Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει και οι βόλτες στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αλλά και τις κεντρικές συνοικίες γίνεται όλο κι πιο βασανιστικές. Γιατί, πιστέψτε με, δεν θέλετε να πέσετε σε ένα γκρουπ από τουρίστες που σταματούν για να βγάλουν μια φωτογραφία στα ξαφνικά ή σε ζευγάρια που περπατούν αργά πιασμένα χεράκι χεράκι κόβοντας τη φόρα σας. Γιατί για μας, τους «ντόπιους» ο χρόνος τρέχει. Κι αν αυτό δεν σας ενοχλεί, φανταστείτε το επόμενο: κάθεστε σε μια ταβέρνα για να φάτε με την παρέα σας και έχετε παραγγείλει το σύμπαν, όπως συνήθως κάνουμε. Δίπλα σας δύο Γερμανίδες έχουν βάλει μια χωριάτικη και ένα τζατζίκι στη μέση. Κι αναρωτιέμαι, χόρτασαν; Τα συμπεράσματα δικά σας. Πάντως αυτό συνέβη τις προάλλες που βρέθηκα για τις ανάγκες του ρεπορτάζ (ετοιμάζουμε στο Olive τεύχος αφιερωμένο στις ταβέρνες, μην το χάσετε!) στην ταβέρνα Ο Πλάτανος στην Πλάκα (Διογένους 4, τηλ.: 210 3220 666).
Τέλος πάντων, αυτή την εβδομάδα έχω να σας προτείνω να βγείτε στο Κουκάκι. Ναι είναι της μόδας, ναι μαζεύει πολύ κόσμο, ναι έχει ένα κάρο μαγαζιά «του κιλού» και φοιτητο -στέκια όμως υπάρχουν και ενδιαφέρουσες προτάσεις. Όπως για παράδειγμα το σχετικά πρόσφατο, μιας και άνοιξε πριν από λίγους μήνες, Feelin’ Good (Γεωργίου Ολυμπίου 8, Κουκάκι, τηλ.: 210 9214 010). Πρόκειται για ένα «new age αμερικάνικο jazz bar με προσεγμένο dirty street food», όπως αυτοχαρακτηρίζεται. Τη λίστα των κοκτέιλ έχει επιμεληθεί ο Αλέξανδρος Δοντάς (ένας εκ των ιδιοκτητών) και βασίζεται κυρίως στα κλασικά ποτά. Το bar food που εμπνέεται από το αμερικάνικο street food αλλά σε πιο «προσεγμένη» μορφή και εκτέλεση, έχει επιμεληθεί ο σεφ Έλβι Δημήτρης Ζύμπα. Και μιας και σας τον ανέφερα, να σας πω ότι ο Έλβι μόλις άνοιξε το δικό μου μαγαζί λίγο πιο κάτω στο Κουκάκι. Λέγεται Esthio (Δημητρακοπούλου 7, τηλ.: 213 0452 865), βρίσκεται στο παλιό 7 Cactus και σερβίρει πιάτα που βασίζονται στην ελληνική κουζίνα με πολλές όμως επιρροές από διάφορες χώρες των Βαλκανίων. Το αξιοσημείωτο είναι ότι συνεργάζεται και με πολλούς «γείτονες» του. Έτσι τα ποτά είναι από το Feelin’ Good, τα παγωτά από το Django και οι μπίρες από τους Blame the Sun και τους Strange Brew.
Επιστρέφοντας στο ποτό, δύο ακόμα καλές επιλογές είναι το «ήσυχο» Babushka (Χρήστου Βυζαντίου 7, Κουκάκι, τηλ.: 213 0453 390) και το πολύβοο Άνθρωπας (Δημητρακοπούλου 95, Κουκάκι). Το πρώτο ίσως να μην το βοηθάει πολύ η θέση του – είναι κάπως απομονωμένο – έχει όμως ποπ ατμόσφαιρα και μια εμβληματική γυναικεία παρουσία, μιλάω για τη Φιλιώ Κορολόγου, η οποία είναι από τις πιο ευγενικές και ενδιαφέρουσες γυναικείες παρουσίες των αθηναϊκών μπαρ. Στα συν αυτού του μπαρ είναι και οι προσεγμένες μουσικές που παίζει. Όσο για το Άνθρωπας, λόγω του ότι ο ιδιοκτήτης του, Βασίλης Γιακουμάρος, είναι ηθοποιός, έχει γίνει στέκι πολλών καλλιτεχνών που γεμίζουν ασφυκτικά (και μερικές φορές εκνευριστικά) το πεζοδρόμιο. Σερβίρει ποτά απλά και κλασικά κοκτέιλ, μπίρες από μικροζυθοποιίες και παίζει μουσικές από τα ’60s μέχρι τα ’80s, χωρίς όμως να θέτει αυστηρούς περιορισμούς. Και επειδή φαΐ δεν έχει, οι θαμώνες του περνούν απέναντι τη Δημητρακοπούλου και χτυπάνε ένα burrito, μια quesadilla ή κάποιο taco από το El Burro (Δημητρακοπούλου 102, Κουκάκι, τηλ.: 6932256596).
Βέβαια υπάρχει και η επιλογή του σουβλακίου, στη γωνία, όπου βρίσκεται χρόνια τώρα ο Καλύβας (Δημητρακοπούλου 91, τηλ. 2109231257), όπου όποια μέρα και να πάτε γίνεται λαϊκό προσκύνημα. Παρ’ όλα αυτά και το σέρβις του είναι γρήγορο και η ποιότητα του είναι εξαιρετική –το σουβλάκι κοτόπουλο είναι από τα πιο ζουμερά της πόλης.
Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου (Αναστασίου Ζίννη 34, τηλ. 2109246354) είναι μια πολύ καλή επιλογή για φαγητό. Οι μερίδες του μεγάλες, το φαγητό του Γιώργου Γκάτσου νόστιμο. Αυτή η στριφτή αρωματική χορτόπιτα με το χειροποίητο φύλο της αλλά και η σμυρναίικη κιμαδόπιτα δεν την ξεχνάει εύκολα κανείς. Όπως και τους μυκονιάτικους κεφτέδες και την καρμπονάρα στο ιδιαίτερο μοντέρνο μεζεδοπωλείο Il Capitano (Βεϊκου 107, τηλ. 2109245645) του Αρτέμη Παπαδόπουλου (γνωστός από τον διάσημο φούρνου του Τάκη και την spitzeria Drupes στου Μακρυγιάννη).
Δεν μπορώ να μην κλείσω με παγωτό ή σορμπε από το Django (Βεϊκου 15, Κουκάκι, τηλ. 2114222029). Έχει γίνει πολύ θόρυβος γύρω από το όνομα του, όχι όμως άδικα. Για αυτό και οι καθημερινές ουρές που σχηματίζονται. Έχουν γραφτεί πολλά για τα φρέσκα παγωτά που σερβίρει ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης, απλά θα σας πω ότι ακόμα κι αν δεν είμαι στην περιοχή, αλλά βρίσκομαι στο κέντρο, πάντα καταλήγω εκεί για ένα κυπελάκι. Οι αδυναμίες δεν κρύβονται.