Πατρίδα των φημισμένων φιστικιών με φυσικές ομορφιές, αρχαιολογικά μνημεία, ιστορικά κτίρια και πολυάριθμες ταβέρνες με ολόφρεσκα ψάρια, η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και, χωρίς αμφιβολία, είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Αθηναίους.
Στα παραπάνω συμπλήρωσε και την απίστευτα κοντινή απόσταση, μόλις 35 λεπτά με το ιπτάμενο δελφίνι από τον Πειραιά και έχεις ένα νησί ιδανικό για συχνότατες επισκέψεις, ακόμη και για Σαββατοκύριακο ή και κυριακάτικη μονοήμερη εκδρομή. Προσωπικά, κάθε επίσκεψη στην Αίγινα μου θυμίζει περασμένους καιρούς και με ταξιδεύει πίσω σε μονοήμερες εκδρομές του δημοτικού με το ferry boat και το «ήταν ένα μικρό καράβι»!
Εξερευνώντας την πόλη της Αίγινας
Φτάνοντας στο λιμάνι σε υποδέχονται οι άμαξες με τα άλογα, που περιμένουν κόσμο για μια ατμοσφαιρική βόλτα στην πόλη. Δίπλα τους, τα ταξί έτοιμα να σε μεταφέρουν σε μια κοντινή παραλία. Μπορείς πάντα να ξεκινήσεις την επίσκεψη σου στο νησί με ένα καφέ ή ουζάκι στα δεκάδες cafe και ταβέρνες πάνω στη μεγάλη περατζάδα του λιμανιού, λίγο πριν αρχίσεις την εξερεύνηση της πόλης και του υπόλοιπου νησιού. Η πόλη της Αίγινας αποτελεί την πρωτεύουσα του νησιού και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά βλέποντας τη θάλασσα.
Το λευκό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στέκεται στην άκρη της προβλήτας, δίπλα στο κύμα, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες, ενώ από την άλλη πλευρά η λευκή Κολώνα -απομεινάρι του αρχαίου πολιτισμού που άκμασε στο νησί- σου δείχνει το δρόμο για το λιμάνι. Γεμάτο κίνηση και φασαρία, το λιμάνι είναι ένας πολύβουος τόπος συνάντησης γραφικών ψαράδων που πωλούν την ψαριά της ημέρας, μικροπωλητών, φιστικοπωλείων αλλά και μαγαζιών με τουριστικά είδη, από τα οποία ξεχωρίζουν τα αιγινίτικα κανάτια που χρησιμοποιούνται για να διατηρείται δροσερό το νερό.
Στο λιμάνι συναντάς και τα πλωτά μανάβικα, όπου η μισή πραμάτεια με τα ολόφρεσκα λαχανικά είναι απλωμένη στην προβλήτα του λιμανιού και η άλλη μισή πάνω στο καΐκι.
Χαρακτηριστικό στοιχείο της πόλης και τα νεοκλασικά και τα επιβλητικά δημόσια κτίρια της εποχής του Καποδίστρια. Περπατώντας προς το εσωτερικό, τα βλέμματα κερδίζει ο ενετικός Πύργος του Μάρκελλου που λειτούργησε και ως παρατηρητήριο και σήμερα, στεγάζει το Καποδιστριακό Πνευματικό Κέντρο. Τα παλιά αρχοντικά κλέβουν τις εντυπώσεις ακόμη και αν κάποια από αυτά λειτουργούν πλέον ως ξενοδοχεία ή πανσιόν με ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αξίζει, βέβαια, να περάσεις και από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας, το Μουσείο Καπράλλου. Ανατολικά στο λιμάνι, στον αρχαιολογικό χώρος της Κολώνας συναντάς και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας.
Με ορμητήριο την πόλη
Καθώς η Αίγινα υπήρξε πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας, αποτέλεσε κοσμικό κέντρο της εποχής. Όταν καταστράφηκε η παλαιά χώρα και η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε πάλι στο λιμάνι, χτίστηκε μια από τις ομορφότερες εκκλησίες του νησιού, η Μητρόπολη του 1806. Ο δρόμος που περνά από τη Μητρόπολη οδηγεί προς την ασυνήθιστα πυκνοκατοικημένη κοινότητα της Κυψέλης, με παραδοσιακά διώροφα σπίτια και την υπέροχη κεντρική πλατεία της. Στη συνέχεια κατευθύνεται προς την παραθαλάσσια περιοχή Λεόντι, όπου βρισκόταν το μοναστήρι της Χρυσολεόντισσας, ενώ ο ίδιος δρόμος συνεχίζει για το γεωργικό οικισμό Βαθύ και καταλήγει στο μικρό λιμάνι της Σουβάλας, ένα εξελισσόμενο τουριστικό θέρετρο με ωραία παραλία. Η περιοχή διαθέτει και μια θειούχο ιαματική πηγή.
Από τον παραλιακό δρόμο, περνώντας από τη Βαγία πας στους Αγίους, ένα χωριό πνιγμένο στα πεύκα, γνωστό για τους κανατάδες του και το ναό του Απόστολου Κρίσπου, μαθητή του Απόστολου Παύλου. Στο δρόμο της επιστροφής προς την πόλη συναντάς και το χωριό Κοντός όπου βρίσκονται δύο βασικά αξιοθέατα του νησιού, η μονή Αγίου Νεκταρίου και η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, η παλαιά χώρα. Στα βόρεια του νησιού, μέσα στα πεύκα, είναι κτισμένος ο ναός της Αφαίας από τον οποίο σώζονται οι 24 από τις 34 συνολικά κολώνες του ναού, ενώ η θέα από αυτό το σημείο είναι μαγευτική! Στην κατάφυτη περιοχή πάνω στο βουνό συναντάς και όμορφα παραδοσιακά χωριά όπως οι Καπότηδες, οι Λαζάρηδες, η Παχειά Ράχη, το Ανιτσαίο και οι Βλάχηδες. Σημείωσε ότι στην κορυφή του όρους, με θέα όλο το νησί, υπήρχε ιερό των ιστορικών χρόνων, όπου λέγεται ότι ο Αιακός καθιέρωσε τη λατρεία του Ελλάνιου Δία. Τέλος, ο παραλιακός δρόμος που οδηγεί προς τα Πλακάκια περνά μπροστά από το Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων, που φιλοξενεί ζώα και πουλιά και αξίζει να επισκεφτείς, ενώ πηγαίνοντας προς την Πέρδικα βλέπεις πρώτα το Φάρο, μετά το Μαραθώνα, και λίγο πριν φτάσεις, το Σφεντούρι. Όλο το ενδιαφέρον της περιοχής, ωστόσο, συγκεντρώνει η Πέρδικα που έχει εξελιχθεί σε φοβερό παραθεριστικό κέντρο.
Που θα κάνεις τις βουτιές σου
Αν πας στην Αίγινα καλοκαίρι και για όσο ο καιρός είναι ζεστός έχεις αρκετές επιλογές και για μπάνιο. Μέσα στην πόλη μπορείς να κολυμπήσεις στην παραλία κάτω από την Κολώνα, ενώ πιο έξω βρίσκεις προτάσεις για όλα τα γούστα. Επέλεξε ανάμεσα στην οργανωμένη και διάσημη παραλία της Αγίας Μαρίνας, τις παραλίες του Μαραθώνα και της Πέρδικας, καθώς και κάποια από τις πολλές παραλίες που συναντάς στη διαδρομή ως τη Σουβάλα.
Αίγινα χωρίς φιστίκι δε γίνεται
Η Αίγινα έχει συνδέσει το όνομα και την οικονομία της με τον διάσημο αυτό καρπό. Για την ιστορία σημείωσε ότι τα φιστίκια Αιγίνης θεωρούνται το μόνο αγροτικό προϊόν που επέβαλε πανελληνίως την ονομασία προέλευσης, παρά το γεγονός ότι καλλιεργείται και αλλού στην Ελλάδα. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 1996 στις Βρυξέλλες, καταχωρήθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Ήρθε πρώτη φορά στην Ελλάδα γύρω στο 1850 και πρωτοκαλλιεργήθηκε στη Ζάκυνθο, ενώ στα τέλη του 19ου αιώνα διάσημο για τα φιστίκια του ήταν και το Ψυχικό Αττικής. Στην Αίγινα το δέντρο της φιστικιάς έφτασε στις αρχές του 1900 από το γιατρό Ν. Πέρογλου και οι πρώτες καλλιέργειες δημιουργήθηκαν από φυτώρια του δέντρου, προερχόμενα από τη Συρία. Σήμερα, υπάρχει πλέον η αιγινίτικη ποικιλία που είναι μπολιασμένη πάνω στη χιώτικη τσικουδιά (ποικιλία σχοίνου) και παράγει τα διάσημα φιστίκια ανώτερης ποιότητας, ενώ οι περιοχές του νησιού στις οποίες υπάρχουν καλλιέργειες φιστικιάς είναι οι κοινότητες Κυψέλη, Μεσαγρός, Βαθύ και Πέρδικα. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών του νησιού φροντίζει για τη συγκομιδή, την αποφλοίωση, τη συσκευασία και την προώθηση των προϊόντων, ακολουθώντας πάντα τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές που διασφαλίζουν την ποιότητα και την ανωτερότητα των φιστικιών της Αίγινας σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα.
Στο λιμάνι και στα πίσω στενά θα βρεις πολλά μαγαζάκια που πωλούν όλων των ειδών τα φιστικοκαλούδια, από τον απλό καρπό χύμα και συσκευασμένο, μέχρι γλυκό κουταλιού, παστέλια και βανίλια γλυκό κουταλιού με φιστίκι, ενώ αν πας στο νησί τον Σεπτέμβριο θα πετύχεις και τη γιορτή φιστικιού, το Aegina Fistiki Fest. Πέρα από τα φιστίκια, όμως, η Αίγινα φημίζεται και για τα ολόφρεσκα ψάρια της. Κάνε μια βόλτα στην ψαραγορά πριν αναχωρήσεις για Αθήνα και πάρε ό,τι καλύτερο σε ψαρικά, όστρακα ή θαλασσινά, μπες στο δελφίνι και απόλαυσε τα στο σπίτι.
Που θα φας καλά στην Αίγινα
Αγαπάς τα μαγειρευτά; Θα πας σίγουρα στο Δρομάκι (Ακτή Τότη Χατζή 4, τηλ. 22970 24445) που εκτός από φοβερά πιάτα σου χαρίζει και πολύ ωραία θέα από το σημείο που βρίσκεται, πάνω στην άμμο, δίπλα στο κύμα. Εξαιρετική επιλογή για μαγειρευτά όμως, είναι και ο Βατζούλιας (Αγ. Ασώματοι, τηλ. 22970 22711) -αν πετύχεις μουσακά θα ενθουσιαστείς!
Για ψητά επέλεξε ανάμεσα στον Μάνιτα, στο Φάρο, όπου διαλέγεις σίγουρα το διάσημο πλέον κοτόπουλο του, ενώ για ψάρι ο Νώντας στην Πέρδικα, πάνω στη θάλασσα, βάζει στο πιάτο σου φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Μην παραλείψεις από το μενού και το χταπόδι γιουβέτσι. Στο γραφικό “μπαλκόνι της Πέρδικας”, συναντάς και το Remetzo, επίσης για ψαράκι, αλλά και μύδια και γαρίδες σαγανάκι που κάνουν καλή παρέα με μπίρα και ούζο.
Αν πάλι πεθύμησες ιταλικές γεύσεις και πίτσα υπάρχει η κλασική πρόταση του Venus Pizza στην Αφαίας, πίσω από το λιμάνι. Αν πας για μπάνιο στην πρώτη παραλία του Μαραθώνα σίγουρα θα περάσεις και από το cafe Akrogiali για μια πίτσα ή ένα club sandwich ανάμεσα στις βουτιές σου.
Δεν γίνεται να φύγεις από την Αίγινα χωρίς να πας στο ιστορικό Καφενείον του Μοίρα (Λεωφόρος Δημοκρατίας 38, τηλ. 22970 22362) για ουζάκι και μεζεδάκια. Έχεις όρεξη για κάτι γλυκό; Το ζαχαροπλαστείο Αιάκειον λειτουργεί από το 1958 και είναι ίσως το πιο ιστορικό μαγαζί του νησιού, αποτελώντας για δεκαετίες το αγαπημένο café πολλών επώνυμων επιχειρηματιών, ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, αλλά και των τακτικών επισκεπτών της Αίγινας, οι οποίοι όταν έρχονται στο νησί δεν χάνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γεύσεις που άφησαν εποχή…