«Πάμε για γαλλικά tacos» μου είπε ο κολλητός. Τον κοίταξα κάπως παράξενα. «Μα τι λες; Τα tacos είναι μεξικάνικα, κάποιο λάθος θα κάνεις» πρόλαβα να τον διορθώσω με το ύφος του γευσιγνώστη που τα ξέρει όλα. Εκείνος απλά κούνησε το κεφάλι καταφατικά και με οδήγησε σε ένα γωνιακό, μικρό μαγαζί με μια μπλε τεράστια τέντα στη Σόλωνος. «Αυτό είναι το Panam όπου φτιάχνουν αυθεντικά french tacos» μου είπε μπαίνοντας στο μαγαζί οπού η γαλλική ραπ έπαιζε δυνατά.

O Baptiste Raffray και ο Guillaume Patelis είναι οι δύο ιδιοκτήτες αυτού του καταστήματος street food. Γάλλος μάγειρας ο πρώτος, Ελληνογάλλος μετρ ο δεύτερος. Τους ενώνει μια φιλία πολλών χρόνων και αφού έκαναν το πέρασμά τους από «αστεράτα» εστιατόρια της Γαλλίας, αποφάσισαν πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για να γυρίσουν στη χώρα που πρωτοσυναντήθηκαν, να ανοίξουν το δικό τους street food στέκι και να σερβίρουν γαλλικά tacos – που όντως υπάρχουν!

Τι είναι όμως αυτά τα french tacos; Μαθαίνω ότι γεννήθηκαν τυχαία από μια παρέα στη Λυών που είχε αναρωτηθεί γιατί η Γαλλία, μια χώρα με τόσo μεγάλη γαστρονομική κουλτούρα και παράδοση, δεν έχει το δικό της street food. Συνδυάζοντας, λοιπόν, τις διάφορες εκδοχές του «φαγητού του δρόμου» που υπήρχε τότε στη χώρα τους, η παρέα αυτή δημιούργησε τα french tacos. Δεν ξέρω τι ανάγκη είχαν να το κάνουν, όμως, η επιτυχία και η δημοτικότητα αυτού του χορταστικού εδέσματός ήταν πολλή μεγάλη και σύντομα βγήκε και έξω από τα σύνορα της Γαλλίας. Για να σας είμαι ειλικρινής, τα french tacos –πάντα γράφονται στον πληθυντικό– δεν έχουν καμία σχέση με τα μεξικάνικα tacos που γνωρίζουμε. Ίσως, το μόνο κοινό που έχουν είναι η tortilla, αυτή η απαλή πίτα, στην οποία τυλίγονται τα υλικά. Μάλιστα, θα έλεγα ότι φέρνουν περισσότερο σε burritos.

Πίσω τώρα, στη δική μας πραγματικότητα, στο Panam του Guillaume και του Baptiste, φτιάχνετε μόνοι σας το δικό tacos. Πρώτα επιλέγετε το μέγεθος της πίσας (προτείνουν τρία), στη συνέχεια το κρέας που θα βάλετε μέσα. Θα βρείτε από κοτόπουλο, τέντερς (παναρισμένο, τηγανητό κοτόπουλου), cordon bleu, κιμά και το μεργκέζ, ένα καυτερό λουκάνικο με μπαχαρικά από την Αλγερία, μέχρι μια χορτοφαγική επιλογή: μπιφτέκι από αρακά, πιπεριές, καρότο και καλαμπόκι. Το τρίτο που επιλέγεται είναι η γαρνιτούρα που μπορεί να είναι λαχανικά, ντομάτα, κρεμμύδι, καλαμπόκι ή ελιές χωρίς καμία χρέωση ή μπέικον, αυγό, τηγανητά κρεμμύδια, τσένταρ, πιπεριές, μανιτάρια ή φέτα με μια επιπλέον χρέωση. Και τέλος – το καλύτερο – έχει να κάνει με τη σάλτσα που θα προσθέσετε. Διαθέτουν δέκα διαφορετικές για να σας κάνουν τη ζωή πιο… εύκολη.

Και μη νομίζετε ότι τελειώσαμε. Από τα french tacos δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι τηγανητές πατάτες που έρχονται ως συνοδεία και θα ήταν ιεροσυλία να μην τις δοκιμάσετε. Χρυσαφένιες, που τηγανίζονται με τον παραδοσιακό γαλλικό τρόπο, δηλαδή δύο φορές, ώστε να είναι τραγανές απέξω και μαλακίες από μέσα και περιχύνονται με μια πολύ νόστιμη και λαχταριστή σος τυριού.

Όπως καταλαβαίνετε το Panam είναι το κατάλληλο μέρος για να κάνετε νόστιμες, χορταστικές «γουρουνιές». Και πιστέψτε, με αξίζει!

info
Panam, Σόλωνος 86, Αθήνα, τηλ. 6934119330

Trivia
Panam αποκαλούν το Παρίσι στη γαλλική αργκό. Υπάρχουν δύο εκδοχές για αυτό. Η πρώτη βασίζεται σε ένα σκάνδαλο που σχετίζεται με την εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή της διώρυγας του Παναμά, ενώ η δεύτερη, που είναι και πιο ρομαντική, έχει να κάνει με τα γνωστά καπέλα Panamá που στην ουσία φτιάχνονται στο Εκουαδόρ. Οι Γάλλοι που εργάζονταν στις αρχές του 20ού αιώνα για το έργο της διώρυγας του Παναμά, επιστρέφοντας στο Παρίσι, φόραγαν τα εν λόγω χαρακτηριστικά πλατιά καπέλα. Αυτά έγιναν μόδα στη γαλλική πρωτεύουσα και από τότε άρχισε να λέγεται ότι το Παρίσι έγινε Παναμάς!