Στη ρομαντική ταινία Eat, Pray, Love, σε σκηνοθεσία του Ράιαν Μέρφι, η Τζούλια Ρόμπερτς (Λιζ Γκίλμπερτ) χωρίζει και ταξιδεύει στον κόσμο βρίσκοντας την εσωτερική ισορροπία, τον πραγματικό εαυτό της αλλά και τον έρωτα στα μάτια του Χαβιέ Μπαρδέμ. Στα ταξίδια της όμως, εκτός από πνευματική τροφή, γεύεται και πεντανόστιμα πιάτα.
Δες τη σκηνή από την ταινία που τρώει μια πίτσα μαργαρίτα χωρίς διόλου τύψεις…
Εδώ σας έχουμε μια συνταγή για πίτσα μαργαρίτα, βέρα ναπολιτάνα!
Πίτσα μαργαρίτα
Για 2 μεγάλες πίτσες:
500γρ. αλεύρι σκληρό + επιπλέον για το πασπάλισμα
10γρ. αλάτι
10γρ. μαγιά νωπή
325ml ζεστό νερό (όχι καυτό)
λίγα ψίχουλα ψωμιού αποξηραμένα για πασπάλισμα
Για τη γέμιση:
300ml σάλτσα ντομάτας San Marzano, που έχετε ήδη ετοιμάσει **
λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
25γρ. παρμεζάνα Grana Padano λεπτοτριμμένη
λίγα φύλλα βασιλικού φρέσκου
150γρ. μοτσαρέλα λευκή, χοντροκομμένη
Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 250C. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι και το αλάτι. Διαλύετε τη μαγιά στο ζεστό νερό και την προσθέτετε σταδιακά στο αλεύρι ανακατεύοντας καλά με τα δάχτυλα μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή ζύμη. Αν η ζύμη σας κολλάει προσθέτετε ελάχιστο ακόμα αλεύρι. Προσοχή όχι πολύ. Πλάθετε τη ζύμη μια μπάλα και την αφήνετε σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα κουζίνας για 5 λεπτά να σταθεί.
Πλάθετε ξανά τη ζύμη για 8-10 λεπτά με τα χέρια σας και τη χωρίζετε στη μέση. Κατόπιν, παίρνετε ξεχωριστά κάθε κομμάτι ζύμης και ζυμώνετε γα μερικά λεπτά, σχηματίζοντας δύο μπάλες. Πασπαλίζετε λίγο αλεύρι σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και ακουμπάτε τις μπάλες ζύμης επάνω. Σκεπάζετε με καθαρό, ελαφρώς νωπό πανί. Αφήνετε τα ζυμάρια να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
Στο μεταξύ, βάζετε τις ντομάτες σε μπολ, τις λιώνετε ελαφρά με ένα πιρούνι, αλατίζετε και ανακατεύετε καλά. Πασπαλίζετε λίγο αλεύρι σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και ανοίγετε τη ζύμη σε ένα κύκλο διαμέτρου 35–40εκ. περίπου. Την κάνετε λεπτή (σαν τηγανίτα) προσέχοντας να μη σχιστεί αλλά λίγο πιο χοντρή περιμετρικά. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο ζυμάρι. Πασπαλίζετε μερικά ψίχουλα ψωμιού σε δύο μεγάλα αντικολλητικό ταψιά και ακουμπάτε τις βάσεις της πίτσας εκεί.
Αλείφετε τις βάσεις με λίγη σάλτσα ντομάτα – όχι πολύ γιατί οι πίτσες θα μουσκέψουν. Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε από πάνω με παρμεζάνα, λίγα φύλλα βασιλικού ή ρίγανη και τέλος με κομμάτια μοτσαρέλα. Ψήνετε στο φούρνο για 7 λεπτά (ή 1-2 λεπτά παραπάνω αν θέλετε πιο τραγανή την πίτσα). Ξεφουρνίζετε, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο επιπλέον και σερβίρετε αμέσως.
Για τη σάλτσα San Marzano:
400γρ. ντομάτες San Marzano από κονσέρβα με τον χυμό τους (σε ειδικευμένα σούπερ μάρκετ ή delis) ή άλλα πομοντόρια πολύ καλής ποιότητας σε κονσέρβα
3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
1 καρότο χωρίς φλούδα, ολόκληρο
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, χωρίς φλούδα, ολόκληρες
φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού
αλάτι θαλασσινό
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Ψιλοκόβετε και στύβετε τις ντομάτες να βγει όλος ο χυμός πους. Περνάτε τον χυμό από σουρωτήρι για να μείνουν στην άκρη τα σπόρια και να κρατήσετε τον πουρέ.
Ρίχνετε σε βαθύ τηγάνι με καπάκι το ελαιόλαδο. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά να βγάλουν τα αρώματά τους. Πετάτε το σκόρδο.
Προσθέτετε τον πουρέ ντομάτας και ένα ποτήρι νερό αν είναι πάρα πολύ πηχτός ο πουρές. Αν είναι πολύ αραιή η ντομάτα μην προσθέσετε το νερό. Ρίχνετε μέσα και το καρότο ολόκληρο, που θα προσθέσει γλύκα, μια πρέζα αλάτι και λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
Βράζετε τη σάλτσα σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1,5 με 2 ώρες, μισοσκεπάζοντας το βαθύ τηγάνι με το καπάκι του και ανακατεύοντας ανά 20 λεπτά. Αν η σάλτσα πήξει γρήγορα, μειώνετε το χρόνο μαγειρέματος. Περίπου 15 λεπτά πριν το τέλος ρίχνετε τον βασιλικό. Πετάτε το κρεμμύδι, το καρότο και το βασιλικό μόλις η σάλτσα πήξει και είναι έτοιμη. Την κρατάτε στην άκρη ζεστή.