Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και οι σεφ σε διάφορα μέρη του κόσμου βρίσκουν δημιουργικές ιδέες φιλικές προς το περιβάλλον. Σε αυτό το κλίμα, σε ένα εστιατόριο στη Χιλή άρχισαν να μαγειρεύουν χρησιμοποιώντας την ενέργεια του ήλιου. Ναι καλά ακούσατε!

Πρόκειται για ένα εστιατόριο με τάπας, στο οποίο έχουν φτιάξει ειδικές εγκαταστάσεις ώστε να συλλέγουν την ενέργεια του ήλιου και να τη χρησιμοποιούν στις συνταγές τους. Το εστιατόριο ονομάζεται EntreCordillera Restobar. Το μαγαζί άνοιξε το 2018 σε μια περιοχή που έχει την υψηλότερη ακτινοβολία ηλίου στον πλανήτη, στην έρημο Ατακάμα. Πραγματοποιούν παραδοσιακές συνταγές αλλά με έναν μοντέρνο και πρωτότυπο τρόπο. Στα βίντεο και τις εικόνες που έχουν ανεβάσει στη σελίδα τους στο Facebook , φαίνεται ότι όχι μόνο ψήνουν στους ειδικούς «ηλιακούς» φούρνους αλλά φτιάχνουν και φαγητά κατσαρόλας και τηγανητά.

Από πού εμπνεύστηκαν την ιδεά αυτή;
Η ιδέα ξεκίνησε πριν κάποιες δεκαετίες, το 1989, από ένα πείραμα του Πανεπιστημίου του Ινστιτούτου Διατροφής και Τεχνολογίας Τροφίμων της Χιλής. Οι ερευνητές προσέγγισαν τους κατοίκους του χωριού VIllaseca για να δουν πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν την ηλιακή ενέργεια, προς όφελός τους και για την προστασία του περιβάλλοντος. Τότε το VIllaseca έγινε το πρώτο χωριό του πλανήτη που κατάφερε να μαγειρεύει με την ενέργεια του ήλιου. Φυσικά αυτό δεν ήταν και τόσο εύκολο. Χρειάστηκε εξάσκηση και αρκετή πρακτική. Αν δεν πετύχαινε κάποιος να χρησιμοποιήσει σωστό το ηλιακό του σκεύος ώστε να δουλεύει σύμφωνα με τις κινήσεις του ήλιου, τότε έχανε τη θερμότητα που χρειαζόταν και επομένως αδυνατούσε να μαγειρέψει με αυτόν τον τρόπο. Οι οικογένειες άρχισαν να μελετούν τον τρόπο που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ηλιακή ενέργεια και να τελειοποιούν τις πρακτικές τους, πέρα από το πείραμα.

Στην αρχή ήταν απλώς οικογένειες που μαγείρευαν για τα παιδιά τους αλλά σιγά σιγά τα νέα μαθεύτηκαν και άρχισαν να καταφθάνουν τουρίστες από όλα τα μέρη της γης για να δουν τους ανθρώπους που μαγειρεύουν με την ενέργεια του ήλιου. Κάπως έτσι άρχισαν σιγά σιγά να γεννιούνται μικρά εστιατόρια, όπου οι οικογένειες εφήρμοζαν τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν τόσα χρόνια στα σπίτια τους.
Αυτές τις τεχνικές χρησιμοποιούν και στο εστιατόριο που βλέπουμε, ουσιαστικά ό,τι έμαθαν από τη μητέρα τους στο σπίτι τους.

Γενικότερα, στη Χιλή υπάρχει πολύς κόσμος που δείχνει ιδιαίτερο σεβασμό προς το περιβάλλον. Μάλιστα το Ερευνητικό Κέντρο Ηλιακής Ενέργειας στη Χιλή κάνει προσπάθειες να γίνει πιο ευρεία χρήση της ενέργειας του ήλιου στα νοικοκυριά. Γι΄αυτό φέτος κυκλοφόρησε και έναν οδηγό για το πώς μπορεί κάποιος να φτιάξει στο σπίτι του με απλά εργαλεία και υλικά έναν ηλιακό φούρνο.

Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα να εφαρμοστεί και σε άλλες ηλιόλουστες χώρες, όπως η Ελλάδα, με την ανάλογη προτροπή και τεχνογνωσία…

Δείτε επίσης:
Στη Γουατεμάλα ψήνουν πίτσα πάνω στη λάβα του ηφαιστείου!

Πατάτα Κύπρου – αξιοθέατο 4 μέτρων γίνεται viral!

Φίδι 3 μέτρων έκανε βόλτες στα ράφια με τα μπαχαρικά ενός σούπερ μάρκετ!