Το εστιατόριο του champion της θαλασσσοφαγίας Γιώργου Παπαϊωάννου, ξεκίνησε την εξάπλωσή σε όλη την Αττική, το 2021 με πρώτο το μαγαζί στο Κεφαλάρι. Οι αλλαγές που γίνονταν τότε στη μαρίνα του Μικρολίμανου και η αναγκαστική ανακαίνιση του εστιατορίου μετέφεραν το διάσημο μαγαζί στην άλλη άκρη της Αττικής, στο δροσερό καταπράσινο Κεφαλάρι της Κηφισιάς. Ο χώρος, η πανέμορφη βεράντα του εντυπωσιακού αρχοντικού του 19ου αιώνα που στεγάζει το μπουτίκ ξενοδοχείο “The Kefalari Suites”, ενώνει δυνάμεις με την εμμονική προσοχή του Παπαϊωάννου στην ποιότητα της πρώτης ύλης και στη λογική «από τη θάλασσα στο πιάτο» με ονειρεμένο αποτέλεσμα.

Η βιρτουοζιτέ της κουζίνας εκφράζεται απολαυστικά στη λιτότητα που διαπερνά τα πιάτα αφήνοντας τα αρώματα της θάλασσας και τη λεπτή γεύση των ψαρικών να κυριαρχούν σε κάθε μπουκιά. Από τα πιο αγαπημένα του καταλόγου, τα ωμά, όπου η μοσχοβολιστή πρώτη ύλη δίνει ρέστα. Ας πούμε το σασίμι σφυρίδας με λαδολέμονο. Μεταξωτή πλούσια σάρκα και τέλειο λαδολέμονο, χωρίς την κυριαρχία του όξινου, αλλά με στρογγυλεμένη αρμονία, που αφήνει να ακούγεται η ήπια γεύση του ψαριού. Στο σεβίτσε της κόκκινης γαρίδας Κοιλάδας, η βελούδινη γλύκα και η απαλή σαν βούτυρο υφή, είναι ένα συναρπαστικό ψιλοκεντίδι.

Η πράσινη κορνίζα των πεύκων, περιβάλλει τα μεγάλα άνετα τραπέζια που απλώνονται σε σειρές στην απλωτή βεράντα, στρωμένα με διπλά λευκά τραπεζομάντηλα. Βαριές αναπαυτικές φερ φορζέ πολυθρόνες και μια δυσεύρετη αύρα πολυτελών μεσογειακών resorts που τυλίγει το περιβάλλον. Μέσα στη σάλα, οι λευκοί τοίχοι λειτουργούν ως φόντο για τις εντυπωσιακές, ασπρόμαυρες φωτογραφίες των αρχοντικών της Σύμης. Το μαρμάρινο μπαρ και η ψαριέρα, οι βιεννέζικοι καναπέδες και οι λάμπες για πυροφάνι, γειώνουν το χώρο. Κομψότητα, διάχυτη ήσυχη πολυτέλεια…

Η ψητή σαρδέλα έρχεται φιλεταρισμένη με συνοδεία μια «σάλσα» από ψιλοκομμένη ντομάτα και κρεμμύδι που φρεσκάρει την ορεκτική ξεροψημένη πέτσα του ψαριού. Τραγανά απ’ έξω μαλακά από μέσα τα πεντανόστιμα τηγανητά καλαμαράκια, πλημμυρίζουν το τραπέζι με την αξεπέραστη ευχαρίστηση των κλασικών της ψαροφαγίας.

Είναι πάντως ο φιλεταρισμένος τηγανητός γαύρος που δεν χορταίνεται. Σαν τσιπς που με κάθε «κρατς» απελευθερώνει ζουμάκι ακαταμάχητα ιωδιούχο. Μην ζητήσετε το διάσημο τηγανητό φιλεταρισμένο μπαρμπούνι του Παπαϊωάννου. «Δεν είναι η εποχή του, δεν το βάζουμε στην κουζίνα», μας λένε.

Επόμενο πιάτο, μια σούπερ ζουμερή και ευωδιαστή ψητή στείρα, με συνοδεία τραγανή αλμύρα. Κάνουμε στην πάντα το λαδολέμονο και βυθιζόμαστε στην ατόφια γεύση της ψαροσύνης. Από τα ζυμαρικά, μας πρότειναν το κριθαρότο με κολοχτύπα πρωινή. Σωστά βρασμένο, σωστά χυλωμένο, με μια πολύ καλή μπισκ και άψογα μαγειρεμένο οστρακόδερμο, ζουμερό και μαλακό.

 

Η μίνι συλλογή από επιδόρπια που δοκιμάσαμε (αποδομημένος μπακλαβάς, εκμέκ κανταΐφι και πάβλοβα με κουλί από φρούτα του δάσους και σορμπέ φράουλας) ήταν εξαιρετική και έκλεισε επάξια το δείπνο.

Καθώς φεύγαμε, η ματιά μας στέκεται στα ακριβά παρκαρισμένα αυτοκίνητα απέξω που δίνουν και το στίγμα του κοινού που γεμίζει τα τραπέζια: old money, new money, business dinner, ζευγάρια σε μια καλή έξοδο. Οι άνθρωποι που έρχονται και ξαναέρχονται εδώ, γνωρίζονται μεταξύ τους, γνέφουν και ανταλλάσουν δυο κουβέντες. Ένα στέκι για καλοκαιρινή δροσερή ψαροφαγία μακριά από το συνωστισμό στα νότια.

info
Παπαϊωάννου, Κολοκοτρώνη 32, Κεφαλάρι, Κηφισιά, τηλ. 2107546046

Το άρθρο της εβδομάδας