Η απαστράπτουσα θέα στον Σαρωνικό και στα ανατολικά της πόλης από την τεράστια βεράντα στα ορεινά του Βύρωνα, καδράρει την άψογη μαγειρική της σεφ Φιλίτσας Καραμανλή με ψαρικά που σπαρταράνε, από όλο το Αιγαίο.

Ο Σαρωνικός με τη Σαλαμίνα στα δεξιά, λίγο προς τα αριστερά η Αίγινα, τριγύρω η Πάρνηθα, ο Λυκαβηττός, τα Τουρκοβούνια, το όρος Αιγάλεω. Στη χούφτα των βουνών ο Πειραιάς και κάτω, το Παγκράτι, ο Βύρωνας, ο Καρέας. Η εικόνα καθώς ο ήλιος γέρνει προς μια κόκκινη δύση μας αφήνει -για μια ακόμα φορά-, άφωνους. Πριν ακόμα παραγγείλουμε από το μενού ό,τι μας κάνει κλικ, ζητάμε δούμε την ψαριά της ημέρας. Οι τεράστιοι πορτοκαλόχρωμοι ροφοί και οι ασημί συναγρίδες, τα ροζ μπαρμπούνια, οι μαύρες σκορπίνες, οι γαύροι, οι κολοχτύπες, οι καραβίδες, οι γαρίδες, μαζεύονται σε μια ευωδιαστή παρέα του βυθού που μας φτιάχνει άμεσα το κέφι. Ο ιδιοκτήτης Άγγελος Κωβαίος από τη Σχοινούσα, φέρνει καθημερινά από το νησί του, από την Αστυπάλαια, την Αμοργό, και ακόμα πιο μακριά, από τη Λέρο, όλη αυτήν την εκπληκτική πρώτη ύλη.

Είχαμε κάποιο καιρό να καθίσουμε στα τραπέζια του καλού μαγαζιού και το πρώτο που έχουμε να πούμε είναι πως στο πέρασμα αυτών των δύο -τριών χρόνων η εξέλιξή του υπήρξε ραγδαία. Η σεφ Φιλίτσα Καραμανλή, η γυναίκα του Άγγελου, μετατρέπει τη θαλασσινή φρεσκαδούρα σε υπέροχα γευστικά πιάτα, με λεπτότητα και ευαισθησία. Τα μαγειρευτά της είναι εξαίσια, αρωματικά, με ζουμερή σάρκα και πεντανόστιμες σάλτσες ντοματένιες και λεμονάτες. Ένα μαγαζί αψεγάδιαστο, έξω από τις γνωστές πιάτσες, που όσοι ξέρουν χτυπάνε κάρτα και μάλιστα έχοντας τηλεφωνήσει από πριν ζητώντας ψαρικά που δεν βρίσκεις συχνά στις αγορές.

Ξεκίνημα με προζυμένιο ψωμί πινακωτής, μαϊντανοσαλάτα Σύρου και ελιές Καλαμών και αμέσως μετά, ελληνικά στρείδια και κυδώνια με όλα τα συμπαρομαρτούντα που πολύ εκτιμήσαμε: ξύδι από φράουλες σε ζύμωση με κρεμμυδάκι, ταμπάσκο, λεμόνι. Ό, τι θέλει ο καθένας για να συνοδεύσει τα εύσαρκα όστρακα. Άλλη μια οστρακίσια νοστιμιά, το σχοινόχτενο στη σχάρα με βούτυρο και ξύσμα λάιμ. Από τα ωμά, το ταρτάρ τόνου αρτύζεται με κάπαρη, πίκλα κρεμμύδι και μια γευστική μαγιονέζα μαύρου σκόρδου. Ένα ταρτάρ που θα αρέσει μάλλον στους πιο «γλυκούς» ουρανίσκους παρά στους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του είδους. Το σκαθάρι, έγινε το μισό καρπάτσο με ταιριαστή συνοδεία μια ξινούτσικη σάλτσα -κρέμα και το άλλο μισό έγινε σερβίτσε. Ορεκτικότατο το σεβίτσε. Η σάρκα μαρινάρεται σε χυμό εσπεριδοειδών, passion fruit και κουμ κουάτ. Πέρα από τα αρώματα των εσπεριδοειδών, είναι η πικρούτσικη γεύση και το ιδιαίτερο άρωμα του κουμκουάτ που πρυτανεύει γοητευτικά. Στη σαλάτα με ντομάτα, (μα πού τη βρήκαν τέτοιο καιρό τόσο γλυκιά ντομάτα δεν μάθαμε ποτέ), δικιά τους αγκινάρα τουρσί, κρίταμο τουρσί και σχοινουσιώτικο «αλάτι βραχιάς», η χειροποίητη εύσαρκη αγκινάρα τουρσί ήταν υπέροχη. Μαζί με τη σαλάτα έρχεται η μπρουσκέτα με ψητή σαρδέλα, δικό τους πέστο μαϊντανού, πίκλα μάραθου και πράσινο μήλο. Μεζές περιωπής, φίνος και πρωτότυπος, με δροσερές γαρνιτούρες και πολλές υφές.

Πιάτο πρώτης τάξης, πεντανόστιμο και απολαυστικό, η μαστιχωτή ψητή σουπιά με γέμιση από ριζότο αρωματισμένο με βότανα, σως από βούτυρο και miso και γαρνιτούρα από ρόδινες νιφάδες καπνιστής παλαμίδας (katsuobushi ή αλλιώς η πεμπτουσία του umami στη γιαπωνέζικη κουζίνα). Με τη σουπιά άνοιξε ένα σερί από μαγειρευτά φαγητά, το ένα πιο καλομαγειρεμένο και εύγευστο από το άλλο. Χειροποίητα ραβιόλι με γέμιση αστακού αρωματισμένη με μαύρη τρούφα και φετάκια τρούφας από πάνω μέσα σε καταπληκτική bisque. ´Ένα εκλεπτυσμένο πιάτο με τίποτα το υπερβολικό. Αμέσως μετά δύο μεγάλα πιάτα του μαγαζιού. Ροφός στον αχνό με ντοματίνια, πατατούλες baby και κολοκυθάκια και γιουβέτσι σκορπίνας με φρέσκια ντομάτα σε κομματάκια -τέλειο το ζυμαρικό, απαλή η σάρκα. Αξιοπρεπής η ψητή συναγρίδα στη σχάρα με όλα τα λεπτά αρώματα της θάλασσας,, άψογο το τηγανητό μπαρμπούνι με την τραγανή πετσούλα. Εξαιρετικό το ιωδιούχο σπαγγέτι alle vongole με al dente ζυμαρικό. Η σεφ είναι πολύ χαμηλού προφίλ μεν, με πολύ μεγάλη ικανότητα δε, να «προστατεύει» και να σπουδαιολογεί απίθανα με την πολύτιμη πρώτη ύλη που φτάνει στο μαγαζί από όλο το Αιγαίο. Η μαγειρική της είναι απαλή, με έλεγχο, και συναίσθημα. Για γλυκό, θα έρθει τάρτα λεμόνι και ένας πολύ τρυφερός «αποδομημένος» μπακλαβάς, που ποντάρει στην αντίθεση ανάμεσα στα τραγανά καραμελωμένα φύλλα και στη γέμιση με ξηρούς καρπούς και τρυφερά ξερά φρούτα, ξινόμηλο, κεράσια, βερίκοκα, σταφίδες, αχλάδια σιγομαγειρεμένα σε ελαφρύτατο σιρόπι.

Η wine list περιλαμβάνει περισσότερους από 60 οίνους από τον ελληνικό αμπελώνα και αρκετά ελληνικά αποστάγματα. Πραγματικό έπος η τεράστια σκεπαστή βεράντα. Όταν κάνει κρύο είναι κλειστή γύρω γύρω με τεράστιες τζαμαρίες αφήνοντας την απίστευτη θέα να ορμάει στη σάλα. Το καλοκαίρι η βεράντα ανοίγει από παντού, και έχει για οροφή τον ουρανό. Μωσαϊκά στο πάτωμα, τραπεζοκαθίσματα λευκά και στο χρώμα του ξύλου, ένα τεράστιο λευκό μπαρ. Κάποιες στιγμές πιστεύεις πως βρίσκεσαι σε νησί.

info
Παύλου Μελά 13 Καρέας, Βύρωνας, τηλ: 210 7640240