Στην ταινία κινουμένων σχεδίων Ratatouille του Μπραντ Μπερντ, ο Ρεμί, ένας καλοφαγάς ποντικός, ονειρεύεται να γίνει μεγάλος και τρανός σεφ στο καλύτερο εστιατόριο του Παρισιού, το Γκουστώ. Επειδή όμως δεν έχει θέση στην κουζίνα, πείθει τον Λινγκουίνι, έναν νεαρό μάγειρα να τον βοηθήσει. Κρύβεται κάτω από το καπέλο του και μαγειρεύει αριστουργηματικά πιάτα, με αποκορύφωμα το υπέροχο ρατατούι (γαλλικό μπριάμ), που ξετρελαίνει τον αυστηρό κριτικό γεύσης Ego!
Θες να δεις τη σκηνή από την ταινία;
Εδώ σας παρουσιάζουμε το ρατατούι σε μια εκδοχή του Αμερικανού σεφ, Thomas Keller, το confit byaldi.
Ρατατούι ή confit byaldi
3 ΩΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ | ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Υλικά για 4 άτομα
Για τη σάλτσα πιπεριάς:
1/2 κόκκινη πιπεριά, χωρίς σπόρους και εσωτερικές μεμβράνες
1/2 κίτρινη πιπεριά, χωρίς σπόρους και εσωτερικές μεμβράνες
1/2 πορτοκαλί πιπεριά, χωρίς σπόρους και εσωτερικές μεμβράνες
2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού σκόρδο λιωμένο
1/2 φλιτζάνι άσπρο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 ντομάτες χωρίς φλούδα, σπόρους, σε κυβάκια (κρατάτε τους χυμούς),
1 κλαδάκι θυμάρι
1 κλαδάκι μαϊντανό πλατύφυλλο
1/2 φύλλο δάφνης
αλάτι θαλασσινό
Για τα λαχανικά:
1 κολοκύθι σε πολύ λεπτές ροδέλες (1,5 χιλιοστά)
1 τσακώνικη μελιτζάνα σε πολύ λεπτές ροδέλες (1,5 χιλιοστά)
1 κίτρινη κολοκύθα μικρή ,σε πολύ λεπτές ροδέλες (1,5 χιλιοστά)
4 ιταλικά ντοματάκια σε πολύ λεπτές ροδέλες (1,5 χιλιοστά)
1/2 κουτ. γλυκού σκόρδο λιωμένο
2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
1 πρέζα φυλλαράκια θυμάρι
αλάτι θαλασσινό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη βινεγκρέτ:
1 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ξίδι βαλσαμικό
μίγμα από λουλουδάκια θυμαριού, θυμάρι και σγουρό μαϊντανό
αλάτι θαλασσινό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Για τη σάλτσα πιπεριάς: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230C. Τοποθετείτε τις πιπεριές σε ένα ταψάκι στρωμένο με αλουμινόχαρτο, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Τις ψήνετε μέχρι να μαλακώσει η φλούδα τους, για 15 λεπτά περίπου. Τις ξεφουρνίζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν τόσο όσο να μπορείτε να τις δουλέψετε. Τις ξεφλουδίζετε και τις ψιλοκόβετε.
Σε ένα μέτριο τηγάνι σοτάρετε στο λάδι το σκόρδο και το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να σκουρύνει το χρώμα τους (8 λεπτά περίπου). Προσθέτετε τις ντομάτες, τους χυμούς τους που κρατήσατε, το θυμάρι, τον μαϊντανό και τη δάφνη. Σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και να μείνουν ελάχιστα υγρά, για 10 λεπτά περίπου, χωρίς να σκουρύνει το χρώμα τους. Προσθέτετε τις πιπεριές και σιγοβράζετε να μαλακώσουν. Αλατίζετε ανάλογα και πετάτε θυμάρι, μαϊντανό και δάφνη. Κρατάτε στην άκρη μία κουταλιά της σούπας σάλτσα και την υπόλοιπη την απλώνετε στον πάτο ενός πυρίμαχου τηγανιού με 8εκ. διάμετρο που μπαίνει στο φούρνο.
Για τα λαχανικά: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 140C. Τοποθετείτε στο κέντρο του σκεύους την άκρη ενός λαχανικού που περίσσεψε από το κόψιμο σε ροδέλες και το χρησιμοποιείτε σαν στήριγμα, γύρω από το οποίο τοποθετείτε εναλλάξ τα λαχανικά σας σε σχήμα σπιράλ, αφήνοντας κάθε ροδέλα να προεξέχει λιγάκι από την άλλη (κατά 0,5εκ.). Ίσως να μη χρειαστείτε όλα τα λαχανικά. Χτυπάτε το λάδι με το σκόρδο και το θυμάρι και αλατοπιπερώνετε ανάλογα και περιχύνετε τα λαχανικά.
Σκεπάζετε πολύ καλά το σκεύος με αλουμινόχαρτο σφραγίζοντας τις άκρες και ψήνετε το ρατατούι μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν (για 2 ώρες περίπου). Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 30 λεπτά επιπλέον (σκεπάζετε ελαφρώς με αλουμινόχαρτο αν αρχίσει να σκουραίνει το χρώμα των λαχανικών). Αν μετά το ψήσιμο στο σκεύος υπάρχει ζουμάκι, το ακουμπάτε σε μέτρια φωτιά στο μάτι της κουζίνας και βράζετε μέχρι να μειωθεί και να πήξει.
Για τη βινεγκρέτ: αναμιγνύετε τη σάλτσα πιπεριάς που κρατήσατε μαζί με το λάδι, τα μυρωδικά και ανάλογο αλατοπίπερο.
Σερβίρετε σε πιάτα το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, διατηρώντας το υπέροχο σχέδιο των λαχανικών και περιχύνοντας με λίγη βινεγκρέτ γύρω γύρω.