Η πιο καυτή άφιξη στην Αθήνα άρχισε να κελαηδάει από την πρώτη μέρα, αποδεικνύοντας ότι κάποιες ορχήστρες δεν θέλουν πρόβες!
Το ποιητικό όνομά του παραπέμπει σε μουσική και το εντυπωσιακό ultra chic εσωτερικό του ενισχύει αυτή την αίσθηση, συνεπικουρούμενο από τον υπέροχο διάκοσμο της οροφής που θυμίζει αυλούς εκκλησιαστικού οργάνου.
Ολα αποπνέουν ένα ιταλιάνικο flair στο ολοκαίνουριο bar ristorante Opera Quarta, που βρίσκεται στο numero quatro της Κριεζώτου, στην καρδιά μιας περιοχής που έχω συνδέσει με απογοητευτικό δήθεν φαγητό. Επιπρόσθετα η επίσκεψή μου έγινε μόλις μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες αίσιας έκβασης του εγχειρήματος «Καλό φαγητό στο Κολωνάκι».
Ωστόσο, το αποτέλεσμα της σύμπραξης του γνωστού από το πολύ επιτυχημένο Ombra του Ψυχικού Μιχάλη Ταμπουρά και του καταξιωμένου χρυσοχόου Μάνου Πενθερουδάκη διέλυσε από την πρώτη στιγμή όλα τα σύννεφα που είχαν μαζευτεί πάνω από το κεφάλι μου.
Με μια εξαιρετική -στο μάτι και στο ποτήρι- μπάρα, μια λίστα ιταλικών κρασιών αποκλειστικής εισαγωγής που θα ιντριγκάρει και τους πλέον ψαγμένους οινόφιλους, ένα αθόρυβο αλλά απόλυτα αποτελεσματικό σέρβις και έναν κατάλογο με ακριβοδίκαιη κατανομή ανάμεσα στις κλασσικές κατηγορίες ενός ristorante μενού, το Opera Quarta κούρδισε στην εντέλεια τα όργανα της γαστρονομικής μουσικής.
Για κάποιους, οι παραπάνω αρετές είναι αρκετές για μια επίσκεψη, εγώ όμως περίμενα με ανυπομονησία το παίξιμο του Ελληνομιλανέζου σεφ Εμανουέλε Νοτσίτο, που αποδείχθηκε ιδιαίτερα βιρτουόζικο.
Ο εξαιρετικός σεφ μαγειρεύει απλά, νόστιμα και φίνα, κάτι που ακούγεται εύκολο αλλά επιτυγχάνεται δύσκολα. Εδώ δεν θα βρείτε πολύπλοκες τεχνικές, ρηξικέλευθους συνδυασμούς και εξεζητημένα στησίματα, αλλά ποιοτικότατα υλικά, σωστούς χρόνους παρασκευών, απόλυτες ισορροπίες και μια πινελιά που θα αγγίξει ακόμα και τις πιο ευγενείς (και απαιτητικές) γαστρονομικές χορδές.
Ισως το χταπόδι με πουρέ κουνουπιδιού να είναι το πιο χαρακτηριστικό λιμπρέτο της παρτιτούρας του Εμανουέλε, με το υπέροχα μαγειρεμένο χταπόδι και τον βελούδινο πουρέ να θέτουν ακλόνητες βάσεις νοστιμιάς. Κι εκεί έρχονται δύο πολύ λεπτοκομμένες φέτες ωμού λαχανικού να βάλουν φωτιά στο πιάτο!
Φυσικά οι αποδείξεις του ταλέντου του δεν σταματούν εδώ. Οι φρέσκες παπαρδέλες με ραγού πάπιας -όπου καταφέρνει να κρατήσει ζουμερό ένα κρέας κομμένο σε μέγεθος… φακής!- θα γίνουν σίγουρα το πιο ποθητό πιάτο του καταλόγου, η πίτσα του Καίσαρα είναι ικανή να οδηγήσει τον Ιούλιο σε εκστρατεία προκειμένου να κάνει δική του την απόλυτη ζύμη και το ξεμυαλιστικό filling, τα αρνίσια παϊδάκια σε κάνουν να αναφωνήσεις «chapeau» τόσο για το τρυφερό εσωτερικό τους όσο και για το υπέροχο πανάρισμά τους, το γεμιστό στήθος κοτόπουλου σε πείθει ότι η θέση αυτού του κρέατος δεν είναι μόνο στα νοσοκομεία και τις δίαιτες, ενώ η δύσκολη πλην ιγκριγκαδόρικη φρέσκια σφυρίδα με σάλτσα από ραπανάκι σού υπενθυμίζει ότι απλά ο Εμανουέλε δεν μαγειρεύει όπως εσύ στο σπίτι σου!
Συμπερασματικά, το Opera Quarta είναι πολύ περισσότερα από μια καυτή άφιξη στο Κολωνάκι. Είναι μια καλοδουλεμένη ορχήστρα που σε αγγίζει με την καθαρότητά της μουσικής της και σε κάνει να θέλεις να την απολαύσεις και δεύτερη και τρίτη και τέταρτη φορά!
info
Κριεζώτου 4, Αθήνα, τηλ. 210 3647751. Κόστος: 35-50 €/άτομο. Ανοιχτό από το πρωί με καφέ και σάντουιτς.