Φθάνοντας στην οδό Αγ. Παύλου στο Περιστέρι, τίποτε δεν προμήνυε αυτό που θα αντικρίζαμε καθώς διασχίζαμε τον προθάλαμο του εστιατορίου. Το παλιό Τραβόλτα ήταν εκεί και όμως δεν ήταν. Η αλλαγή στο εσωτερικό ήταν καθολική. Όλα όσα το χαρακτήριζαν εδώ και χρόνια, ένας διάκοσμος –παραπομπή σε έναν ψαροφαγικό προορισμό είχαν εξαφανισθεί δίνοντας την θέση τους σε μια εντυπωσιακή νέα εικόνα. Μια εικόνα ενός μοντέρνου αστικού εστιατορίου όπου κυριαρχούν ζεστά χρώματα σε τόνους του μπλε και του γκρίζου. Το φυσικό ξύλινο δάπεδο που έχει τοποθετηθεί ομορφαίνει τον χώρο δίνοντας την αίσθηση πως ανεβαίνεις σε κάποιο σκάφος, ενώ μεγάλες ροτόντες καλύπτουν το εσωτερικό του εστιατορίου. Την θαλασσινή αίσθηση ενδυναμώνουν τα μεταλλικά διαχωριστικά με αναφορές σε θαλασσοπούλια που γεμίζουν τον χώρο με την παρουσία τους, δημιουργώντας τις απαραίτητες διαχωριστικές γραμμές στην ενιαία εσωτερική σάλα. Ακόμη και τα σερβίτσια άλλαξαν και μπήκαν ολοκαίνουριες λινές πετσέτες με κεντημένο το καΐκι λογότυπο του Τραβόλτα.

Στο επίκεντρο όλων βρίσκεται πάντα το φαγητό. Η θάλασσα, και αυτό το σχεδόν εμμονικό κυνήγι των ανθρώπων του Τραβόλτα για κορυφαία πρώτη ύλη παραμένοντας διαχρονικά πιστοί στον ίδιο προσανατολισμό. Εδώ η ψαροφαγία προσεγγίζεται με την ίδια επιτυχία ακολουθώντας παραδοσιακές πρακτικές ενώ συνάμα δεν διστάζει να μιλά και σε μια σύγχρονη μαγειρική διάλεκτο σε πλήρη αρμονία με τις επιταγές του σήμερα. Πάντα με την ίδια νοστιμιά. Ο Ανέστης Λαζάι, ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομα του με την ιστορία του Τραβόλτα όσο κανείς μας καλωσορίζει και μας ξεναγεί στον ανανεωμένο χώρο πριν καθίσουμε στο τραπέζι μας. Στα μάτια του είναι έκδηλη η ικανοποίηση για αυτήν την μεταμόρφωση.

Του ζητάμε να μας συνθέσει ο ίδιος ένα μενού. Ξεκινάμε με ταραμοσαλάτα. Η κρέμα ταραμά από ολόκληρο το αυγοτάραχο του μπακαλιάρου, κρατά επάξια μια θέση μεταξύ των κορυφαίων στην Αθήνα. Συνεχίζουμε με τα ωμά που παραδοσιακά είναι το δυνατό τους χαρτί. Μπαρμπούνι ταρτάρ και φαγκρί σασίμι είναι κλασικές πλέον επιλογές. Απλότητα στην διαχείριση και κορυφαία πρώτη ύλη τα συνοδεύουν. Το καρπάτσιο πελαγίσιας τσιπούρας με αυγά αχινού όμως ήταν ένα πιάτο που ξεχώρισε. Άψογη διαχείριση του ψαριού, διακριτικό άρτυμα, ιωδιούχο φινάλε με αυγά αχινού. Η κουζίνα του Τραβόλτα έχει πάμπολλους τρόπους να προβάλει την δημιουργικότητα της χωρίς να αποχωρίζεται τους δεσμούς της με την παράδοση.

Τα κοντοσούβλια με καλαμάρι, γαρίδες και μπαρμπούνια είναι μια σταθερή αξία και δεν λείπουν από κανένα τραπέζι, καθώς και η φάβα Σχοινούσας με χέλι και καπνιστό λαρδί, εγώ όμως θα σταθώ σε αυτό το εξαιρετικό κριθαράκι με μελάνι σουπιάς και μια γενναία ποσότητα νιώτικης γραβιέρας, σε ένα πιάτο που θα θυμάμαι για καιρό. Η σφυρίδα με μικρές μπάμιες στον φούρνο ήταν πραγματικό γλύκισμα, όμως η καρμπονάρα με καπνιστό χέλι και αυγοτάραχο που μας φύλαγε για έκπληξη ο Ανέστης ήταν μια αποκάλυψη.

Υφάλμυρη και λιπαρή γεμάτη θαλασσινό umami, συνδύαζε με επιτυχία την κρεμώδη υφή της με τον καπνιστό χαρακτήρα του ψαριού. Το βουτυράτο και μοσχοβολιστό κιουνεφέ είναι μια σταθερά που δεν μπορείς εύκολα να προσπεράσεις, ενώ πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά έχει γίνει στο κομμάτι των cocktail κάθε ο bar manager Δημήτρης Παπαϊωάννου παρουσιάζει μια λίστα με οκτώ συνθέσεις. Από signature θαλασσινά Negroni και εξωτικές συνθέσεις με Caribbean Rum μέχρι τον δικό τους cold brew coffee από την Αιθιοπία και σπιτική λεμονάδα από τις φλούδες του φρούτου.

info
Αγ. Παύλου & Αρκαδίας 33, Περιστέρι / 210 5719222 (60- 90) χωρίς τα ποτά

Φωτογραφία ανοίγματος: Facebook @travoltaathens