Λιτή μαστορική μαγειρική που αναδεικνύει τη φυσική θαλασσινή νοστιμιά των ολόφρεσκων ψαριών και θαλασσινών στ0 Polpo, μια απλή ταβέρνα με μυημένους πελάτες και ιδιοκτήτη που πριν γίνει επιχειρηματίας υπήρξε δεινός ψαροντουφεκάς.
Από την πρώτη φορά που πήγαμε στο μαγαζί, κάποια στιγμή πέρυσι το Μάρτη, μέχρι σήμερα, έχει περάσει ένας χρόνος. Μέσα σε αυτόν το χρόνο, η τότε συμπαθητική κουζίνα, έχει σημειώσει ραγδαία εξέλιξη, ραφινάροντας, καλοπιάνοντας, αναδεικνύοντας υπέροχα την εξαιρετική πρώτη ύλη. Η κουζίνα επιλέγει τη λιτή μαγειρική και αφήνει τα ολόφρεσκα ψάρια και τα θαλασσινά να αναδείξουν τη φυσική τους θαλασσινή νοστιμιά. Διότι η οικογένεια Κατσικάκη που έστησε το εστιατόριο, κάνει χονδρεμπόριο ψαριών, συνεργάζεται με δεκάδες καΐκια σε όλη την Ελλάδα και προμηθεύει καθημερινά με τα πιο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά κάμποσα διάσημα ψαρομάγαζα ολόκληρης της Ελλάδας αλλά και εκτός, μέχρι τη Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι. Τα ψαρικά, τακτοποιημένα σαν στρατιωτάκια βρίσκονται στο πρατήριο κολλητά στο μαγαζί και η έκφραση “από την παραγωγή στην κατανάλωση” εδώ είναι κυριολεξία. Έξω από τη σάλα, δίπλα στο πρατήριο, οι καπνιστές θαμώνες κάθονται στα λίγα τραπέζια τρώγοντας ψαρόσουπα και ψητές καραβίδας χωρίς να νοιάζονται το κρύο αεράκι εκείνης της μέρας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Με πρόταση του ιδιοκτήτη κ. Νίκου Κατσικάκη (έχει υπάρχει δεινός ψαροντουφεκάς), ξεκινάμε με ένα γλυκύτατο σεβίτσε κόκκινης γαρίδας Κοιλάδας, με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πολύ ψιλοκομμένο κόλιανδρο και κόκκινη πιπεριά, λεμόνι και αλάτι. Η μεγάλη ποικιλία ολόφρεσκων ψαρικών που έχει το μαγαζί, επιτρέπει στην κουζίνα να ετοιμάζει πολλά ωμά από τα ψάρια ημέρας. Όταν πήγαμε εμείς, είχε καρπάτσο από ζαργάνα, λούτσο, σκορπίνα και πεσκανδρίτσα.. Νοστιμιά αιθέρια, το φαγκρί τατάκι. Το φιλέτο του ψαριού έρχεται ίσα ίσα καψαλισμένο με λίγη σόγια σως στο πλάι. Ούτε γιαπωνέζος σεφ δεν θα έφτιαχνε με τόσο λίγα κάτι τόσο υπέροχο. Μεγάλη η μαστοριά που άγνωστου δημιουργού που ετοίμασε στην κουζίνα αυτό το καταπληκτικό πιάτο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Από τη βιρτουοζιτέ του λιτού και ελάσσονος, στο χορταστικό τυλιχτό σουβλάκι με γαρίδες ή μπακαλιάρο. Το διάσημο ελληνικό street food αποκτά θαλασσινή ταυτότητα και τυλίγει μέσα σε καλοψημένη αλάδωτη πίτα ντομάτα, μαρούλι και σως κάρι με λίγο μπράντι. Πεντανόστιμο το σουβλάκι με τον αφράτο καλοτηγανισμένο μπακαλιάρο ενώ στη version με τις γαρίδες, θα τις θέλαμε λιγότερο ψημένες και πιο ζουμερές. Για την ακρίβεια, θα τις θέλαμε όπως ήταν στην μακαρονάδα του ψαρά, που έλιωναν στο στόμα πάνω στα al dente ζυμαρικά που άχνιζαν ιώδιο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σπουδαίο πιάτο, το combo από αχνιστό καλαμάρι και γαρίδες με εξαιρετικό παρθένο αλάτι πιπέρι και ελάχιστη bisque για ενίσχυση της θαλασσινής γεύσης. Οι γαρίδες ήταν μπαμπάκι, το καλαμάρι όσο πρέπει μαστιχωτό, η σαλτσούλα τους συναρπαστική και ζητούσε βούτες με το ψημένο ψωμί -δεν το αρνηθήκαμε.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μάλιστα, καθώς είχαμε ακόμα ζυμαρικά από τη μακαρονάδα του ψαρά, ρίξαμε λίγη από αυτήν τη σαλτσούλα επάνω και μαγευτήκαμε. Delicatessen επιπέδου, ο δικός τους σολομός παστουρμάς. Ωριμάζει αλειμμένος με το τσιμένι του σε ειδικά ψυγεία, έχει σφριγηλή υφή, απαλή γεύση και ένα ελαφρύ ορεκτικό άρωμα από το τσιμένι που παρακαλάει για ένα καλό τσίπουρο. Ήρθε μαζί με μια σαλάτα από φέτες ξεφλουδισμένης ντομάτας αρτυμένης με ξίδι, που πολύ μας την παίνεψε ο κ. Κατσικάκης. Παρά το παράωρο της ντομάτας, απολαύσαμε πραγματικά ένα κηπευτικό σαρκώδες και γλυκό, πραγματική απόλαυση. Μας είπε πως ήταν από το Γύθειο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μιλώντας για τηγάνι, μας λένε πως τηγανίζουν μόνο μπαρμπούνι, κουτσομούρα, μπακαλιάρο και φιλεταρισμένο γαύρο. Ζητήσαμε μπαρμπούνι που είναι ακόμα στα καλύτερά του και ήρθε με τραγανή πέτσα, αλάδωτο και ζουμερό. Την ξέρουν του δουλειά. Συνοδεύσαμε το γεύμα με χύμα κρασί από το κτήμα Θεόπετρα του Τσιλιλή -έχουν και λίγα εμφιαλωμένα κρασιά. Το επιδόρπιο ήταν μια καλοφτιαγμένη lemon pie γνωστής εταιρείας και συνοδεύτηκε από την υπόσχεση να επιστρέψουμε για ιστορίες από την περιπετειώδη θαλασσινή ζωή του κ. Κατσικάκη πριν γίνει επιχειρηματίας: skipper, ψαροντουφεκάς, ταξιδευτής…
info
Τζον Κένεντι 6, (απέναντι από την κεντρική πύλη της Λαχαναγοράς), Αγ. Ιωάννης Ρέντης, 2107104578
Δείτε επίσης:
Taverna 37: Τα πιάτα του καλοκαιριού από το χέρι του Αλέξανδρου Κοσκινά στον Αστέρα Βουλιαγμένης