Στη ρομαντική ταινία Eat, Pray, Love, σε σκηνοθεσία του Ράιαν Μέρφι, η Τζούλια Ρόμπερτς (Λιζ Γκίλμπερτ) χωρίζει και ταξιδεύει στον κόσμο βρίσκοντας την εσωτερική ισορροπία, τον πραγματικό εαυτό της αλλά και τον έρωτα στα μάτια του Χαβιέ Μπαρδέμ. Στα ταξίδια της όμως, εκτός από πνευματική τροφή, γεύεται και πεντανόστιμα πιάτα. Εδώ σας έχουμε μια συνταγή εμπνευσμένη από το απλό αλλά λαχταριστό σπαγγέτι που απολαμβάνει σε κάποιο γραφικό ιταλικό εστιατόριο πιρουνιά την πιρουνιά, πασπαλισμένο με παρμεζάνα και μπόλικο χαμόγελο ικανοποίησης!
Σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας San Marzano και βασιλικό
Υλικά:
500γρ. μακαρόνια μπουκατίνι ή σπαγγέτι Νο6 ή άλλο σπαγγέτι της αρεσκείας σας
παρμεζάνα Grana Padano λεπτοτριμμένη
Για τη σάλτσα ντομάτας:
400γρ. ντομάτες San Marzano από κονσέρβα με τον χυμό τους (σε ειδικευμένα σούπερ μάρκετ ή delis) ή άλλα πομοντόρια πολύ καλής ποιότητας σε κονσέρβα
3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
1 καρότο χωρίς φλούδα, ολόκληρο
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, χωρίς φλούδα, ολόκληρες
φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού
αλάτι θαλασσινό
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Ψιλοκόβετε και στύβετε τις ντομάτες να βγει όλος ο χυμός πους. Περνάτε τον χυμό από σουρωτήρι για να μείνουν στην άκρη τα σπόρια και να κρατήσετε τον πουρέ.
Ρίχνετε σε βαθύ τηγάνι με καπάκι το ελαιόλαδο. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά να βγάλουν τα αρώματά τους. Πετάτε το σκόρδο.
Προσθέτετε τον πουρέ ντομάτας και ένα ποτήρι νερό αν είναι πάρα πολύ πηχτός ο πουρές. Αν είναι πολύ αραιή η ντομάτα μην προσθέσετε το νερό. Ρίχνετε μέσα και το καρότο ολόκληρο, που θα προσθέσει γλύκα, μια πρέζα αλάτι και λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
Βράζετε τη σάλτσα σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1,5 με 2 ώρες, μισοσκεπάζοντας το βαθύ τηγάνι με το καπάκι του και ανακατεύοντας ανά 20 λεπτά. Αν η σάλτσα πήξει γρήγορα, μειώνετε το χρόνο μαγειρέματος. Περίπου 15 λεπτά πριν το τέλος ρίχνετε τον βασιλικό. Πετάτε το κρεμμύδι, το καρότο και το βασιλικό μόλις η σάλτσα πήξει και είναι έτοιμη. Την κρατάτε στην άκρη ζεστή.
Για το σπαγγέτι: 15 λεπτά πριν γίνει η σάλτσα, σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνετε 3 λίτρα νερό να βράσει. Μόλις κοχλάσει για 1 λεπτό, ρίχνετε δυο καλές πρέζες αλάτι θαλασσινό και ρίχνετε τα ζυμαρικά χωρίς να τα σπάσετε στη μέση. Ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσουν και να βυθιστούν όλα μέσα στο νερό. Βράζετε μέχρι να γίνουν al dente, όχι παραπάνω, γιατί θα απορροφήσουν και σάλτσα. Αν χρησιμοποιήσετε πιο λεπτά μακαρόνια όπως Nο 10 προσοχή στο χρόνο βρασίματος.
Αμέσως μόλις βράσουν τα ζυμαρικά τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε στο τηγάνι με τη ζεστή σάλτσα. Αν μείνει πάνω τους και λίγο νερό από αυτό που έβρασαν δεν πειράζει. Ανακατεύετε να πάει η σάλτσα παντού και μεταφέρετε το τηγάνι στο τραπέζι σας. Διακοσμείτε με λίγα φυλλαράκια βασιλικού, πασπαλίζετε με τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρετε αμέσως.
Δες το απολαυστικό βίντεο