Στο σπλάτερ γουέστερν του Κουέντιν Ταραντίνο, Django ο Τιμωρός, ο Django (Τζέιμι Φοξ) πασχίζει να βρει ξανά την αγαπημένη του σύζυγο Μπρουμχίλντα με τη βοήθεια ενός κυνηγού επικηρυγμένων (Κρίστοφ Βαλτς).
Μόλις ανακαλύπτει ότι βρίσκεται στη φυτεία του Κάλβιν Κάντι (Λ. Ντι Κάπριο) σπεύδουν μαζί με κρυφή ταυτότητα να τη σώσουν. Κάποια στιγμή, μόλις τελειώνει το δείπνο, σερβίρονται ένα ολόλευκο, αφράτο κέικ, προάγγελο της… «κατακόκκινης» εξέλιξης που ακολουθεί…
Δες εδώ τη σκηνή από την ταινία
Εδώ σας το παρουσιάζουμε σε μια μικρή παραλλαγή από την Αμερικανή σεφ Cynthia Wong.
Κέικ με γέμιση κρέμας passion fruit και επικάλυψη καρύδα
5 ΩΡΕΣ ΚΑΙ 45 ΛΕΠΤΑ | ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Υλικά για 8-12 κομμάτια:
Για το κέικ:
4 ¼ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ¼ φλιτζάνια ζάχαρη
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ + 1 ½ κουτ. γλυκού επιπλέον
2 κουτ. γλυκού αλάτι
2 μπαστούνια βούτυρο ανάλατο (125γρ. το καθένα), μαλακωμένο
1 ¼ φλιτζάνια γάλα καρύδας
¾ φλιτζανιού νερό
2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
6 ασπράδια αβγών
Για τη γέμιση:
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1/4 φλιτζανιού κορνφλάουρ
1 φλιτζάνι πουρέ από passion fruit
4 κρόκους αβγών
1 λοβό βανίλιας, ανοιγμένο στη μέση, ξυσμένα τα σποράκια
1 μπαστούνι βούτυρο ανάλατο (125γρ.), κομμένο σε 5-6 κύβους
Για την επικάλυψη:
2 φλιτζάνια νιφάδες καρύδας μεγάλες, αποξηραμένες
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος πηχτή, για ζαχαροπλαστική
2½ κουτ. σούπας ζάχαρη
Διαδικασία
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C στον αέρα. Στρώνετε τη βάση τριών στρογγυλών φορμών διαμέτρου 20εκ. με αντικολλητικό χαρτί και αλείφετε με λίγο βούτυρο.
Στο μπολ του μίξερ σας χτυπάτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτετε το βούτυρο, το γάλα καρύδας, το νερό και τη βανίλια χτυπώντας μέχρι να ενσωματωθούν. Με μια σπάτουλα σπρώχνετε προς τα κάτω το μίγμα που έχει κολλήσει στα πλαϊνά τοιχώματα του μίξερ, ανεβάζετε στην υψηλή ταχύτητα και χτυπάτε για 2 λεπτά μέχρι να πάρετε ένα λείο μίγμα.
Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός τα ασπράδια των αβγών μέχρι να σχηματίζουν μαλακές κορυφούλες για 2 λεπτά. Ενσωματώνετε τη μισή μαρέγκα στο κυρίως μίγμα ανακατεύοντας απαλά να ενσωματωθεί και κατόπιν την υπόλοιπη μαρέγκα με τον ίδιο τρόπο. Μοιράζετε το μίγμα στις τρεις φόρμες και ψήνετε για 45 λεπτά περίπου στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο κάθε παντεσπανιού. Ακουμπάτε τις φόρμες πάνω σε σχάρα και αφήνετε να κρυώσουν για 15 λεπτά. Κατόπιν, αναποδογυρίζετε τα παντεσπάνια στη σχάρα και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς για 2 ώρες.
Ετοιμάζετε την κρέμα της γέμισης: Σε μια μεσαία κατσαρόλα χτυπάτε τη ζάχαρη με το κορνφλάουρ. Ενσωματώνετε μέσα τον πολτό των passion fruit, τους κρόκους των αβγών και τα σποράκια βανίλιας και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξουν, για 6 λεπτά περίπου. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, χτυπάτε μέσα το βούτυρο, μία κουταλιά της σούπας κάθε φορά, μέχρι να ενσωματωθεί. Αδειάζετε την κρέμα σε γυάλινο μπολ, από πάνω σκεπάζετε με μεμβράνη πιέζοντάς την να ακουμπήσει στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα. Την αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει, για 2 ώρες περίπου.
Με κοφτερό, οδοντωτό μαχαίρι κόβετε κάθε παντεσπάνι στη μέση οριζόντια, για να πάρετε έξι μικρότερα παντεσπάνια. Ακουμπάτε το πρώτο παντεσπάνι σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Απλώνετε έξι κουταλιές της σούπας κρέμα γέμισης. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία, τελειώνοντας με ένα παντεσπάνι στην κορυφή, όχι με κρέμα. Αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα να σταθεί.
Για την επικάλυψη: Πασπαλίζετε την καρύδα σε ταψάκι και την ψήνετε στον φούρνο για 5 λεπτά να καβουρδιστεί ελαφρά, ανακατεύοντας μία φορά κατά το ψήσιμο. Αφήνετε να κρυώσει η καρύδα. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να σχηματιστούν μέτριες κορυφούλες. Αλείφετε με την επικάλυψη την πάνω πλευρά και τα πλαϊνά του κέικ και πασπαλίζετε με τις νιφάδες καρύδας. Βάζετε το κέικ στο ψυγείο για 1 ώρα να σταθεί πριν σερβίρετε.