Μια μεγάλη γαστρονομική βόλτα στα Επτάνησα οδηγεί τα βήματά μας, μεταξύ άλλων, και σε οκτώ γευστικούς σταθμούς που εναλλάσσουν με επιτυχία την παράδοση με μικρούς ή μεγαλύτερους δημιουργικούς νεωτερισμούς.
Κοτόπουλο Τσερεπάτο, Μυρτιά Ιθάκη
Στο κομψό αγροτόσπιτο, αυθεντικής επτανησιακής αρχιτεκτονικής με την πλατιά αυλή και τα μεγάλα τραπέζια, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το πατροπαράδοτο σκεύος, η «Τσερέπα». Μια διαφορετική γάστρα, κατάλληλη για μαγείρεμα στη φωτιά. Ένα καπάκι (ο κούτελας) που φτιάχνεται από λευκό πηλό και τραγόμαλλο, περιμετρικά ενισχύεται με δύο μεταλλικές στεφάνες και με αυτό σκεπάζεται το ταψί με το φαγητό. Σαν σε άλλο ξυλόφουρνο, η τσερέπα καίγεται στη φωτιά μέχρι να πυρώσει, έπειτα σκεπάζουμε με την τσερέπα το ταψί και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί στη θράκα από τα ξυλοκάρβουνα. Διάσημο φαγητό της Ιθάκης είναι το τσερεπάτο κοτόπουλο. Στη Μυρτιά, η τσερέπα κρατά τα ηνία του καταλόγου με το κοτόπουλο, αλλά και τον κόκορα να βγαίνουν από τα σωθικά της πλάι σε μοσχοβολιστές πατάτες, αρωματισμένες με σαψίχο.
Μυρτιά, Σταυρός Ιθάκης, τηλ. 6984308067
Κουνέλι Λαγωτό, Terre Αργοστόλι
Στην κομψή εστιατορική hacienda της οικογένειας Μουίκη στο Αργοστόλι, με τις καμάρες, τις μπουκαμβίλιες και την τερακότα στους τοίχους, ο σεφ Ασημάκης Χανιώτης παρουσιάζει ένα μενού εμπνευσμένο από την κεφαλλονίτικη παράδοση και τις προσωπικές του μνήμες. Εδώ ξεχωρίζει το παραδοσιακό κεφαλλονίτικο κουνέλι Λαγωτό. Το κουνέλι μαγειρεύεται κλασικά, σε κόκκινο κρασί και ξίδι, μόνο που εδώ τυλίγεται σε φωλιές από φρέσκο μπουκατίνι με μπεσαμέλ και καλοκαιρινή τρούφα.
Terre, Σταύρου Μεταξά 10, Αργοστόλι, Κεφαλλονιά, τηλ. 26710 24091
Μπακαλιαρόπιτα στην Παλιά Πλάκα, Αργοστόλι
Στην άκρη του Αργοστολίου, το πασίγνωστο λαϊκό εστιατόριο Παλιά Πλάκα από το 1989 μέχρι σήμερα ταΐζει καθημερινά ντόπιους και επισκέπτες τη δική του απλόχερη γευστική παραδοσιακή κεφαλλονίτικη κουζίνα. Η θεόρατη Μπακαλιαρόπιτα (τεράστιο κομμάτι) με το τραγανό φύλλο και τη μυρωδιά της ανάμνησης είναι μια must επιλογή.
Αγνής Μεταξά 2, Αργοστόλι, Κεφαλλονιά, τηλ. 26710 24849
Ψάρι Μπιάνκο στην Κληματαριά του Μπέλλου, Μπενίτσες Κέρκυρα
Το καλύτερο Μπιάνκο σε ολόκληρο το νησί. Παραδοσιακό, χυλωμένο, ανεπιτήδευτο. Πατάτα, λεμόνι και τα ζουμιά του ψαριού (στείρα-σφυρίδα ή χριστόψαρο) δημιουργούν αυτό το εξαιρετικό δημιούργημα. Ένα απαύγασμα κλασικής κερκυραϊκής γαστρονομικής αρχιτεκτονικής σε ένα από τα κορυφαία σημεία παραδοσιακής κουζίνας σε ολόκληρο το Ιόνιο.
Μπενίτσες, Κέρκυρα, τηλ. 6974350900
Μουσακάς καραβίδας, Toula’s Seaside, Αγνί Κέρκυρα
Το signature dish μιας ολόκληρης εποχής για το εστιατόριο Toula’s στη βόρεια Κέρκυρα και την οικογένεια Βεργέτη. Δημιουργία της μαμάς, Τούλας Βεργέτη. Κιμάς καραβίδας, μελιτζάνα, κολοκύθι, πατάτα, μπισκ καραβίδας και θαλασσινή μπεσαμέλ δημιουργούν ένα πιάτο-σημείο αναφοράς μιας ολόκληρης εποχής, που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να έχει πλήθος φανατικών φίλων.
Αγνί, Κέρκυρα, τηλ. 26630 91350
Θαλασσινό Γιαλισκάρι στο Pomo D’oro Κέρκυρα
Στο ιδιοσυγκρασιακό εστιατόριο του Αριστοτέλη Μέγκουλα, στην καρδιά της πόλης της Κέρκυρας, σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό οίκημα στην πλατεία Σκαραμαγκά, εκεί όπου η κλασική κερκυραϊκή κουζίνα συναντά τις ιταλικές της επιρροές και παραδόσεις, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη σύνθεση που ο ίδιος αποκαλεί «Θαλασσινό Γιαλισκάρι». Η ψαριά ημέρας ντύνεται σε μια βοτανική τερίνα και το όλο πιάτο λούζεται με μια θαλασσινή σάλτσα, σε ένα γευστικό ολοκλήρωμα απρόσμενης ισορροπίας και έντασης.
Pomo D’oro, Σκαραμαγκά 13, Κέρκυρα, τηλ. 26610 28680
Μπακαλιάρος πλακί, Nima Seafood story, Αργάσι, Ζάκυνθος
Στην είσοδο ενός πανέμορφου νεόκτιστου αρχοντικού στο Αργάσι Ζακύνθου, λίγα βήματα από τη θάλασσα, εκεί όπου στέκεται αγέρωχο ένα τμήμα από το Dominicale (πύργος) κάποιου Δόγη της εποχής, πλάι λοιπόν σε ένα αληθινό μνημείο πολιτισμού, ο βραβευμένος σεφ Νίκος Θωμάς επιμελείται μιας νέας ελληνικής κουζίνας με θαλασσινό πρόσημο και οικείες παρασκευές, με μικρές δημιουργικές προσθήκες. Ο μπακαλιάρος πλακί εδώ είναι το καλοκαιρινό highlight. Ντομάτες, κρεμμύδια, αργό μαγείρεμα, μια ελαφρά καυτερή σάλτσα και ένα ψάρι πρωταγωνιστής συνθέτουν το πιάτο που αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στις γευστικές μας περιπλανήσεις στη Ζάκυνθο.
Nima Seafood story, Αργάσι, Ζάκυνθος, τηλ. 6944851215
Θαλασσινά τσιλίχουρδα στο Προσήλιο, Ζάκυνθος
Ένα πιάτο ποίημα στη γλυκύτατη αυλή της Κρίστι Καραγεώργου και του Γιώργου Καμπίτση στη χώρα της Ζακύνθου και συγκεκριμένα στο εστιατόριο Προσήλιο. Λαβράκι σωτέ, τυλιγμένο σε μπόλια, μαρούλια, όστρακα, αγκινάρες και ένα θαλασσινό αυγολέμονο δημιουργούν τα θαλασσινά τσιλίχουρδα, τη γνωστή και ως κερκυραϊκή μαγειρίτσα. Μόνο που εδώ η αέρινη σάλτσα και η υποδειγματική διαχείριση του ψαριού στο μαγείρεμα δημιουργούν ένα εμβληματικό πιάτο, που γλυκοκοιτάζει τις παραδόσεις των Επτανήσων με υποδειγματικό τρόπο.
Αγ. Πάντων 15, Ζάκυνθος. Τηλ. 26950 22040