι πρόσφατες μετεγγραφές στην κουζίνα. Ο λόγος για τον ταλαντούχο Χάρη Νικολούζο που μετά τον ιστορικό «Διόνυσο» της Αθήνας ανέλαβε φέτος χρέη head chef στο εστιατόριο «Anthos». Από το πάσο της ανοιχτής κουζίνας περνούν προσεγμένες προτάσεις, όπως το ταρτάρ καραβίδας με καρπούζι και φέτα, ο μπακαλιάρος κονφί σε βούτυρο λεμονιού με σκορδαλιά, την οποία σερβίρουν με ντολμά γεμιστό με ξινόχοντρο και αβγοτάραχο, κ.α. Ειδική μνεία αξίζουν και τα επιδόρπια του «Anthos» που επιμελείται η Μαρία Λεόνοβα, με highlight τον «κήπο λεμονιών» με διαφορετικές υφές λεμονιού να απλώνονται σε σοκολατένιο «έδαφος».
Anthos Restaurant, Kirini Suites & Spa, Οία, Σαντορίνη, τηλ. 22860 71236.
On The Verandah – Σπέτσες
Στην κομψή βεράντα του εστιατορίου του ιστορικού ξενοδοχείου «Poseidonion Grand Hotel», μπροστά ακριβώς στην παραλιακή βόλτα των Σπετσών, ο σεφ Σταμάτης Μαρμαρινός μάς υποδέχεται ραφινάροντας με μαεστρία παραδοσιακές συνταγές με σύγχρονες τεχνικές. Πιάτα με έμπνευση ελληνική, όπως η αθηναϊκή σαλάτα, τα κολοκύθια αυγολέμονο και το ψάρι αλά σπετσιώτα αλλά και κλασικά γλυκά, όπως το γαλακτομπούρεκο και το μωσαϊκό αποδίδονται αριστοτεχνικά, με στόχο την ανάδειξη του ελληνικού γαστρονομικού πλούτου. Με φιλοσοφία που επικεντρώνεται στην αρχή της εντοπιότητας, ο σεφ φροντίζει να προμηθεύεται την πρώτη ύλη του από την οργανική φάρμα του Ποσειδωνίου, τους παραγωγούς του νησιού και των γύρω περιοχών αλλά και από όλη την Ελλάδα. Σημειώστε ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την οργανική φάρμα του ξενοδοχείου στο βουνό πάνω από την Αγία Αννα, για να ζήσουν από κοντά τη διαδικασία της συλλογής της πρώτης ύλης, το μαγείρεμα, και φυσικά ένα γεύμα μέσα στη φύση.
Poseidonion Grand Hotel, Σπέτσες, Ντάπια, τηλ. 22980 74553.
Anadalis Restaurant – Ζάκυνθος
Στο ατμοσφαιρικό εστιατόριο «Anadalis» του ξενοδοχείου «Windmill Bay» η μεσογειακή κουζίνα συναντά τις γαλλικές τεχνικές και διακριτικές πινελιές μοριακής τεχνοτροπίας. Με φόντο την εντυπωσιακά φωτισμένη πόλη της Ζακύνθου και δίπλα στο κύμα ο σεφ Αντώνης Πεχλιβανάκης αποτυπώνει τη δική του οπτική της μεσογειακής κουζίνας δίνοντας έμφαση στα αυθεντικά αρώματα, τους προσεγμένους συνδυασμούς και τις φρέσκες παρασκευές. Από τα ορεκτικά και τις σαλάτες μέχρι τα κυρίως και τα επιδόρπια οι επιλογές έχουν ξεχωριστό χαρακτήρα, με highlights το αρτίστικο ριζότο με γαρίδες, έλαιο κυανού (ένα μπλε βρώσιμο λουλούδι) και μάνγκο, τον αλμυρό χαλβά με μετσοβόνε, αρμυρίκια, χοιρομέρι Ζακύνθου και βινεγκρέτ κόκκινων φρούτων, τα χειροποίητα τορτελίνι με καβούρι και τη γκοφρέτα καραμέλας με μαλλί της γριάς και βανίλια Μαδαγασκάρης.
Windmill Bay Hotel, Αργάσι, Ζάκυνθος, τηλ. 26950 24810.
Elia’s Restaurant – Σκιάθος
Το εντυπωσιακό εστιατόριο του πολυτελούς ξενοδοχείου «Mandraki Village» στις Κουκουναριές εντάσσει το νησί των Βορείων Σποράδων στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας με την προσθήκη στη θέση του επικεφαλής του εστιατορίου τον Νικόλα Σταυρακάκη. Προτού περάσει το κατώφλι του, ο επισκέπτης διασχίζει την επιβλητική ξύλινη γέφυρα που ενώνει το μπαλκόνι του με τον εξωτερικό χώρο για να βρεθεί σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν οι έντονες αποχρώσεις του ροζ. Με βασικά του εφόδια την ενδόμυχη αγάπη για την ελληνική μαγειρική παράδοση και φυσικά τις εμπειρίες που αποκόμισε από τη θητεία του σε κουζίνες του εξωτερικού, ο σεφ προτείνει ιντριγκαδόρικα πιάτα, όπως ο κόκορας παστιτσάδα που παρουσιάζει σε μορφή τερίνας, η βασιλοζαργάνα σεβίτσε με tiger milk από ντολμαδάκι, το χανιώτικο καλιτσούνι σε μορφή σαλάτας, το μπαρμπούνι μπακλαβάς με μαύρη σκορδαλιά αλλά και ο χαλβάς σε υφές σιμιγδάλης και ταχινιού με σούπα φράουλας. Σημειώστε ότι κάθε Τρίτη και Τετάρτη θα βρείτε μενού γευσιγνωσίας, ενώ κάθε Κυριακή brunch υπό τους ήχους σαξόφωνου, καθώς και cocktail με food pairing σε συνεργασία με τον mixologist Γιώργο Αρβανίτη.
Mandraki Village, Κουκουναριές – Σκιάθος, τηλ. 24270 49301.
Armyra by Papaioannou – Μεσσηνία
Στεγάζεται στο πολυτελές «Romanos, a Luxury Collection Resort» της Costa Navarino σε ένα μαγευτικό περιβάλλον. Τις γαστρονομικές προτάσεις υπογράφει φυσικά ο Γιώργος Παπαϊωάννου, σεφ και ιδιοκτήτης του «Παπαϊωάννου» στον Πειραιά, ο οποίος δημιούργησε ένα μενού που δίνει έμφαση στα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά και στις ντόπιες ποικιλίες προϊόντων και μυρωδικών. Τα ηνία στην κουζίνα έχουν αναλάβει οι σεφ Νίκος Κονδύλης και Βασίλης Σφακιανάκης, που συνταιριάζουν δημιουργικά τις εγχώριες και μη πρώτες ύλες σε ένα άκρως ενδιαφέρον μενού. Δοκιμάστε άφοβα το ριζότο τριών σιτηρών με αστακό, την ταλιάτα τόνου με βαλεριάνα, σφουγγάρι ελιάς, πούδρα μαντζουράνας και λάδι τρούφας και το φιλέτο λαβράκι με ραβιόλι περουβιανής πατάτας και αρμπαρόριζα για μια απολαυστική θαλασσινή εμπειρία, που φέρνει τη Μεσόγειο κοντά στις πιο σύγχρονες τεχνικές.
Costa Navarino, The Romanos, a Luxury Collection Resort, τηλ. 27230 97586