Σάλα υπερπαραγωγή, με τεράστια ανοιχτή κουζίνα, μαρμάρινη ψαριέρα αλλά και θάλαμο ωρίμανσης ψαριών, φρέσκα ψάρια από όλο το Αιγαίο, και κουζίνα που σκοράρει στα ωμά αλλά περνάει με άνεση και στα κλασικά της ελληνικής ψαροταβέρνας.
Με ατού την εμπειρία από την οικογενειακή ψαροταβέρνα του πατέρα του στη Λέρο, ο Κώστας Ντούζος έκανε ακαριαίο γκελ το 2015, με τις συμφερτικές του τιμές, ανοίγοντας το λιλιπούτειο μαγαζί «Ψαρομεζέδες» στο Μοσχάτο. Η ζήτηση είχε ως αποτέλεσμα να το μεταφέρει ένα τετράγωνο παρακάτω, σε ένα λαμπερό χώρο όπου δεν πέφτει καρφίτσα μεσημέρι – βράδυ. Με αυτό το γερό background, πήρε πριν δύο μήνες την απόφαση να απλώσει τη δράση του και στα βόρεια προάστια, στήνοντας την Psarlou.
Η Psarlou και τα ψάρια της
Η κουζίνα με επικεφαλής τον σεφ Γιάννη Γκιάτα, ετοιμάζει ωμά πολύ υψηλού επιπέδου, με δωρική απλότητα στα αρτύματα, ψήνει θαυμάσια τα πάντα, από τις ταπεινές γόπες και σαρδέλες (γλύκισμα) μέχρι τεράστιους ροφούς και σφυρίδες, και φτιάχνει τις κλασικές μακαρονάδες και τα κριθαρότα, συν κάποια πιάτα με σος.
Τα ορεκτικά είναι η παλέτα της κλασικής ψαροταβέρνας, ανάμεσά τους και μια καταπληκτική ταραμοσαλάτα και μια βελούδινη φάβα, ενώ η κακαβιά είναι βάλσαμο. Η όλη προσπάθεια υποστηρίζεται από εξαιρετική πρώτη ύλη, που έρχεται κυρίως από το βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Πρώτη επαφή με το ύφος του κανούργιου μαγαζιού, ήταν η γευστική «επίθεση» της dry aged σφυρίδας, που έρχεται κατάλευκη, αρτυμένη μόνο με ξύσμα λάιμ και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο· μας κατεβάζει ακαριαία στον βυθό. Γεύση γεμάτη, λεπτά αρώματα ιωδίου, σάρκα κρουστή. Προσθέτουμε ένα κόκκο αλάτι, ένα ίχνος τριμμένο φρέσκο πιπέρι, μία σταγόνα λεμόνι. Real stuff, θαλασσινή βαθιά νοστιμιά.
Τα ψάρια μένουν στο ψυγείο ωρίμανσης από 5 έως 20 ημέρες, και ο πελάτης μπορεί να επιλέξει με ποιον τρόπο θα του το φτιάξει η κουζίνα ώστε να ταιριάζει στο γούστο του. Τη μέρα που πήγαμε είχε μαγιάτικο, φαγκρί παλαμίδα και σφυρίδα από όπου και το παραπάνω γαστρονομικό «κόσμημα».
Συνεχίζουμε με χτένια και παχουλά ζουμερά στρείδια από την Κεφαλονιά. Αμέσως μετά έρχεται ένα φαγκρί σεβίτσε με βινεγκρέτ από μάνγκο, yuzu, τσίλι και σχοινόπρασο, μαζί με κομματάκια από τη σάρκα του μάνγκο και γαρνιτούρα από λεπτές λωρίδες μαριναρισμένης ρέβας. Πολύ ορεκτική και ισορροπημένη σύνθεση γεύσεων και υφών, με nikkei διάθεση, που αναδεικνύει την απαλή γεύση του ψαριού. Η χειροποίητη λακέρδα έχει πυκνή σάρκα και πυκνή νοστιμιά, ήπια αλμυρότητα και για άρτυμα μόνο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Το μαγαζί εμπιστεύεται τη φυσική γεύση της εξαιρετικής πρώτης ύλης.
Η καβουροσαλάτα με μπλε καβούρι, ψιλοκομμένα λαχανικά και μαγιονέζα με φρέσκα μυρωδικά είναι μια κατανοητή νοστιμιά, που άρεσε σε πολλούς από την παρέα. Επόμενο πιάτο, τα λιγκουίνι με ζουμερές γαρίδες και νόστιμη σάλτσα ντομάτα, αρωματισμένη με ούζο -ένα πιάτο με καλοκαιρινή αύρα μέσα στον χειμώνα.
Η σχάρα της Psarlou
Περιμένοντας τα πιάτα της σχάρας, ρίχνουμε μια ματιά στον κόσμο, που έρχεται σιγά σιγά καθώς βραδιάζει. Μέση ηλικία και πάνω, ακριβό, απλό ντύσιμο· κατευθείαν επίσκεψη στην ψαριέρα και προτίμηση στα μεγάλα ψάρια που πηγαίνουν για ψητά. Μεγάλη κουβέντα με όλους για τα dry aged, πρώτη επιλογή η (πολύ καλή) ταραμοσαλάτα, που τη βλέπουμε σε κάθε τραπέζι.
Το σερί της σχάρας ξεκινάει με τις φιλεταρισμένες γόπες· ένας αφρός μοναδικής νοστιμιάς με ελάχιστο, πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι για γαρνιτούρα. Όπως και οι ψητές σαρδέλες, είναι πιάτο που, ξεκινώντας από το «ταπεινό», φτιάχνει το εξαιρετικό. Η κουζίνα μάς προτείνει να δοκιμάσουμε τόνο Αιγαίου (κοιλιά) ψητό. Κάτι ανάμεσα σε σασίμι και τατάκι, με μισό χιλιοστό ψήσιμο απέξω, ροζ, σχεδόν κρεμώδη σάρκα από μέσα, και λίγο χοντρό αλάτι για τη νοστιμιά. Υπέροχο.
Τελευταίο πιάτο, η τέλεια ψημένη σφυρίδα, με γαρνιτούρα έναν γευστικό πουρέ κουνουπίδι και τραγανό κουνουπίδι ψητό με βινεγκρέτ κάρυ, που του πήγαινε πολύ.
Από τα επιδόρπια, διαλέξαμε μια απαλή μους γιαούρτι πάνω σε financier από φυστίκι Αιγίνης, πυκνό και αρωματικό, με γαρνιτούρα μους από φρούτα του δάσους, μαρμελάδα από φρούτα του δάσους και καραμελωμένο φιστίκι, καθώς και μια πορτοκαλόπιτα ελαφρά σιροπιασμένη και αρωματική, με κρέμα πορτοκάλι και παγωτό βανίλιας. Την άλλη φορά θα δοκιμάσουμε τις καριόκες με γκανάζ Valrhona Manjari, μπαβαρουάζ σοκολάτας και σορμπέ μανταρίνι.
Wine list με ελληνικά κρασιά και ετικέτες από τον διεθνή αμπελώνα, προτάσεις για κρασί με το ποτήρι, αρκετά ούζα και τσίπουρα και μονοποικιλιακά αποστάγματα.
Info
Δηλιγιάννη 56 Πλ. Κεφαλαρίου, Κηφισιά, 2104448090