Η επιστροφή στην πόλη δύσκολη. Όχι μόνο γιατί οι μέρες των διακοπών ήταν λίγες – πότε δεν είναι αρκετές – αλλά αν βάλουμε και την ζέστη που επέστρεψε και αυτή και τον κακό χαμό με τις φωτιές, που φέτος παράγινε, δεν δημιουργούν και τις καλύτερες συνθήκες. Βέβαια, ακόμα η Αθήνα δεν έχει βρει τον γρήγορo και αγχωτικό ρυθμό της και αυτό είναι από τα θετικά αυτή της εβδομάδας. Έτσι, ακόμα οι μετακινήσεις είναι κάπως ευχάριστες.

Φωτογραφία: Βασίλης Δημαράς

Φωτογραφία: Βασίλης Δημαράς

Φωτογραφία: Βασίλης Δημαράς

Όπως ευχάριστη ήταν και η επίσκεψη μου στο Grande Dame (Νίκης 46, Σύνταγμα, τηλ. 693 6060 481). Σε αυτή την όμορφη, αθηναϊκή ταβέρνα που βρίσκεται σε ένα γοητευτικό νεοκλασικό και που, αν και δεν διαθέτει κάποιον εξωτερικό χώρο ούτε βγάζει τραπέζια έξω στο πεζόδρομο, έχει νόστιμο φαγητό. Υπεύθυνος για αυτό είναι ο chef Γιάννης Σολάκης, ο οποίος μπλέκει τεχνικές με ελληνικές παραδοσιακές συνταγές και παρουσιάζει ένα μενού που αν μην τι άλλο έχει πολύ ενδιαφέρον και αξίζει να το δοκιμάσει κανείς. Από τα πιάτα που ξεχώρισα ήταν το αρνί με το μπόλικο πιπέρι του, το οποίο συνοδευόταν όχι από πατάτες όπως θα περίμενε κανείς, αλλά από κουσκούς με βερίκοκο, καυτερή πιπεριά και κόλιανδρο. Το ίδιο νόστιμος ήταν και ο σιγομαγειρεμένος μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος που στο πιάτο είχε δίπλα του κάτι φανταστικά gnocchi.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη 

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη 

Αυτή την εβδομάδα ανέβηκα μέχρι την ταράτσα του The Zillers (Μητροπόλεως 54, Αθήνα, τηλ. 210 3222 277) όχι μόνο για να απολαύσω την μοναδική θέα που προσφέρει προς στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, αλλά και να γευτώ τα εξαιρετικά πιάτα του chef Παύλου Κυριάκη. Εδώ να σας αναφέρω ότι το εν λόγω εστιατόριο διαθέτει ένα αστέρι Michelin σε περίπτωση που δεν γνωρίζατε αυτή την πληροφορία. Όχι ότι αυτό θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύει ο Κυριάκης αλλά είναι μια σημαντική επιβράβευση για τον chef και την ομάδα του. Από τα πιάτα που δοκίμασα εκείνο το βράδυ -και δεν ήταν λίγα- έχω να θυμάμαι τον πολύ νόστιμο αστακό όπως και το καλκάνι με την φανταστική σάλτσα beurre blanc, αλλά και την αγκινάρα, που είναι ένα από τα all time classic του chef, με το πολύ ωραίο αυγολέμονο και τον τριμμένο καφέ από πάνω.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ΦOUSKA (@fouskahipbar)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ΦOUSKA (@fouskahipbar)

Επίσης σας έχω και δύο νέες αφίξεις. H πρώτη είναι το bar Fouska (Αμύντα 13, Παγκράτι, τηλ. 694 4068 151) που άνοιξε κοντά στο πολυσυζητημένο εστιατόριο Άκρα. Έχει βιομηχανικό στιλ, αγαπά την καλή μουσική, σερβίρει προσεγμένα κοκτέιλ, που πατάνε πάνω στα κλασικά, και bar food. Επίσης, λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος καθώς φιλοξενεί διάφορα έργα νέων καλλιτεχνών. Η δεύτερη είναι το all day bar Στέπα (Ασκληπιού 61, Εξάρχεια, τηλ. 2103625552) που και αυτό βαδίζει στο ίδιο στιλ με industrial διάθεση, κλασικά ποτά με twist και φαγητό που δεν μένει μόνο στο bar food.

Και μιας και μιλάμε για bar, και επειδή ακόμα δεν έχουν επιστρέψει όλοι στην πόλη, είναι μια καλή ευκαιρία να απολαύσετε ένα όμορφο, urban βράδυ με νόστιμα ευκολόπιοτα κοκτέιλ στο The bar in front of the bar στον πεζόδρομο της Πετράκη. Η λίστα αλλάζει καθημερινά και φιλοξενεί πάντα δύο κλασικές επιλογές. Αν τύχει και βρείτε στην λίστα του το Tacos Margarita μην διστάσετε να το ζητήσετε μιας και είναι μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του κλασικού κοκτέιλ με πικάντικο χαρακτήρα.

Φωτογραφία: Βασίλης Δημαράς

Κεντρική φωτογραφία: Σίσσυ Μόρφη