-Πώς το λένε όταν φοβάσαι την ώρα που συμβαίνει κάτι καλό επειδή πιστεύεις ότι στο τέλος θα συμβεί κάτι κακό;
-Ξέρω ‘γω; Ζωή;

Αυτός είναι ένας από τους δυνατότερους διαλόγους, ίσως ο δυνατότερος, του The Bear της μίνι δραματικής σειράς του Κρίστοφερ Στόρερ που προβλήθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο στην αμερικάνικη πλατφόρμα Hulu κάνοντας αμέσως αίσθηση. Η «πιο ευχάριστη έκπληξη του καλοκαιριού» όπως τη χαρακτήρισαν οι αμερικάνοι κριτικοί όχι μόνο πέρασε στο Disney+ και την παρακολούθησε όλος ο πλανήτης αλλά πήρε το πράσινο φως για τη δεύτερη σεζόν της που κάνει πρεμιέρα σε λίγες μέρες, 22 Ιουνίου στις ΗΠΑ και 19 Ιουλίου στην Ελλάδα.

Τι ακριβώς όμως συμβαίνει στο The Bear και για ποιούς λόγους προκάλεσε τόση αίσθηση σε παγκόσμιο επίπεδο μια σειρά που ασχολείται με τη ζωή ενός σεφ;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πρακτικά, πρόκειται για την ιστορία ενός νεαρού και πολύ επιτυχημένου σεφ ο οποίος βρίσκεται ξαφνικά από τον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας και των αστεράτων εστιατορίων της Νέας Υόρκης στη διαχείριση του σαντουιτσάδικου της οικογένειάς του που βρίσκεται στο Σικάγο. Ο Κάρμεν Μπερζάτο, μετά την αυτοκτονία του αδερφού του Μάικ, καλείται να διαχειριστεί ένα πραγματικό χάος που περιλαμβάνει πιεστικούς και αλλοπρόσαλλους συγγενείς, απείθαρχο προσωπικό, μια κουζίνα σε πλήρη λειτουργική κατάρρευση, ατελείωτα χρέη και κυρίως τις αστάθειες του ίδιου του του εαυτού.

Στην πρώτη σεζόν οκτώ τριαντάλεπτα επεισόδια ήταν αρκετά για να αποδοθεί με τον πιο γλαφυρό τρόπο η αφόρητη πίεση και η ακραία ένταση μιας επαγγελματικής κουζίνας. Ταυτόχρονα, ο θεατής παρακολουθεί ένα περίτεχνα υφασμένο ψυχογράφημα του πρωταγωνιστή που ενώ έχει επιλέξει την πλήρη αποξένωση από όλους και από όλα για να ζήσει την απόλυτη δόξα βρίσκεται από τη μια στιγμή στην άλλη στο μάτι του κυκλώνα.

Πέρα από την εξαιρετική ερμηνεία του ίδιου του Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ (γνωστός από το Shameless) και το ωραίο παίξιμο του καστ που τον πλαισιώνει αυτό που κάνει τη σειρά ξεχωριστή είναι το ίδιο της το θέμα, δηλαδή η ουσία της κουλτούρας του φαγητού που είναι πάντα παρούσα. Από τη θαλπωρή ενός σπιτικού οικογενειακού γεύματος μέχρι τη φροντίδα των γευμάτων προσωπικού έως την επιμονή στις αλλεπάλληλες δοκιμές μιας τεχνικής μέχρι τη χαρά του πειραματισμού ενός πρωτόβγαλτου ζαχαροπλάστη ή μιας φιλόδοξης sous chef. Σε κάθε στιγμή και με κάθε τρόπο το φαγητό έχει ψυχή.

Η λύτρωση που έρχεται στο τέλος, με μια ανακάλυψη που ανατρέπει τα πάντα, οδηγεί νομοτελειακά στο κλείσιμο του ιστορικού σαντουιτσάδικου αλλά και στην προσωπική κάθαρση του ήρωα. Όσο για τον θεατή από τη μία αισθάνεται κατά κάποιο τρόπο πλήρης αφού όλα τελειώνουν από εκεί ακριβώς που ξεκίνησαν, χωρίς cliffhangers, από την άλλη: ποιός binge-watcher που σέβεται τον εαυτό του ευχαριστιέται όταν αποχαιρετά μια σειρά-κόλλημα; Κανείς!

Συνταγή που κερδίζει δεν αλλάζει
Τα καλά νέα είναι ότι στη δεύτερη σεζόν, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, ο Κάρμι και η ομάδα του αποφασίζουν να εκσυγχρονίσουν το εστιατόριο. Ταυτόχρονα αποφασίζουν να «αναγεννηθούν» και οι ίδιοι, προσωπικά και επαγγελματικά, πετώντας μια για πάντα οτιδήποτε τους κρατάει πίσω. Έτσι έρχονται αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις όπως οι πρακτικές δυσκολίες της οργάνωσης και της λειτουργίας ενός ολοκαίνουργιου χώρου εστίασης με πολύ διαφορετική ιδιοσυγκρασία από τον προηγούμενο. Την ίδια στιγμή οι υπαρξιακές τους αναζητήσεις που περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση του παρελθόντος, αποφάσεις για το μέλλον κ.ά. καθορίζουν τις εξελίξεις και τις μεταξύ τους σχέσεις. Όπως φαίνεται από το επίσημο trailer της δεύτερης σεζόν η αδρεναλίνη θα παραμείνει στα ύψη και ο ρεαλισμός δε θα λείψει από καμία σκηνή.