Η διαδρομή με τον θαλάσσιο μεταφορέα έως το Μανδράκι, τον μικρό παραθαλάσσιο οικισμό στα ανατολικά της Χώρας της Ύδρας διαρκεί περίπου 15 λεπτά. Από τα ανοιχτά μπορεί κανείς να θαυμάσει τον Απόλλωνα – Ήλιο. Ένα ανεμοκίνητο γλυπτό από χαλκό και μπρούτζο δημιούργημα του σύγχρονου Αμερικανού καλλιτέχνη – γλύπτη Jeff Koons, με τις ακτίνες του να κινούνται κυκλικά σε μια αέναη ροή του χρόνου.

Καθώς φθάνετε στο Μανδράκι ξεπροβάλουν τα πρώτα τραπέζια μιας φροντισμένης οικείας με την επιγραφή ‘’Ψαροταβέρνα ο Λευτεράκης’’. Ο ιδιοκτήτης Λευτέρης Μαύρος με καταγωγή από την Κάλυμνο είναι ένας άνθρωπος για χρόνια μπαρουτοκαπνισμένος στις φλόγες της εστίασης τόσο στην Ύδρα όσο και σε σημαντικά εστιατόρια των Αθηνών. Στο Μανδράκι αποφάσισε να στεγάσει το προσωπικό του γαστρονομικό όραμα δημιουργώντας έναν χώρο για όλες τις ώρες της ημέρας εκεί όπου η Ελληνική κουζίνα συναντάται με την Υδραίική παράδοση και την κλασική ψαροφαγία χωρίς διεθνείς προσθήκες και λαοφιλείς ωμές παρασκευές. Η ταβέρνα ονομάστηκε Στου Λευτεράκη χάριν του πολυαγαπημένου και συνονόματου εγγονιού του Λευτέρη. Εκεί στην άκρη του κύματος ,στην γαλήνη του πανέμορφου κολπίσκου, στο λευκό των τραπέζιων και των ασβεστωμένων τοίχων, κάτω από την μεγάλη ξύλινη πέργκολα, ανάμεσα σε ουρανό και θάλασσα το φαγητό είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής.

Κλασικές συνταγές της ελληνικής κουζίνας (κρέας –ψάρι και λαδερά πιάτα) μπολιάζονται με φρέσκα ψάρια από ντόπιους ψαράδες για να γίνουν φουρνιστά σύμφωνα με μια παραδοσιακή συνταγή της ‘Ύδρας αλλά και σαβόρο. Ένα χταπόδι κατσαρολάτο μαγειρεμένο χωρίς νερό παρά μόνο με λάδι ξύδι ή κρασί και τους χυμούς του ίδιου του μαλάκιου σύμφωνα με την γιαγιά του Λευτέρη ακολουθεί τους κανόνες μιας λιτής ντόπιας μαγειρικής. Απίθανος μεζές. Μικρά ψαράκια (μελανούρια , γαυρακια κλπ ) μπαίνουν στο ταψί μαζί με ντομάτα φρέσκια και μπόλικα κρεμμύδια, ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι και φουρνίζονται. Ένα πλακί στην πιο λιτή εκδοχή του. Ακόμη και το παραδοσιακό κοκκινιστό κυδωνάτο μοσχάρι θα συναντήσετε εδώ στην εποχή του σε μια προσπάθεια του Λευτέρη να αναδείξει κάθε πτυχή γαστρονομικού πολιτισμού του νησιού που τόσο έχει ο ίδιος αγαπήσει.

Ξεκινήσαμε με ολοζώντανη τραγανή ντομάτα από την Αργολίδα μόνο με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αφράλα και ένα πιάτο με ψημένα στο ξύδι αλιβάρβαρα μαζί με μεγάλες Δαμασκηνοελιές από την Πελοπόννησο. Τα αλιβάρβαρα είναι υπόπικρα άγρια χόρτα που φέρνουν αρκετά σε ραδίκια.

Ακολούθησε ένας στιβαρός και λεμονάτος ταραμάς μαζί με γλυκοφάγωτες ελληνικές γαρίδες με σκόρδο και βούτυρο, ενώ με χαρά διαπιστώσαμε πόσο ταιριαστό απόσταγμα ήταν το ούζο Πιτσιλαδή από το Πλωμάρι που επιλέξαμε να συντροφεύσουμε τα χόρτα και τα θαλασσινά μας. Πατροπαράδοτο, γλυκόπιοτο γεμάτο αρώματα από γλυκάνισο, καρδάμωμο και νότες εσπεριδοειδών.

Οι μελιτζάνες στον φούρνο με ντομάτα θυμάρι και δυόσμο, φέτα και μαύρες ελιές ήταν το ενδεδειγμένο διάλειμμα πριν χτυπήσει το κουδούνι για την τελευταία πράξη του γεύματος. Ψητή Στείρα (Σκαριέτα μας την αποκάλεσε ο Λευτέρης) με λαδολέμονο. Εδώ η εξαιρετική θαλασσινή πρώτη ύλη έλαμπε ολάκερη. Άψογα ψημένη, ένα ψάρι ελεύθερο, ένα ψάρι υπερπολύτιμο διατροφικά που ακόμη και η τιμή του εδώ δεν φθάνει σε δυσθεώρητα ύψη.

Η χειροποίητη μαρμελάδα φράουλα που έρχεται σε βάζα κατευθείαν από την κουζίνα του σπιτιού του, αλλά και μια παραδοσιακή πουτίγκα με παγωτό αμυγδαλωτό μας χάρισαν το πιο γλυκό αντίο σε ένα ταξίδι- απόδραση τόσο κοντά από την Αθήνα μα και τόσο μακριά.

Μακριά σε έναν τόπο που η ιστορική του παρακαταθήκη περπατά χέρι χέρι με την πολιτιστική του κληρονομιά και τις γαστρονομικές του παραδόσεις.

info
Στου Λευτεράκη / Παραλία Μανδράκι, Ύδρα/ 22980 54114

Δείτε επίσης:

Βούκα: Μια γαστρονομική ανακάλυψη μία ανάσα από την Χαλκίδα