Ανάμεσα στα Μέγαρα των ναυτιλιακών εταιρειών, στην Ακτή Κονδύλη, στην κούρμπα προς τον Άγιο Διονύσιο, το ολοκαίνουριο εστιατόριο Yaboo*, στήνει μια μίνι γιορτή της ελληνικής κουζίνας μαζεύοντας στο μενού την ατόφια μαγειρική μας παράδοση – αρνάκι στη γάστρα, κοτόπουλο με πατάτες -, συν κάποιες ανατρεπτικές εκδοχές των κλασικών ελληνικών, – μουσακά Yaboo, παστίτσιο πεϊνιρλί. Προσθέστε διεθνή πιάτα, όπως τόνος τατάκι και smashed burger και επιδόρπια με εμβληματικές χιώτικες ντελικατέτσες όπως το χιώτικο μανταρίνι και τη μαστίχα – άλλωστε ο εφοπλιστής Κώστας Λαγός, ένας gentleman της ναυτιλίας και ιδιοκτήτης του μαγαζιού είναι Χιώτης στην καταγωγή. Το μενού έχει τη σφραγίδα της «διάστερης» σεφ Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και Head Chef τον Άγγελο Κοτσύρη που κάνει εντυπωσιακή πρεμιέρα στα εστιατορικά πράγματα της Ελλάδας μετά από 10 χρόνια στο Λονδίνο και ένα χρόνο στην Αμερική.
Θα διαλέξουμε μια τυχαία σεκάνς για να δώσουμε το στίγμα του νέου εστιατορίου. Αρνάκι κλέφτικο στη γάστρα σαν να βγήκε από τον παλιό ξυλόφουρνο, live μουσικές τζαζ από το γνωστό δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Προκόπη Δούκα στην κονσόλα, φωτισμός τέλειος που κολακεύει τους συμποσιαστές, θέα στα μεγάλα βαπόρια και στην πολύβουη λεωφόρο.
Το πρώτο που τραβά την προσοχή μπαίνοντας στη σάλα, είναι η τεράστια ανοιχτή κουζίνα με την μπριγάδα σε πλήρη δράση και μεγάλη μπαριέρα για να φάτε και να πιείτε αν θέλετε, άλλωστε ο κατάλογος έχει ειδικό section με bar bites, με τα οποία ξεκινήσαμε το δείπνο μας.
Τα mini hot dog με χωριάτικο λουκάνικο, χειροποίητο brioche, με σος από ταχίνι και μέλι και crumbles από αφυδατωμένο κρεμμύδι τρώγονται με το χέρι συνοδεία με το ασύρτικο «Τρία Αμπέλια» του Σιγάλα. Ιδιότυπο πιάτο το πεϊνιρλί «παστίτσιο» με τα ζυμαρικά να έχουν αντικατασταθεί με τη ζύμη του πεϊνιρλί, ενώ κατά τα λοιπά τα βασικά συστατικά του παστίτσιου παραμένουν όπως τα ξέρουμε: καλοφτιαγμένη πολύ νόστιμη σάλτσα κιμά με black angus και καλοφτιαγμένη μπεσαμέλ με γραβιέρα. Στην ίδια παρεμβατική λογική και το ιδιότυπο signature πιάτο μουσακάς Yaboo. Αντί να βρίσκονται οι πατάτες σε στρώσεις μαζί με τις μελιτζάνες και τον κιμά, μετατρέπονται σε λεπτοκομμένα, μακρόστενα, τραγανά πατατάκια και μετακομίζουν στην επιφάνεια του φαγητού.
Σε άλλη γευστική συχνότητα, το ωραιότατο καυτερό και αρωματικό λαβράκι σασίμι με συνοδεία μαγιονέζα αρτυμένη με yuzu kosho (το «yuzu koshō» είναι ένα γιαπωνέζικο άρτυμα ζύμωσης που φτιάχνεται από τσίλι, ξύσμα από yuzu, το γιαπωνέζικο εσπεριδοειδές που μοιάζει με λεμόνι και από αλάτι).
Πεντανόστιμο πιάτο η σπανακοκινόα με γαρνιτούρα μπαλάκια από κρέμα φέτας. Στο κλασικό σπανακόρυζο το ρύζι αντικαθίσταται επιτυχημένα από κινόα, η φέτα το αγαπημένο συνοδευτικό του πιάτου μετατρέπεται σε κρέμα και το σύνολο έχει νοστιμιά και τσαχπινιά. Το σπανάκι πρωταγωνιστεί και στις εξαιρετικές gyozas με γέμιση από σπανακόπιτα. Λεπτότατη ζύμη, καψαλισμένη από τη μια μεριά με αρωματική γέμιση από «ζωντανά» χορταρικά που κρατούν ατόφια τα βοτανικά τους αρώματα. Ανοιχτά απ’ το το μεσημέρι.
Καθώς περιμένουμε τα κυρίως πιάτα βρίσκουμε την ευκαιρία να ανεβούμε στο «πατάρι». Θέα στο λιμάνι, ένας μεγάλος βελούδινος λαδί καναπές, μαύρες καρέκλες. Ωραία ατμόσφαιρα, λίγο ρομαντική, λίγο σοφιστικέ. Ρίχνοντας μια ματιά στο ισόγειο, η ματιά καρφώνεται στο απαστράπτον μπαρ στο χρώμα του χαλκού με τα ανάλογα φωτιστικά. Η ψηλοτάβανη σάλα, κυκλώνεται περιμετρικά με βελούδινους πράσινους καναπέδες, είναι απλόχωρη και χαμηλόφωνα πολυτελής. Άνθρωποι με τα καλά τους, απολαμβάνουν γεύσεις και μουσικές (η διακόσμηση είναι του αρχιτέκτονα Νίκου Λυκούδη).
Το άρωμα από τις καραβίδες με λιγκουίνι – αφρός οι καραβίδες, τα ζυμαρικά ντυμένα με εξαιρετική μπισκ – καθώς φθάνει το πιάτο στο τραπέζι και μαζί του ο οίνος Lalikos «Τhe White» Sauvignon Blanc 100% από την Καβάλα. Απ’ εδώ και πέρα ξεκινάει ένα σερί από ονειρεμένα πιάτα, πεντανόστιμα και χωρίς ψεγάδι. Tο ζουμερό μπούτι κοτόπουλο με πατάτες confit – έχουν γίνει σαν κάστανα, βελούδινες από μέσα, ξεροψημένες απέξω, και με βαρελίσια φέτα που συνεισφέρει γευστικά μια ακαταμάχητη αλμυρότητα και το αρνάκι φούρνου με πατάτες και πιπεριές (κλέφτικο) για 2 άτοµα, φτιάχνεται στη γάστρα και είναι να γλύφεις τα δάχτυλά σου. Θυμίζουν τις καλύτερες στιγμές από τα καλύτερα σπιτικά φαγητά που έχετε γευτεί, με πρώτες ύλες που έχουν διαλέξει μερακλήδες νοικοκυραίοι.
Το μοσχαρίσιο smushed burger με τυρί cheddar, iceberg και αγγουράκι τουρσί θα ικανοποιήσει τους aficionados αυτής της δημοφιλούς σύγχρονης εκδοχής του burger, ενώ για τους κλασικούς το rib-eye steak tagliata από Prime Black Angus USA είναι ψημένο στην εντέλεια και απολύτως «καουμπόικο» στην απλότητά του. Αφήσαμε τελευταίο τον φρέσκο τόνο tataki με οσπριάδα, ένα καταπληκτικό πιάτο που ενώνει την Ασία, τη Μεσόγειο και τη Νότια Αμερική. Πέρα από τον άψογα ψημένο τόνο, ελληνικός αιγαιοπελαγίτικος, τρυφερότατος, που δείχνει τη βιρτουοζιτέ του σεφ, είναι και αυτή η ωραιότατη οσπριάδα. Στην πραγματικότητα μια salsa, το εμβληματικό συνοδευτικό από λαχανικά κυρίως της Νότιας Αμερικής που εδώ φτιάχνεται από ντοματάκια, κόκκινα φασόλια και φασόλια μαυρομάτικα, μικρόφυλλα πράσινα λαχανικά, ψητά μανιτάρια ενόκι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ένα πολύχρωμο, αρωματικό, φρέσκο «χαλί» πάνω στο οποίο αναπαύεται ο άψογος τόνος.
Τελειώσαμε το δείπνο με δυο γλυκά – υπερπαραγωγή. Το «μανταρίνι Χίου και μαστίχα» έχει στη βάση του το μοναδικό μανταρίνι Χίου, Π.Ο.Π. προϊόν με ευωδιά μοναδική σε μια σειρά παρασκευές – κρέμα, μαρμελάδα με τη φλούδα του, που δεν χορταίνεται, ζελέ. Πάνω σε αυτή τη μεθυστική βάση, στέκεται ένα βελούδινο, αφράτο, υπέροχο παγωτό από ανθόγαλο αρωματισμένο με μαστίχα και όλο αυτό περιβάλλεται από μαρέγκες και crumbles βανίλιας. Ένα μπουκέτο από λεπτά αρώματα και υφές. Σε άλλο ύφος το πληθωρικό προφιτερόλ, με μαστιχωτά σου, τραγανά καραμελωμένα φουντούκια, παγωτό αρωματισμένο με βανίλια Μαδαγασκάρης και σος από ημίγλυκη σοκολάτα. Αγαπήσαμε το digestif «Amaro» δημιουργία δική τους με μαστίχα, καμπάρι και έλαια από φλούδα πορτοκαλιού.
Wine list με 60 ετικέτες συν σαμπάνιες και επιδόρπιους οίνους κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα, αλλά και επιλογές από τον ευρωπαϊκό και οίνοι από τη Χίο, όπως ο ροζέ Αριούσιος Αγιαννίτης και ο ερυθρός Αυστηρός Αριούσιος Χιώτικο κρασερό. Τις καταπληκτικές μουσικές επιμελείται ο δημοσιογράφος (πολιτικός σχολιαστής), μουσικός παραγωγός στο ραδιοσταθμό Kosmos FM και βαθύς γνώστης της μουσικής Προκόπης Δούκας. Κάθε Παρασκευή βράδυ παίρνει θέση πίσω από την κονσόλα και παίζει μέχρι και βινύλια, σε ήχους τζαζ, blues, R&B, ροκ. Υπέροχα. Το Σάββατο ο Προκόπης δίνει τη θέση του στον πολύ γνωστό μουσικό παραγωγό Σάκη Τσιτομενέα από το ραδιοσταθμό En Lefko.fm που μετά τις 19.30 παίζει εναλλάξ με τη γνωστή μουσικό παραγωγό Λιάνα Μαστάθη (Kosmos fm).
*Το εστιατόριο παίρνει το περίεργο όνομά του από το χώρο συνάντησης των κατοίκων του ορεινού χωριού Πισπιλούντα στη βόρεια Χίο: δύο μεγάλα στεγασμένα πεζούλια όπου μαζεύονταν για να πουν τα νέα τους, να φλερτάρουν να αστειευθούν «Πάμε στου Γιαμπού», Έλα στου Γιαμπού, ιδού το όνομα του εστιατορίου.
info
Ακτή Κονδύλη 4, Πειραιάς, 2104224476 -69859694440