Στον 7ο όροφο του επιβλητικού ξενοδοχείου King George στο Σύνταγμα, το αριστοκρατικό εστιατόριο Tudor Hall είναι the place to be για μια συναρπαστική fine dining εμπειρία στην πιο εκλεπτυσμένη σάλα της Αθήνας.
Το πολυβραβευμένο εστιατόριο, δυο φορές με αστέρι Michelin και για πολλά χρόνια με τις υψηλότερες διακρίσεις από τους ελληνικούς ανάλογους θεσμούς, προτείνει μια fine dining κουζίνα αντάξια ενός μεγάλου εστιατορίου. Ο executive chef Αστέριος Κουστούδης και ο ταλαντούχος head chef Νίκος Λειβαδιάς, ψιλοκεντάνε ελληνικά στοιχεία στο διεθνή χαρακτήρα του μενού, με αναγνωρίσιμα τοπικά προϊόντα και ελληνικές γεύσεις. Οι σποραδικές λεπτές ασιατικές αποχρώσεις ταιριάζουν απόλυτα στις δημιουργίες τους. Η υπέρτερη τεχνική ικανότητα, οι τέλειες πρώτες ύλες και το απροσδόκητο στις υφές και στους συνδυασμούς.
Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας πλάνο επιλέγοντας είτε το μενού degustation με 8 στάδια είτε να επιλέξετε πιάτα από το μενού a la carte είτε να συνδυάσετε το μενού degustation με πιάτα από το μενού a la carte. Σημειώνουμε την καθοριστική συμβολή του head sommelier Ευάγγελου Ψωφίδη στην απόλαυση του γεύματος. Διαχειρίζεται με διάθεση πειραματισμού και συνεχή διάλογο με τους συμποσιαστές την εκλεκτή κάβα του εστιατορίου (κοινή με την κάβα των εστιατορίων του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία) με έξοχα αποτελέσματα. Τη λίστα των cocktails, έχει επιμεληθεί ο Μπάμπης Μπουντούλης.
Εισαγωγή σε δύο στάδια
Τα καλωσορίσματα, λεπτοδουλεμένα, με έξυπνους συνδυασμούς, καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος του μενού και αποτελούνται από δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο ξεχωρίσαμε την «τάρτα με μους από καπνιστό χέλι, πίκλα αγγούρι και χαβιάρι», όλο αρμονία και δροσιά ευπρόσδεκτη καυτερή επίγευση και την «τάρτα με δύο είδη κινόα, λαβράκι μαρινάτο σε εσπεριδοειδή και τζελ calamansi» (ένα είδος lime από τις Φιλιππίνες) -όλο φρεσκάδα και ευχάριστη ένταση.
Στο δεύτερο στάδιο, η πεντανόστιμη «σαλάτα καλαμπόκι στα κάρβουνα με τσορίθο, πιπεριά, αφρό καλαμποκιού και μαύρο ψημένο ρύζι» είναι αεράτη και απαλή παρά τα ρουστίκ υλικά της, και το τραγανό ρύζι, την κάνει ακόμα πιο ελκυστική. Μας άρεσε πολύ το αφράτο «bao bun με μοσχάρι tartar τυρί mimolette, spicy mayo και σκόνη από πράσο». Η ελαφρώς γλυκιά γεύση του τυριού συνεργάζεται αρμονικά με την καυτερή μαγιονέζα και την πλούσια κρεατένια γεύση του tartar.
Έδεσμα που ξεχωρίζει απολύτως, η «bavaroise ντομάτας με κάπαρη, ελιά και κενέλ από παγωτό κατίκι, τραγανό κρουασάν, κονσομέ ντομάτας και shiso oil (το shiso είναι είδος γιαπωνέζικης μέντας)». Ένα άρωμα ξεχασμένο και ζεστό σαν να βρίσκεσαι σε μποστάνι με τα τζιτζίκια γύρω σου σε fine dining απόδοση. Θαυμάσιο pairing με τον οίνο Αreti ποικιλία ασύρτικο από το οινοποιείο Βιβλία Χώρα στην Καβάλα.
Άλλο ένα έδεσμα που κάνει στράκες, η «παλαμίδα ψημένη σε αλάτι με ακτινίδιο στη βάση, πίκλα αγγούρι και dressing από φιστίκι Αιγίνης και shiso». Η δυνατή γεύση του ψαριού και τα λοιπά ήπια υλικά ισορροπούν με διαμεσολαβητή το ψήσιμο στο αλάτι. Εξαιρετική παρέα η υψηλή οξύτητα και τα βοτανικά αρώματα του αυστριακού οίνου Pichler Gruner Veltliner.
Επιτυχημένο παιχνίδι ανάμεσα στις χαμηλότονες και στις umami γεύσεις, το «ταρτάρ γαρίδας πάνω σε κρέπα από σόγια γαρνιρισμένη με χαβιάρι beluga και dressing από αβοκάντο με dashi». Τολμηρή επιλογή το γερμανικό ημίγλυκο Riesling Spatlese.
Διεθνής των γεύσεων, το «μπαρμπούνι dry aged πάνω σε σπαράγγια, με σως και αφρό από κίτρινο κάρυ και γαρνιτούρα pico de gallo με ανανά και jalapeno» (το pico de gallo είναι μια πολύ ψιλοκομμένη σαλάτα -salsa- της μεξικάνικης κουζίνας με φρούτα και λαχανικά). Μια γαστρονομική διαδρομή από τη Μεσόγειο μέχρι την νότια Αμερική και την Ινδία σε αρμονική συνύπαρξη και σοφά υπολογισμένη ένταση έτσι που να αφήνει όλα τα υλικά να δίνουν τη δική τους παράσταση. Μαζί, ένα ξηρό Tokay με έντονη οξύτητα και αρώματα τζίντζερ και κάρυ.
Ο άρτος ως εμπειρία
Αυτόνομο στάδιο στη μέση του γεύματος τα ψωμιά, μια γήινη αισθαντική γιορτή γεύσης. Έργο του αρτοποιείου του εστιατορίου σε συνεργασία με τους δύο σεφ και τον pastry chef Αλέξανδρο Κούφα, είναι ποικίλα, εντυπωσιακά, αρωματικά, ευρηματικά: μπριός με φέτα, ρίγανη και πιπέρι, ένα κλασικό προζυμένιο ψωμί, feuilleté με δημητριακά και φαγόπυρο, κράκερ με δύο είδη κινόα, σπόρους chia, κεχρί και λιναρόσπορο, κριτσίνια με σκόρδο, λάδι και ρίγανη, ψωμί με χαρούπι καρυκευμένο με πιπέρι espelette, λίγο καπνιστό, λίγο φρουτώδες, πολυ ελαφρά καυτερό, πολύ ταιριαστό με τη γλύκα του χαρουπιού. Όλα τούτα ερχονται με το χειροποίητο βούτυρο με κεφίρ, αρωματισμένο με πούδρα από καμμένο πράσο, μια απολύτως umami κρέμα από το καπνιστό τυρί μετσοβόνε, πίκλα παντζάρι, και πελτέ ντομάτας. Η οινική συνοδεία είναι ανάλογη με την επιβλητική μεσογειακή παρουσία του ψωμιού: σαμπάνια Taittinger brut.
Κάπου εδώ, παίρνουμε το ποτήρι στο χέρι και κάνουμε ένα διάλειμμα για μια βόλτα στη βεράντα. Συναρπαστική η θέα στα ιστορικά τοπόσημα της Αθήνας -τη φωτισμένη πλατεία Συντάγματος και τη Βουλή, την Ακρόπολη, το Παναθηναϊκό στάδιο, τους κήπους του Ζαππείου.
Το πολυτελές ξενοδοχείο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1936 και με αλλεπάλληλες ανακαινίσεις έχει αποκτήσει το σημερινό επιβλητικό ύφος. Η ψηλοτάβανη σάλα, λιτή και εκλεπτυσμένη με focal point το τεράστιο τζάκι και μεγαλοαστική αύρα, είναι ίσως η ωραιότερη της Αθήνας.
Τα κυρίως
Στο τραπέζι με το κολλαριστό λευκό τραπεζομάντηλο, τα βαρύτιμα κουταλοπίρουνα και τα πιάτα από λεπτή πορσελάνη, έρχεται ένα εκλεπτυσμένο θαλασσινό πιάτο. «Μπακαλιάρος ρολό με αστακό στον ατμό, με αλμυρή beur blanc, γαρνιτούρα από tobiko (αυγά χελιδονόψαρου), σταγόνες από σάλτσα yuzu kosho και σταγόνες από chilli oil». Δίπλα «Βασάλτης Σαντορίνη» του 2019, 100% Ασύρτικο, επετειακή οινοποίηση για τα 10 χρόνια του οινοποιείου Βασάλτης.
Σπουδαία δημιουργία, η υπέροχα ψημένη στη σχάρα «σέλα αρνιού με πουρέ μελιτζάνας, φύλλο καπουτσίνο και αφρό από harissa (καυτερή σάλτσα πιπεριάς)». Το πιάτο συνοδεύεται από τρεις “γαρνιτούρες”, πραγματική σπουδή στη μελιτζάνα με τρόπους που ανακαλούν/χρησιμοποιούν/αποσυνθέτουν/ αναδημιουργούν διακριτικά το διάσημο μουσακά : πατατόψωμο, μια εξαιρετική τερίνα με μελιτζάνα, κομματάκια από το χεράκι του αρνιού και πατάτα, μελιτζάνα barbeque και σως γιαουρτιού. Ακόμα, μια σάλτσα/αλοιφή στη λογική της διάσημης ισπανικής romesco, με δυνατή την παρουσία της πιπεριάς Φλωρίνης, λουκανικάκι ιταλικό, καρύδια, λίγα αμύγδαλα, μια στρώση γιαούρτι, αφρός από μελιτζάνα και ένα λεπτότατο tuill από λευκό κρεμμύδι. Ένας μεστός, πυκνός πεντανόστιμος ζωμός από τους χυμούς του αρνιού συμπληρώνει το μεγαλοπρεπές έδεσμα. Μαζί, o οίνος Domaine de Montille Beaune 1er Cru Les Sizies.
Τα επιδόρπια
Με τον διασκεδαστικό τίτλο «Το Χέρι του Βούδα» ένα αθωο δροσιστικό pre dessert με παστέλ χρώματα και εξωτικές, καλοκαιρινές γεύσεις -σορμπέ ανανά με λουίζα και γρανίτα σαμπάνιας- μας εισάγει στο κεφάλαιο επιδόρπια, από τον σούπερ ταλαντούχο pastry chef Αλέξανδρο Κούφα.
Θεωρούμε ιδιοφυή σύλληψη το επιδόρπιο «La Fraise: μαρμελάδα από φράουλες σε ζύμωση, λεμόνι κονφί, ρόκα, κρέμα γιαουρτιού, αφρός jalapenos (από σαμπούκο) και σορμπέ βασιλικού με jalapenos». Οι συνεισφορές των μαγειρικών υλικών -πέστο ρόκας , γιαούρτι- μαζί με το καυτερό σορμπέ με jalapenos και το φρουτένιο/ λουλουδάτο αφρό του λικέρ St. Germaine, φτιάχνουν ένα πανέξυπνο και απολαυστικό roller coaster γεύσεων. Ο head sommelier Eυάγγελος Ψωφίδης, έχει παραδωσει τη σκυτάλη στη βοηθό του, την κ. Μαρία Καλογεράτου που μας προτείνει ως οινική συντροφιά το ελαφρώς γλυκίζον γερμανικό Selbach Mosel Riesling.
Πυκνή γεύση σοκολάτας ηδονικά καρυκευμένη με μπαχαρικά, το επιδόρπιο «Chocolat»: Moelleux (πολύ μαλακό και αφράτο κέικ σοκολάτας) με μαύρο κάρδαμο, καραμελωμένο φαγόπυρο, πραλίνα δημητριακών, κρέμα σοκολάτας με ελαιόλαδο, παγωτό σοκολάτας με μακροπίπερο, κρέμα φαγόπυρο, αφρό με ουισκι, παγωτό με ανθόμελο. Μαζί, ένα Vinsanto από το οινοποιείο Γαβαλά.
Το μοναδικό δείπνο που απολαύσαμε ολόψυχα τελείωσε με τρία miniardise, μικρούτσικα, καλλιτεχνικά γλυκάκια – μπουκίτσες: baba au rum, choux με φαγόπυρο (υπέροχο) και ταρτάκι σοκολάτας.
Info
Ξενοδοχείο King George, Βασιλέως Γεωργίου Α’ 3, Πλ. Συντάγματος, τηλ. 2103330265
Διαβάστε επίσης:
Varoulko Seaside: Το διαχρονικό γαστρονομικό σουξέ του Λευτέρη Λαζάρου
Παπαϊωάννου στο Κεφαλάρι: Θαλασσινή υπεροχή στα βόρεια προάστια