Η ταβέρνα Κιτσαρώνας είναι μια κρεατοφαγική συνθήκη που ξεπερνά τα στενά γεωγραφικά σύνορα ενός από τους αρχαιότερους δήμους της Αθήνας.

Ανηφορίζω προς Πάρνηθα. Σταματώ σε μια άγνωστη σε μένα πλατεία. Κάθομαι σε ένα από τα τραπέζια της Ταβέρνας που κράτα περίοπτη θέση στις παρυφές της πλατείας. Μπροστά στα μάτια μου εμφανίζεται το διασημότερο μπιφτέκι στις Αχαρνές. Ένα γιγάντιο καρνιβορικό υπερθέαμα σχεδόν ενός κιλού αποτελούμενο από δυο ειδών κιμάδες. Μοσχάρι και ζυγούρι και γεμιστό με κίτρινα τυριά. Αυτή είναι η ταβέρνα Κιτσαρώνας στην Πλατεία Αγ. Βλασίου στο κέντρο του Μενιδίου. Αλλά ας αφήσουμε καλύτερα τον Τάσο Τσάμη, γιο του πραγματικού Κιτσαρώνα να μας συστηθεί.

«Είμαι ο Τάσος Τσάμης. Ο Κιτσαρώνας ξεκίνησε το 1955 από τον πάτερα μου Χρήστο Τσάμη, τον πραγματικό Κιτσαρώνα, όπως τον αποκαλούσε η γιαγιά μου λόγω του ιδιαίτερου παρουσιαστικού του. Ο Κίτσος της ή χαϊδευτικά ο Κιτσαρώνας της. Ο παππούς μου είχε το πρώτο μαγαζί της οικογένειας στις αρχές του 20ου αιώνα. Ένα καφενείο στην πίσω πλευρά της πλατείας. Από εκεί ξεκινά και η ιστορία του Κιτσαρώνα για να καταλήξει στο σήμερα και σε μένα, τη σύζυγο μου Μαρία και τον γιο μου Χρήστο, την 4η πλέον γενιά, που έχει πάρει το όνομα του παππού του και συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο την οικογενειακή μας παράδοση».

Τι φαγητό κάνει όμως ο Κιτσαρώνας; Ρωτώ τον Τάσο Τσάμη

«Έχουμε παϊδάκια αρνίσια, παϊδάκια από ζυγούρι, προβατίνα, μπριζόλες μοσχαρίσιες γάλακτος, σπαλομπριζόλες, χειροποίητα λουκάνικα και το φημισμένο μας μπιφτέκι που είναι μοσχάρι με ζυγούρι και μοσχάρι με πρόβατο. Από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια μας καθημερινά βγάζουμε κοκκινιστό με μοσχάρι, μοσχάρι λεμονάτο, κεφτέδες, αλλά και μπακαλιάρος σκορδαλιά που δεν λείπει ποτέ από τον κατάλογο. Η φέτα μας είναι από το Λιδορίκι, η γραβιέρα μας από τη Θήβα, τα κρέατα μας έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας από τη Μυτιλήνη μέχρι την Πελοπόννησο. Όταν ξεκίνησε η ταβέρνα ήταν διάσημη για την μπριζόλα, την προβατίνα και τα μικρά κεμπάπ που έκανε. Διάσημες ήταν και οι τηγανητές πατάτες ροδέλες με ένα κομμάτι λαρδί από το πρόβατο που έριχνε ο πατέρας μου στο τηγάνι. Άλλη νοστιμιά».

Φωτογραφία: Κιτσαρώνας (facebook)

Από το 1955 έως το 2016 η ταβέρνα λειτουργούσε στο πίσω μέρος της πλατείας. Το 2018 μεταφέρθηκε στην τωρινή της θέση κρατώντας τη διπλή της υπόσταση, το ένα κατάστημα επάνω στην πλατεία και το δεύτερο ακριβώς από κάτω.

«Από τον Κιτσαρώνα έχει περάσει σύσσωμος ο πολίτικος και καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας και ακόμη και σήμερα συνεχίζουν πολλοί από αυτούς να επισκέπτονται τακτικά το Μενίδι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον αείμνηστο ποιητή Τάσο Λειβαδίτη και τα βράδια που περνούσε εδώ». Ο Τάσος Τσάμης συνεχίζει να μου εξιστορεί στιγμές της ιστορίας της ταβέρνας καθώς εγώ δοκιμάζω κάποια από τα ορεκτικά του. Φάβα ανέλπιστα νόστιμη, τζατζίκι καθαρός μπουρλοτιέρης, τυροκαυτερή με γοητευτική καψάδα, νόστιμες τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι τραγάνες, στεγνές από λάδι. Κατεβαίνω στον κάτω Κιτσαρώνα . Με συνεπαίρνουν τα κάδρα στους τοίχους. Εικόνες που κρύβουν μέσα τους ιστορίες ενός και πλέον αιώνα. Μια ζωντανή ανθρωπογεωγραφία μιας άλλης εποχής. Άνθρωποι λεβεντογέννηδες, φαντάζουν θεόρατοι στις λεκιασμένες από την πατίνα του χρόνου φωτογραφίες που ανασύρουν στο διάβα του βλέμματος το δικό τους γαϊτανάκι αναμνήσεων. Στο τραπέζι καταφθάνουν τα παϊδάκια. Αρνίσια σήμερα. Λιχούδικα καραμελωμένα ροδοκόκκινα και ζουμερά κομμένα στην εντέλεια. «Το μυστικό στα παϊδάκια είναι η κοπή» μου λέει ο Χρήστος Τσάμης ο νεότερος. «Όλα πρέπει να έχουν το ίδιο πάχος για να ψηθούν σωστά. Η ομοιόμορφη κοπή στα παϊδάκια είναι εξίσου σημαντική με την ποιότητα του κρέατος. Δείτε τον πατερά μου να κόβει τα παϊδάκια και θα καταλάβατε τι εννοώ. Κρύβει μεγάλη μαστοριά η τέχνη της κοπής».

Το δείπνο τελειώνει. Έξω κάνει αρκετό κρύο και έχει αρχίσει να ρίχνει ένα ψιλόβροχο. Είναι ίσως οι τελευταίες βροχές της Άνοιξης. Μέσα η καρδιά μου ζεστάθηκε. Ζεστάθηκε από το φαγητό, ζεστάθηκε από ιστορίες ανθρώπων. Ιστορίες μόχθου στέρησης και αγάπης για ένα λαογραφικό κομμάτι του τόπου μας, που ο χρόνος κρατά ζωντανό στις μακρινές Αχαρνές.

Info
Παυλου Μελά 8, Αχαρνές/ 210 2465141

Δείτε επίσης

12 Πιάτα: Στην ταβέρνα του αστεράτου σεφ Παύλου Κυριάκη στο Κουκάκι