Ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας, ένας από τους πατεράδες της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, στο Dopios βάζει στο επίκεντρο την κουλτούρα του μεζέ με τη δική δημιουργική ματιά, τιμά τα εξαιρετικά ελληνικά delicatessen και δοξάζει τη γεύση και την παρέα.

Αεράτο μαγαζί, με ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα στην όμορφη οδό Λαοδίκης. Η σάλα αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και στολίζεται με κιούπια αραδιασμένα σε ράφια και το γνωστό τεράστιο πορτρέτο του Ντόπιου που στολίζει και το μαγαζί της Αθήνας. Η οροφή αποσύρεται μέχρι και στο μισό της επιφανείας της όταν έχει καλό καιρό οπότε τρως στο «φρέσκο» που έλεγαν οι παλιοί, και τραπεζάκια έξω, κάτω από τα δεντράκια.

Dopios

Ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας, πολυβραβευμένος και ένας από τους πατεράδες της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας έχει κάνει παντιέρα του την κουλτούρα του μεζέ. Ο,τι φτιάχνει στον Dopios στην Αθήνα που έκανε πρεμιέρα το 2021 και για στο νεότερο Dopios στη Γλυφάδα που άνοιξε πριν 6 μήνες, είναι μεζέδες για τη μέση, για μοίρασμα, για να παρείσουμε.

Τώρα όταν λέμε μεζέδες, δεν είναι ακριβώς σαρδελίτσα, τυράκι, ελίτσα. Είναι εδεσματάκια και εδέσματα με άποψη, με αυτό το “κάτι τις” το αλλιώτικο, που περιμένεις από ένα σεφ σαν τον Πέσκια. Εδώ, το ελληνικό προφίλ πρυτανεύει τόσο στις γεύσεις όσο και στα προϊόντα. Προϊόντα εκλεκτά της ελληνικής γης που είτε συμμετέχουν στα πιάτα, είτε μπορείς να τα παραγγείλεις ξεχωριστά σαν μεζέ και τα βρίσκεις συγκεντρωμένα όλα σε ένα μίνι μενού μέσα στο κυρίως μενού.

Dopios

Με αυτές τις εν πολλοίς άγνωστες ελληνικές λιχουδιές ξεκινήσαμε, παραγγέλνοντας χαμόν Κερμές από την ελληνική φάρμα Κερμές στη Λαπίθα Ηλείας. Εκτρέφουν τον ισπανικό μαύρο χοίρο και παρασκευάζουν ένα ονειρεμένο χαμόν που πολύ θα άρεσε στους Ισπανούς με τη σφιχτή υφή του και τη συμπυκνωμένη κρεατένια γεύση του. Παραγγείλαμε και την θαυμάσια αιγοπρόβεια γραβιέρα “Μεριαρένο” από την Κάσο, του τυροκόμου Ιωάννη Βοναπάρτη. Ευωδιαστή και βουτυράτη.

Μετά μας έφεραν την τριλογία με τις αλοιφές: τζατζίκι με αβοκάντο by athinagoras, μελιτζανοσαλάτα καπνιστή με dressing πιπεριάς Φλωρίνης και μια αέρινη ταραμοσαλάτα. Το τζατζίκι είχε το σκορδάκι του και αυτό το by athinagoras αναφέρεται στον σεφ Αθηναγόρα Κωστάκο που είχε την πρώτη ιδέα για ένα τζατζίκι παρέα με αβοκάντο. Και ο Πέσκιας του το αναγνωρίζει γραπτώς και με τη βούλα… Ζητήσαμε και τη ρεγκοσαλάτα και καλά κάναμε διότι πρόκειται για συνταγή περιωπής. Φτιαγμένη με αυγά ρέγκας και ελαιόλαδο, είναι πεντανόστιμη και περιέχει και κομματάκια από τη σάρκα της ρέγκας που τη βρίσκει το δόντι και πανηγυρίζει για την αναπάντεχη υφή.

Στο σταμναγκάθι με γιαπωνέζικο λαδολέμονο, το ζωντανό χορταρικό αρτύζεται όμορφα με τη γνώριμη οξύτητα του λεμονιού που πλουτίζεται πολύ διακριτικά με umami τόνους από την αποξηραμένη παλαμίδα (katsuobushi), ένα από τα πιο χαρακτηριστική υλικά της γιαπωνέζικης κουζίνας και βασικό συστατικό του ζωμού dashi.

Το καλαμάρι στη σχάρα με σάλτσα μπουρδέτο, μοσχοβολάει θάλασσα, έχει σάρκα απαλή και τα πλοκάμια γίνονται τηγανητά και είναι τραγανά. Η σάλτσα σερβίρεται στο πλάι, είναι κόκκινη και έντονα καυτερή από το κοκκινοπίπερο. όπως το θέλει η παραδοσιακή κερκυραϊκή συνταγή, και τονίζει την ευωδιά του ψητού θαλασσινού.

Εξαιρετικό το μαγιάτικο ταρτάρ. Η μεστή σάρκα ανακατεύεται με κομματάκια ντομάτας, κάπαρη και λίγο σχοινόπρασο και ντύνεται με μια έξοχη σαλτσούλα με φιλική συμμετοχή της μελάσας που κάνει και τη διαφορά.

Δοκιμάζοντας τη ρεβιθάδα με κρέμα από μανούρι σκεφτήκαμε πολύ αν θα κατατάσσαμε αυτό το θεϊκό πιάτο στους μεζέδες. Άψογα χυλωμένα ρεβίθια του Σαλαμουσά της τοπικής ποικιλίας Παναγιά της Λήμνου, με μια ντελικάτη κρέμα από μανούρι για γαρνιτούρα. Ένα έδεσμα περιωπής που αξίζει να το παραγγείλετε και ως ατομική μερίδα.

Άλλο ένα σπουδαίο πιάτο είναι τα πικάντικα γλυκάδια από αρνάκι γάλακτος με σάλτσα από 7 διαφορετικές πιπεριές. Τα γλυκάδια λιώνουν στο στόμα, η απαλή γεύση τους αποκτά ένταση από τη σάλτσα και εν πάσει περιπτώσει πρόκειται για άλλο ένα έδεσμα που την επομένη φορά θα παραγγείλουμε ως ατομική μερίδα.

Τα κεφτεδάκια παίζουν όπως πάντα χωρίς αντίπαλο. Ζουμερά, Αρωματικά. Με ωραία κρούστα. Τέλεια τηγανισμένα. Πάντα με ένα επιφώνημα απόλαυσης στην πρώτη μπουκιά. Αρχετυπικά κεφτεδάκια.

Φτάνοντας στα «μεγάλα πιάτα» όπως περιγράφονται στο μενού, επιλέγουμε κατισκάκι γάλακτος στη γάστρα με σάλτσα μουστάρδας. Ταΐζει χορταστικά δυο ανθρώπους, κόβεται με το κουτάλι, είναι πεντανόστιμο.

Από τα επιδόρπια, έχουμε δοκιμάσει στο αθηναϊκό Dopios τη γαλατόπιτα tres leches και το semifreddo μακεδονικού χαλβά με καραμέλα καρύδας που θα τα λατρέψουν όσοι θέλουν το γλυκό να είναι πραγματικά γλυκό.

Εδώ, απολαμβάνουμε ‘ρολάκι από κανταΐφι γεμιστό με απαλή κρέμα από φιστίκι Αιγίνης που έχει στις άκρες του χοντροκομμένο φιστίκι Αιγίνης και ψευτομπουγάτσα σε τραγανές μπάλες. Οι μπάλες είναι pani puri (πάνι πούρι) από την παραδοσιακή ινδική κουζίνα. Πρόκειται για μικρά πιτάκια από ζυμάρι που όταν τηγανίζονται, φουσκώνουν και γίνονται μικρές τραγανές σφαίρες και γεμίζονται με γλυκιά κρέμα μπουγάτσας. Πολύ ορεκτική η αντίθεση με την τραγανότητα της ζύμης.

Συνοπτικά, ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο που κρατάει την ατμόσφαιρα της παρέας αλλά προσφέρει μεζέδες με γαστρονομική διάθεση από το χέρι του Πέσκια, πολλά τσίπουρα και παλαιωμένα αποστάγματα και in house wine από το Κατώγι Αβέρωφ. Κομμάτι αναπόσπαστο της ευχαρίστησης το πολύ καλό σέρβις με επικεφαλής τον Γιώργο Ανάγνου.

info
Λαοδίκης 31, Γλυφάδα, 210 8981747

Δείτε επίσης:

Αθήνα και ταράτσα: 9 προτάσεις για ειδικές περιστάσεις

Δοκιμάσαμε τα viral μαλακά μπισκότα της Αγγλίας που ήρθαν και στην Αθήνα

Το συκώτι αλλιώς – Το δοκιμάζουμε σε 9 εστιατόρια της Αθήνας