Πέτρα και μπρούτζος. Γήινα χρώματα και βελούδινοι καναπέδες. Γλυκές ξύλινες αποχρώσεις στα τετράγωνα τραπέζια, κεραμικά σκεύη και λινές πετσέτες. Μικρές πινελιές μιας λιτής μα ουσιαστικής διακόσμησης. Τουβλάκια με το λογότυπο του εστιατορίου στηρίζουν τα μαχαιροπήρουνα, ένα μωσαϊκό από σφυρήλατα φωτιστικά σε σειρά, κρέμεται από την οροφή. Ένα μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι έχει πιάσει πόστο ακριβώς μπροστά από την ημιανοιχτή κουζίνα, ενώ οι άνθρωποι του Simul χαμογελαστοί και με ταιριαστές φορεσιές χορογραφούν κυριολεκτικά καθώς κινούνται διακριτικά στον χώρο. Προσωπικά βρίσκω την ομάδα του Simul αυτή τη στιγμή μια από τις πιο καλοκουρδισμένες και ανεπιτήδευτα ευγενικές εστιατορικές ομάδες στην Αθήνα.
Στο μπιστρονομικό αυτό σύμπαν του σεφ και ιδιοκτήτη Νίκου Θωμά το φαγητό βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο. Για δέκα ολόκληρα χρόνια η κουζίνα του σεφ, που έχει αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο εξελίσσεται. Συνθέσεις όπως το κρασάτο κοκοράκι με τραχανά, η σαλάτα καίσαρα με καβούρι, η καραβίδα με βούτυρο καφέ δεν θα διαγραφούν εύκολα από το γευστικό μας υποσυνείδητο. Λίγο πριν την στροφή της δεκαετίας, λοιπόν, ο Νίκος Θωμάς τολμά να αγγίζει πιο εκλεπτυσμένες φόρμες να ραφινάρει και άλλο τις συνθέσεις του, χωρίς διόλου να απεμπολεί το casual dining format που ο ίδιος ο υπηρετεί.
Τα πιάτα στο Simul έχουν μια γοητευτική νότα διεθνισμού. Στον πυρήνα τους κυριαρχεί η άρτια τεχνική, ένα διαχρονικό χαρακτηριστικό του Νίκου Θωμά, καθώς αυτή μετουσιώνεται σε συνθέσεις άλλοτε με πιο λιτό και δωρικό χαρακτήρα και άλλοτε με πιο πληθωρικό στιλ. Στο ταρτάρ κόκκινης γαρίδας με ελαιόλαδο και μοσχολεμονο η ίδια η πρώτη ύλη γίνεται πρωταγωνιστής σε μια σύνθεση, που πλαισιώνεται από μια φινετσάτη salsa Verde με πράσινο sisho και εξτρά πικάντικες δόσεις από το άρτυμα furikake, ένα ξηρό Ιαπωνικό καρύκευμα, ενώ τα σπαράγγια σχάρας ντύνονται από μια αρκετά προβοκατόρικη παγωμένη πούδρα Foie Gras, και ένα γαλάκτωμα άγριου σκόρδου.
Αγγίζουν παράλληλα και τους νευρώνες των γευστικών μας αναμνήσεων σαν εκείνο το τσόφλι αυγού γεμισμένο με καγιανά, καπνιστή φέτα και μια υπόγλυκη καραμέλα σκόρδου να γοητεύει και να στρογγυλεύει γευστικά το όλο σύνολο. Ελληνική γοητεία εκπέμπει και η μοσχαρίσια στηθοπλευρά με τρεις κρέμες (γιαούρτι – μελιτζάνα – πιπεριά Φλώρινας) συνοδεία μιας πιπεράτης σάλτσας, ενώ το καλύτερο πιάτο της βραδιάς ένα άψογα ψημένο και χαραγμένο καλαμάρι δίνει με εμφατικό τρόπο το χαρακτηριστικό μαγειρικό στίγμα του Simul. Μια σπιρτόζικη βινεγκρέτ με πράσινο πιπέρι τουρσί σε αφήνει για δευτερόλεπτα να σκέφτεσαι ποιο θα είναι το αντίβαρο της. Και αυτό έρχεται με τη μορφή ενός γήινου πουρέ παστινάκι, που κρύβει στο εσωτερικό του ένα ρευστό chutney chorizo. Το όλο σύνολο συμπληρώνει ένα λάδι από το παραδοσιακό ισπανικό αλλαντικό sobrasada. Με όλα τα στοιχεία στο πιρούνι και το κουτάλι μου αναφώνησα με χαρά. Αυτή και αν είναι μπουκιά!
Γλυκό φινάλε γραφεί το γλυκό του κουταλιού καρυδάκι με παγωτό μαστίχα-μέλι, μους γιαουρτιού και πραλίνα καρυδιού. Ο έτερος ιδιοκτήτης του Simul, Τριαντάφυλλος Λούζης επιμελείται μιας ιδιαίτερα πλούσιας και με μεγάλο ενδιαφέρον λίστας κρασιών. Το μενού γευσιγνωσίας εννέα σταδίων κοστίζει 85 ευρώ, ενώ στο a la carte menu θα συναντήσετε όλες εκείνες τις συνθέσεις λιγότερο ή περισσότερο εμβληματικές που δημιουργήσαν τον ισχυρό γαστρονομικό πυλώνα που λέγεται Simul.
info
Simul, Υψηλάντου 63, Κολωνακι, τηλ. 210 7224737
Δείτε επίσης
Anthes: Νέο bar restaurant με ελληνική καρδιά και γκουρμέ φινίρισμα