Αγκαλιασμένο από θεόρατα, άγρια βουνά και την απεραντοσύνη της θάλασσας, ανεμοδαρμένο από τον αέρα της Αναγέννησης, κατοικείται από φιλόξενους ανθρώπους και προσφέρει απλόχερα στους επισκέπτες του μοναδικές γαστρονομικές επιλογές για όλα τα γούστα.
Το Ρέθυμνο έχει ένα μοναδικό τρόπο να υπνωτίζει τους παλιούς επισκέπτες και να σκλαβώνει τους νέους. Είναι από τις πόλεις που έχουν «κάτι», κάτι που σε τραβάει κοντά του ξανά και ξανά. Η Ενετική Φορτέτζα, οι βυζαντινές και οι βενετσιάνικες εκκλησίες χέρι χέρι με μιναρέδες, παλιά σπίτια δίπλα σε αρχοντικά, μεγάλες πλατείες, τουρκικές κρήνες, στενά δρομάκια, καμάρες αψεγάδιαστες, όλα μαζί βάζουν το πετραδάκι τους σε ένα όμορφο ψηφιδωτό πολιτισμών. Χαίρεσαι να περπατάς στην παλιά πόλη, καλοδιατηρημένη και πάντα καθαρή, με μια αναγεννησιακή ατμόσφαιρα που σε μαγεύει. Ευγενικός κόσμος, επαγγελματίες σωστοί όσοι έχουν μαγαζιά και συναναστρέφονται με κόσμο και γενικά οι Ρεθυμνιώτες είναι άνθρωποι ανοιχτόκαρδοι, γελαστοί και φιλόξενοι.
Όπως κάθε φορά που μια πόλη έχει πολλά αξιοθέατα και πολλές γαστρονομικές προκλήσεις, θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί, ρίχνοντας το βάρος στο καλό φαγητό. Εσείς όμως, αν βρεθείτε στο Ρέθυμνο, μην κάνετε κανένα συμβιβασμό και περάστε από όλα τα αξιοθέατα της πόλης. Ξεχωρίζουν, βέβαια, το Νερατζέ Τζαμί, ο Ναός του Αγίου Φραγκίσκου, η Porta Guora, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Ρεθύμνου, η πλατεία Ηρώων με τα όμορφα αρχοντικά, το Τζαμί του Καρά Μουσά Πασά και, φυσικά, η παραλιακή που είναι γεμάτη τουριστικές ταβερνούλες και εστιατόρια και ένα πολυφυλετικό χαρμάνι με λουόμενους από όλο τον κόσμο.
Εμείς το επισκεφθήκαμε πρόσφατα χάρη στην 6η Γιορτή Κρητικής Διατροφής και αποφασίσαμε να κάνουμε και 6 γευστικές στάσεις:
Εμπειρία Agreco
Η βιολογική φάρμα Agreco ανήκει στην Grecotel και βρίσκεται 7 μόλις χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο, δίπλα στο χωριό Άδελε, σε μια ονειρεμένη τοποθεσία κατάφυτη από βιολογικά αμπέλια, μποστάνι και ελαιώνες. Έχει απρόσκοπτη θέα στο Κρητικό πέλαγος και μοσχοβολά μεράκι, παράδοση και σεβασμό στο αγροτικό παρελθόν της Κρήτης. Αξίζει μία ή περισσότερες επισκέψεις αφού διαθέτει και ταβέρνα, παντοπωλείο, ρακοκάζανο, πατητήρι, πρέσα για το λάδι, μελίσσια, ξυλόφουρνο για το ψήσιμο του ψωμιού, αλλά και έναν μίνι ζωολογικό κήπο με περιστέρια, ελάφια, κρι-κρι, αγριογούρουνα, αγελάδες, κατσίκια, πρόβατα. Στην Ταβέρνα του γευτήκαμε σαν προσκεκλημένοι το πιο πλούσιο κρητικό πρωινό με φρέσκα φρούτα και χυμούς, αφεψήματα βοτάνων, ντόπια κρητικά τυριά και αλλαντικά, ψωμί από τον ξυλόφουρνό τους, πάσης φύσεως κρητικά πιτάκια, λουκουμάδες, ρυζόγαλο κι αβγά μαγειρεμένα με κρητικές συνταγές. Η Agreco έχει τα δικά της βιολογικά προϊόντα διατροφής, προσωπικής υγιεινής, καλλυντικά, ελαιόλαδο, κρασιά και σουβενίρ μέσα στις ωραιότερες συσκευασίες που θα μπορούσαν να τα χωρέσουν τα οποία προέρχονται από πιστοποιημένους παραγωγούς και διατίθενται και στο Παντοπωλείο της Φάρμας. Το Βe a Farmer for a Day είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους που παρέχεται από το κτήμα και αν αποφασίσετε να τη ζήσετε, ετοιμαστείτε να… αγροτέψετε, να ψήσετε ψωµί, να µαζέψετε λαχανικά, να μαγειρέψετε παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης, να απολαύσετε απίθανο κρητικό φαγητό. Στα παιδιά θα μείνει αξέχαστη η βόλτα στο ζωολογικό κήπο!
Άδελε, τηλ. 28310 72129, www.agreco.gr
Κapsaliana Village, χωριό φιλοξενίας
Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχαν τα Καψαλιανά, ένα μικρό χωριό στην Κρήτη που κάποτε ερήμωσε από κατοίκους. Ο αρχιτέκτων και ιδιοκτήτης του Kapsaliana Village Μύρων Τουπογιάννης το οραματίστηκε σαν ένα ιδιαίτερο χώρο φιλοξενίας και το έκανε σκοπό ζωής. Η διαδικασία της αναπαλαίωσης του χωριού υπήρξε μια μακρά περίοδος επίπονων εργασιών, αλλά με αγάπη, μεράκι και φροντίδα δημιούργησε ένα πραγματικά μοναδικό χώρο. Το δε εστιατόριο –ένα παράδεισος τοπικών προϊόντων και γεύσεων– προσφέρεται από το πρωί ως το βράδυ για αξέχαστα γευστικά ταξίδια. Φέτος, μάλιστα, απέσπασε το βραβείο του καλύτερου εστιατορίου της χρονιάς και ο σεφ του Βασίλης Λεωνίδου του κορυφαίου σεφ για το 2017 από τον παγκόσμιο οδηγό ελαιολάδου FLOS OLEI, που εδρεύει στην Ιταλία.
Ο Βασίλης δεν αγαπάει απλώς το ελαιόλαδο, είναι και πιστοποιημένος σομελιέ ελαιολάδου. Στο εστιατόριο κάνει εξαιρετική δουλειά με τοπικά προϊόντα από μικρές φάρμες αλλά και από το μποστάνι του ξενοδοχείου. Άψογο κρητικό πρωινό με φρεσκοζυμωμένα ψωμιά, ντόπια τυριά κι αλλαντικά, αβγά, φρέσκα φρούτα, γλυκά του κουταλιού, μέλι και φρέσκα φρούτα. Χορταστικά μεσημεριανά σνακ και το βράδυ δείπνο με μενού a la carte ή degustation 4-5 πιάτων. Κάθε Πέμπτη υπάρχει ένα ειδικό μενού degustation με πιάτα της κρητικής κουζίνας που συνοδεύεται από το κατάλληλα κρασιά του τοπικού αμπελώνα. Επίσης πολύ συχνά διοργανώνει γευσιγνωσίες ελαιολάδου για να ανακαλύψουν Έλληνες και ξένοι τα μυστικά και τις μοναδικές γεύσεις των ελαιολάδων της Κρήτης και όλης της Ελλάδας.
Καψαλιανά, τηλ. 28310 83400, www.kapsalianavillage.gr
Εστιατόριο Prima Plora
Αν σας πω πως αυτό το μαγαζί στέκει στην παραλιακή του Ρεθύμνου αγκαλιά με το κύμα, μη με θεωρήσετε υπερβολική. Με δικό του βενετσιάνικο πηγάδι με γλυκό νερό προστατευμένο από χοντρό ημικυκλικό τοιχίο που χτίστηκε επί τούτου για να μην σκάει πάνω του το κύμα, θέα θάλασσα προς Φορτέτζα πλευρά, μια υπέροχη υπόγεια κάβα κρασιών και καταπληκτικό φαγητό με έμφαση σε ό,τι κολυμπάει, το Prima Plora είναι μια από τις καλύτερες επιλογές φαγητού στην πόλη. Ο Μιχάλης Μαλανδράκης σεφ και ιδιοκτήτης, εντός κι εκτός κουζίνας, παλεύει να μαγειρεύει μόνο ό,τι πιο εκλεκτό, καμιά φορά τρέχει και μέχρι το Χημείο να αναλύσει αν και κατά πόσο ταϊσμένη με χημικά είναι μια αθώα κατά τα άλλα ντοματούλα, ένα κολοκυθάκι ή ένα αγγουράκι. Δοκιμάσαμε απίθανη ψαρόσουπα, ζωντανό σεβίτσε, ονειρεμένο κριθαρότο θαλασσινών, αλλά και ένα πληθωρικό πιάτο με χέλι, αβγό, ψωμί, κρέμα τυριού και τρούφα, εμπνευσμένο από το ταξίδι του στην Ισπανία, γιατί ο Μιχάλης, ως γνήσιος foodie, όταν μπορεί ταξιδεύει όπου τον τραβάει η γεύση του.
Ακρωτηρίου 4, Ρέθυμνο, τηλ. 28310 56990
Η Αυλή των θαυμάτων
Στην αυλή του άριστα διατηρημένου ενετικού κτιρίου της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, η Κατερίνα Ξεκάλου έχει περάσει όλα τα παιδικά καλοκαίρια της. Εκεί βρίσκεται το Avli creative cuisine πάνε τώρα πάνω από 20 χρόνια προσφέροντας μια ξεχωριστή πρόταση φαγητού, η φήμη του οποίου έχει φτάσει σε όλη την Ελλάδα.
Ο Γιώργος Στυλιανουδάκης έχει φτιάξει ένα μενού με πιάτα που παντρεύουν τις πλέον προχωρημένες μεθόδους μαγειρέματος με τα κρητικά προϊόντα και έτσι η Αυλή στέκει επάξια στην κορυφή των γαστρονομικών εστιατορίων όχι μόνο της πόλης αλλά και όλης της Ελλάδας. Σημειώστε πως το… παιδάκι της Αυλής λέγεται 1600 Raki Ba Raki (Αμπατζόγλου 17), είναι πιο χαλαρό και σερβίρει φοβερούς μεζέδες παρέα με ρακί.
Ξανθουλίδου 22 & Ραδαμάνθυος, Ρέθυμνο, τηλ. 28310 58250
Cavo Rethymno Bar Restaurant
Το πρόσφατα ανακαινισμένο Cavo μοιάζει με κατάστρωμα υπερπολυτελούς κρουαζιερόπλοιου που έχει προσεγγίσει την ακτή του Ρεθύμνου. Μια λευκή υπερπαραγωγή ένα με τη θάλασσα που έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη της ολοκληρωμένης διασκέδασης στο Ρέθυμνο.
Με απίθανο χαλαρό φαγητό από νωρίς το μεσημέρι έως αργά τη νύχτα με μαγευτικά δείπνα, κοκτέιλ και εμπνευσμένες μουσικές επιλογές. Στην επιμέλεια του μενού, ο αγαπημένος Μιχάλης Ντουνέτας, και πρώτο βιολί στην κουζίνα η Δέσποινα Καπετανιά, που πρωτοδοκιμάσαμε στο Πιρουνάκι της Ελένης Ψυχούλη στον Βόλο, και που με τα χρωματιστά μαντίλια στο κεφάλι και τα χρυσά της χέρια κάνει στην κουζίνα θαύματα. Πίσω και πάνω από όλα ο Νίκος Κεχαγιαδάκης, 3η γενιά στην εστίαση. Με σεβασμό στην ποιότητα και την παράδοση της κρητικής κουζίνας, επιλέγει μόνο τα καλύτερα προϊόντα και τους καλύτερους συνεργάτες στο μαγαζί του. Δοκιμάσαμε απίθανη ταραμοσαλάτα με αβοκάντο, μαριναρισμένο τόνο και σολομό με το ταρτάρ του, μελιτζανοσαλάτα της ώρας, γαρίδες στο κεραμίδι, εκπληκτικά ψημένη τσιπούρα με τσιγαριαστά χόρτα και υπέροχο κρητικό cheesecake με ανθόγαλο.
Ακρωτηρίου 13, Ρέθυμνο, τηλ. 28310 36700
7 Θάλασσες
Μπροστά από στο ολοκαίνουριο και τόσο κομψό boutique hotel Θάλασσα που λειτούργησε πρόσφατα, βρίσκεται το εστιατόριο 7 Θάλασσες του Γιώργου Μιχελάκη.
Εδώ θα γευτείτε μια απίθανη κουζίνα με το κύμα να σας πιτσιλάει ευχάριστα όταν ο Αίολος ανοίγει τους ασκούς του. Το τοπ πιάτο που δοκίμασα ήταν φαγκρί ψημένο μαζί με προσούτο και ασκόλυμπροι φρικασέ, αλλά και το καλαμάρι με πέστο από φιστίκι Αιγίνης και το σεβίτσε και η ταραμοσαλάτα ήταν άψογα.
Σταματουλάκη 89, Ρέθυμνο, τηλ. 28310 58000-1