Το φροντισμένο μαγαζί στην ψαράδικη πιάτσα του Μικρολίμανου, προσφέρει κλασική ψαροκουζίνα με μικρές ευχάριστες μετατροπές, ανατροπές, μεταλλάξεις και βγάζει ασπρογάλαζα τραπεζάκια κάτω από το υπόστεγο, μπροστά στην είσοδο του ισογείου ενός παλιού σπιτιού με σιδερένιο μπαλκονάκι στον όροφο σαν σε νησιώτικη αυλή. Η σάλα βρίσκεται απέναντι, μοντέρνα με αναπαυτικές πολυθρόνες, διαλεγμένα επιδαπέδια φωτιστικά και χάζι από τις μεγάλες τζαμαρίες στην περαντζάδα από κάτω και στις βάρκες με το βραδυκίνητο λίκνισμα.

Μέσα στο μικρό χώρο του εστιατορίου υπάρχει μόνο η κουζίνα και η ψαριέρα με την πραμάτειά της. Έκπληξη οι τιμές. Σκορπίνα «που μιλάει» με 58 ευρώ το κιλό και φρέσκος αστακός με 78 ευρώτο κιλό. Για την ιστορία, μικρά ψάρια, δεν είδαμε. Είναι άποψη; Έτυχε; Ερωτευτήκαμε τον αστακό και τη σκορπίνα και ξεχάσαμε τα υπόλοιπα. Η σύγχρονη θαλασσινή κουζίνα του πολυβραβευμένου σεφ Παναγιώτη Γιακαλή (αστέρι Michelin για το fine dining εστιατόριο Patio στο ξενοδοχείο the Margi) τροποποιεί με σύνεση τον κλασικό ψαροκατάλογο, ψητά και τηγανητά ψάρια, σαλάτες, θαλασσινές μακαρονάδες προσθέτοντας πιάτα με ένα «κάτι» που δίνουν αυτόν το fancy, μοντέρνο τόνο που, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, όλοι αγαπάμε σήμερα. Λίγη πούδρα αυγοτάραχο, μια ιδέα wasabi, ένα σεβίτσε ντομάτας με δυόσμο. Head chef ο Βαγγέλης Δεμερτζής.

Ανάμεσα σε όλα τα πιάτα του μικρού μενού, δύο από αυτά πιάνουν θέση στη ατζέντα μας για το 2025. Ένα πιο παλιό πιάτο, τα σουγάνια με κιμά από χταπόδι, δηλαδή οι παραδοσιακοί κρεμμυδοντολμάδες Λέσβου με κιμά και ρύζι που ο γευσιπλάστης Γιακαλής, με καταγωγή από τη Λέσβο ο ίδιος, φτιάχνει με χταπόδι και μια καινούργια γαρνιτούρα, τα τσιγαριαστά χόρτα στη σχάρα με ένα απίστευτο άρωμα που θα τα διεκδικήσουμε ως ξεχωριστό πιάτο σε κανονική μερίδα.

Ένα medley από αγαπημένα ελληνικά τσιμπολογήματα/ ορεκτικά/ μεζέδες, έρχονται μαζί με προζυμένιο ψωμί στο ξεκίνημα του δείπνου. Ελιές πράσινες και μαύρες χαρακτές με βούτυρο αναμιγμένο με λιαστή ντομάτα, Αχινοσαλάτα μαζί με ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι, ταραμάς με πούδρα από αυγοτάραχο και λάδι βασιλικού. Και γνώριμα και αλλιώτικα, και συνηθισμένα και λίγο διαφορετικά, όλα νόστιμα, όλα πολλά υποσχόμενα για τη συνέχεια. Το ταρτάρ τόνου με yuzu και dressing wasabi, crispy πέστο και chilli oil, ξεφεύγει ηχηρά από το μεσογειακό γευστικό ιδίωμα και το κάνει επιτυχημένα. Εξαιρετικό ωμό με πρώτης ποιότητας γλυκύτατο τόνο, υφές και εντάσεις σε πολλά επίπεδα και, παραδόξως, ήπια κάψα παρά τo chilli και το wasabi.

H κραβιδόψιχα tempura με πικάντικη μαγιονέζα είναι γλυκιά και απαλή και θα κέρδιζε πόντους από ένα πιο τραγανό τηγάνισμα. Τελείως έξω από την λογική σχεδόν ολόκληρου του καταλόγου, τα σουγάνια με κιμά χταποδιού και κρέμα γραβιέρας 12μηνης ωρίμανσης. Ένα καταπληκτικό πιάτο που θα κατέβεις στο Μικρολίμανο μόνο και μόνο για το γευτείς (υπερβολή, αλλά είναι τέλειο). Η σουρεαλιστική ιδέα να ενωθεί το χταπόδι με το τυρί στο ίδιο πιάτο δίνει ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα. Κρουστό κρεμμυδόφυλλο, μπαχαράτο ψιλοκομμένο χταπόδι στη γέμιση με όλη τη χαρακτηριστική γεύση του κεφαλόποδου. Ούτε που θα φαντάζονταν οι παλιές της Λέσβου ότι το βραβευμένο τέκνο τους θα μετέπλαθε τους παραδοσιακούς κρεμμυδοντολμάδες σε κάτι τόσο εξαιρετικό.

Αστακομακαρονάδα (για δύο άτομα). Από τους καλύτερα μαγειρεμένους αστακούς που έχουμε δοκιμάσει, μαλακός, ζουμερός, ιωδιούχος, με ζυμαρικά ποτισμένα στο ζουμί του και όση ντομάτα χρειάζεται για αναδεικνύεται η μοναδική γεύση του. Σκορπίνα ψητή πεταλούδα (πετάλι) και χόρτα τσιγαριαστά στη σχάρα. Να πούμε ότι το ψάρι ήταν η απόλυτη φρεσκαδούρα (μόνο που δεν κολυμπούσε) και ότι ήταν τέλεια ψημένο, είναι το αυτονόητο. Τα χόρτα όμως, είναι το κάτι άλλο. Ζουμερά, τρυφερά, με βοτανικά αρώματα που γίνονται ακαταμάχητα καθώς τυλίγονται με τα αρώματα του καπνού. Μια γαρνιτούρα που στέκει και μόνη της σαν ένα ξεχωριστό smart vegan πιάτο.

Ως επιδόρπιο, επιλέχθηκε το τραγανό σου με κρέμα από φιστίκι Αιγίνης, σαντιγί, παγωτό βανίλια και σος από bitter σοκολάτα. Ένα έδεσμα σε επίπεδο υπερπαραγωγής που δίχασε την παρέα. Κάποιοι το λάτρεψαν, κάποιοι υποστήριξαν πως η λεπτή γεύση του φιστικιού χανόταν μέσα στην πληθώρα των υλικών. Τι σημαίνει “Piscis”; H λέξη είναι λατινική και σημαίνει Ιχθείς/Ιχθύες, Ψάρια.

info
Ακτή Κουμουνδούυρου 30, Μικρολίμανο, Πειραιάς, τηλ. 2104170772