Η μεγάλη ελιά που κυριαρχεί στην εσωτερική μικρή αυλή του εστιατορίου Patio, στο The Margi Hotel στη Βουλιαγμένη, συναντιέται με τα αρωματικά βότανα, τα εσπεριδοειδή, και στις κλασικές ελληνικές γεύσεις, που ανακαλεί με δεξιοτεχνία ο ταλαντούχος σεφ. Λίγα τραπέζια, λινά τραπεζομάντηλα, κεριά και όμορφες λάμπες, ανάλαφρες κουρτίνες και καταπράσινα φυτά που κατρακυλούν από τα μπαλκόνια των ορόφων τριγύρω, ορίζουν το patiο στο εσωτερικό τους.

Classy χώρος με ρομαντικό χαρακτήρα και μια κουζίνα γεμάτη εντάσεις και αρώματα, ιδέες ανατρεπτικές, κομψότητα και μεγάλη νοστιμιά. Ο Παναγιώτης Γιακαλής γοητεύεται από τις γεύσεις της Ελλάδας, κρατάει σφιχτά στη γευστική του μνήμη το θυμάρι, το μέλι, το δεντρολίβανο, τις κλασικές συνταγές του ελληνικού σπιτιού. Με καλλιτεχνική σχεδόν διάθεση και ορμητική φαντασία, τις προχωρά σε fine dining δρόμους, με υψηλή τεχνική κατάρτιση και εξαιρετικές πρώτες ύλες, που έρχονται σε μεγάλο βαθμό από τη φάρμα του The Margi hotel στο Κορωπί στη λογική farm-to-table. Άλλωστε εκτός από το αστέρι Michelin για την κουζίνα του, το εστιατόριο βραβεύεται με πράσινο αστέρι (Green Star) για την αειφόρο πρακτική του.

Στο Patio προσφέρονται δύο μενού, ένα με 8 πιάτα και ένα με 12 πιάτα. Από το ένα στο άλλο πιάτο και από τη μια στην άλλη γεύση, ο σεφ επιδίδεται σε ένα καταιγιστικό μαγειρικό sprint που δεν αφήνει τον ουρανίσκο να «πλήξει» ούτε στιγμή.

Τέτοιο πιάτο είναι ανάμεσα στα καλωσορίσματα, το «λουκούμι» από μαγιάτικο με κρέμα, λεμόνι και λάιμ και πίκλα από φρέσκο κρεμμύδι είναι έργο τέχνης. Ένα πραγματικό λουκούμι στην υφή, μόνο που έχει όλη τη γεύση ενός φρέσκου ψαριού με το λεμονάκι του. Σουρεαλιστική σύλληψη και τεχνική αρτιότητα. Όπως και το σαντουιτσάκι με παστέλι, φουαγκρά και καπνιστό χέλι. Γλυκό, αλμυρό, τραγανό σε αρμονική συνύπαρξη και με την ένταση που χρειάζεται η αρχή ενός σπουδαίου γεύματος. Η κρέμα από χτένι με λευκή πούδρα ταπιόκας, λεμόνι, λάιμ και πίκλα από σέλερι, τζελ λεμόνι και φρέσκο χέλι ποντάρει στην εκλέπτυνση χωρίς να χάνει σε γεύση. Στις ονειρεμένες γαρίδες Κοιλάδας σε ώσμωση με σιρόπι την περγαμόντου, gel λεμόνι και περγαμόντο, χαβιάρι osetra και ζωμό από πράσινο μήλο, κόκκινο μήλο και σέλερι και αρώματα περγαμόντου, τα εσπεριδοειδή κατακτούν ορμητικά την όσφρηση αφήνοντας με τέχνη χώρο στις γαρίδες (σάρκα απαλή σαν κρέμα) και στο χαβιάρι να αναδείξουν τη δικιά τους απαλή θαλασσινή γεύση.

Αν υπάρχει κάτι που αξίζει διατριβή, είναι η σουπιά με σάλτσα ντομάτας, πέστο από σπανάκι, νερό ντομάτας αρωματισμένο με βασιλικό και αυγοτάραχο σε κομματάκια και πούδρα. Το πιάτο έρχεται με το δικό τους γαλατόψωμο: ζεστό, αφράτο, με επικάλυψη από θυμάρι, ρίγανη και μέλι και δικό τους βούτυρο. Απίστευτο, όμως το πιάτο έχει τη γεύση που περιμένεις όταν ακούς σουπιές με σπανάκι και επιπλέον, όταν τελειώσεις με τη σουπιά, είναι αυτή η σαλτσούλα που μένει στο βάθος του πιάτου. Μια σαλτσούλα για βούτες με το καταπληκτικό γαλατόψωμο, σε ένα μισελενάτο εστιατόριο. Ο Γιακαλής έχει προχωρήσει την τέχνη του σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το σερί της θάλασσας συνεχίζεται με ένα φανταστικό αστακό arose (ας πούμε στο τηγάνι) με beurre blanc, bisque θαλασσινών και συνοδεία από πουρέ καρότου και μια δροσερή σαλατούλα, που πολύ θα την εκτιμούσαμε και ως αυτόνομο πιάτο, με φρέσκο λεπτοκομμένο μάνγκο, καβουρδισμένο pecan και φρέσκο κόλιανδρο.

Το τηγανητό μπαρμπούνι με τραγανή πετσούλα, συνοδεύεται τολμηρά με μια απολύτως umami πάστα από ντομάτα και σουτζούκι, πίκλα αγγούρι, τζελ λεμόνι και απολαυστικό ζωμό από τα κεφάλια και τα κόκκαλα του μπαρμπουνιού, αρωματισμένο με λάδι άνηθου. Τι αρώματα θαλασσινά, τι φρεσκάδα το ψαράκι, αλλά είναι αυτή η μοναδική πάστα που πρωταγωνιστεί και μένει αξέχαστη με την ένταση της. Πολύ ιδιότυπο πιάτο, ο μπακαλιάρος σε κρούστα λιαστής ντομάτας και ρίγανη, με αγκινάρες και αυγολέμονο από ζωμό μάραθου. Signature πιάτο του μαγαζιού από το 2006, ένα παιχνίδι εντάσεων και αρωμάτων πάνω στην αφράτη σάρκα του ψαριού.

Μοναδικό κρεατερό πιάτο, τα γλυκάδια από μοσχάρι γλασέ με ζωμό από μοσχάρι, παντζάρια και χέλι, πουρέ από αρακά και σος από πραλίνα φουντούκι είναι μια επική λιχουδιά, που θα ταίριαζε στο τραπέζι κάποιου steampunk σκηνικού. Ανάλογου επιπέδου είναι τα γλυκά, όπως και το ψωμί από τον υπερταλαντούχο Executive Pastry chef Μανώλη Στήθο. Το ένα έχει ως βάση το μέλι και έρχεται ως τρίπτυχο. Μια κρέμα αρωματισμένη με σαφράν, που έχει μέσα «ποπ κορν» από καστανό ρύζι, κάθεται πάνω σε ένα ολόκληρο κομμάτι κηρήθρας και περιχύνεται από σιρόπι γκρέιπφρουτ. Δίπλα ένα παγωτό από κατσικίσιο γάλα, με αφρό γάλακτος και ένα τούιγ από κηρήθρα και παραδίπλα φρέσκια γύρη, μέσα σε ένα ηλίανθο (το λουλούδι του φυτού ήλιος). Παίρνεις λίγη γύρη πασπαλίζεις την κρέμα και το παγωτό και έκρηξη πρωτεϊνικής γεύσης.

Το γλυκό σοκολάτα αποτελείται από δύο διαφορετικές παρασκευές: ένα μπολ που περιέχει ένα «δάσος» από σοκολάτα, όπου το χώμα, τα πεσμένα κλαδάκια, τα έντομα, οι πετρούλες είναι όλα βρώσιμα, φτιαγμένα από σοκολάτα. Πάνω στο έδαφος του «δάσους» κάθονται δυο τροφαντές τρούφες με γέμιση από πραλίνα τρούφας και μαζί έρχεται και ένα παγωτό από μαύρη τρούφα με καραμελωμένα πέκαν και κρέμα σοκολάτας τζιαντούγια και στολίζεται με μια λεπτή φετούλα από μαύρη τρούφα.

Walk-in εντυπωσιακό κελάρι στο βάθος του εστιατορίου, εξαιρετική η wine list με 400-500 ετικέτες από τον ελληνικό, τον ευρωπαϊκό και τον διεθνή αμπελώνα. Δεκαεπτά κρασιά με το ποτήρι, ανάμεσά τους και δύο σαμπάνιες και ένα ξηρό Tokay. Μπορείτε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με κρασί επιλέγοντας ανάμεσα σε ένα πιο προσιτό pairing με οίνους από τον ελληνικό αμπελώνα και ένα με premium κρασιά, κυρίως από τον διεθνή αμπελώνα. Θα σας φροντίσει η sommelier Mαρία Βρυώνη.

info
The Margi Hotel, Patio, Λητούς 11, Βουλιαγμένη, τηλ. 2108929165

Δείτε επίσης

Striggla: Γαστροταβέρνα ή μήπως μπιστρό που «στριγγλίζει» ελληνικά;

Χρονοκράτηση: Πόση ώρα δικαιούμαστε σε ένα τραπέζι εστιατορίου;