Για το Nolita μου μιλούσαν όλο τον χειμώνα. Το έβαζα πάντα στο πρόγραμμα να το επισκεφτώ και όλο κάτι γινόταν και αναγκαζόμουν να το μεταφέρω. Ίσως και να το έκανα εσκεμμένα μέχρι ωριμάσει λίγο, να βρει τα πατήματα του και η κουζίνα κάτω από τις οδηγίες του ικανότατου chef Γιάννη Λιόκα να πάρει τα πάνω της. Όπως και να έχει, έφτασε η ώρα να φιλοξενηθώ και εγώ στην ανανεωμένη σάλα του εστιατορίου του ξενοδοχείου Semiramis.
Μπαίνοντας δεν αναγνώρισα τίποτα από το παρελθόν. Είχε αλλάξει ριζικά και προς το καλύτερο. Μπορεί να μην ακολουθεί τους εντόνους χρωματισμούς του ξενοδοχείου, να έχει λίγο πιο σοβαρό χαρακτήρα, όμως, αυτό δεν το κάνει αταίριαστο. Αντίθετα δίνει μια επιπλέον αίγλη. Έναν διαφορετικό αέρα που νομίζω ότι του ταιριάζει. Η σάλα με έντονη την ιταλική φινέτσα οριοθετείται από τη μια από το ωραία φωτισμένο και στημένο bar και από την άλλη από την ανοιχτή κουζίνα με τον πετρόχτιστο φούρνο και τα χάλκινα κατσαρολικά, όπου παίζει μπάλα ο pizzaiolo με την παρέα του. Φυσικά και θα ήθελα να καθίσω στον εξωτερικό χώρο, δίπλα στην πισίνα, αλλά εκείνο το βράδυ αφενός ο καιρός δεν το επέτρεπε και αφετέρου δεν ήταν έτοιμη. Έτσι, βολεύτηκα σε ένα από τραπέζια και ετοιμάστηκα για μια ιταλική εμπειρία γεμάτη φυσικά pizza e pasta.
Ξεκίνησα δοκιμάζοντας μια pizza margherita με άψογο, τραγανό ζυμάρι, σωστή αναλογία υλικών και σωστά ψημένη. Την ακολούθησε μια total black που μύριζε τρούφα, είχε φρέσκια ρόκα πάνω, συνδυασμό παρμεζάνας και μοτσαρέλας και ένα σκούρο ζυμάρι φτιαγμένο από στάχτη λαχανικών. Οι δύο αυτές πίτσες ήταν αρκετές για να θαυμάσω την εξαιρετική τεχνική του pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου, που φαίνεται να ξέρει καλά να χειρίζεται τα ζυμάρια.
Περνώντας στα ορεκτικά, το ταρτάρ τόνου με την κρέμα από κάπρι, την πούδρα ελιάς και τις πίκλες αγγουριού ήταν τόσο αρωματικό και φρέσκο που σε κυρίευε. Στο Vitello tonnato, που ακολούθησε, βρήκα λίγη την κρέμα τόνου, όμως, ήταν ένα πολύ καλά εκτελεσμένο πιάτο. Ενδιαφέρον είχε επίσης και το παναρισμένο αβγό Carbonara μαζί με τα ζυμαρικά trofie, την κρέμα παρμεζάνας και το νούμπουλο Κερκύρας. Εξαιρετικά ήταν επίσης τα spaghetti Cacio e pepe με αυγοτάραχο, με πολύ σωστό βράσιμο της pasta και ισορροπία στο πιάτο. Όσο για τα fusilli με το καβούρι, το ραντίτσιο και τη σάλτσα griccia δεν έχω λόγια. Θα ήθελα να είχα ένα ακόμα πιάτο αλλά θα ήταν υπερβολή γιατί ήξερα ότι με περίμενε και συνέχεια.
Ακολούθησαν δύο πιάτα με Κερκυραϊκό ταπεραμέντο. Ένας μπακαλιάρος «μπουρδέτο» και ένα μοσχάρι «σοφρίτο». Αυτή η προτίμηση στην κουζίνα των Φαιάκων δεν είναι καθόλου τυχαία μιας και φέτος το καλοκαίρι το Nolita θα έχει και αδερφάκι που θα ξεκαλοκαιριάσει εκεί. Για εκείνο όμως που θα πω τα καλύτερα είναι για την κοτολέτα milanese. Τρυφερή, με σωστό πανάρισμα, ελαφριά οξύτητα από λεμόνι και μια όμορφη αλμύρα από κάπαρη. Και μετά από όλο αυτό ήρθε η ώρα του γλυκού. Και τα τέσσερα που υπάρχουν στο κατάλογο φέρουν την υπογραφή του Διονύση Αλέρτα. Δοκίμασα την κρέμα λεμονιού με το εξαιρετικό sorbet φράουλας, το παζλ Tiramisu με κέικ σοκολάτας, σάλτσα κακάο και παγωτό espresso καθώς και την κρέμα από bitter σοκολάτα με κομφί από κουμ-κουάτ και σάλτσας βανίλιας.
Σε γενικές αλλά και ειδικές γραμμές, η καλή δουλειά που έχει κάνει ο Γιάννης και η ομάδα του φαίνεται. Το Nolita είναι ένα πολύ καλά στημένο ιταλικό εστιατόριο με νόστιμη πίστα, σωστά βρασμένη pasta και πολύ καλά εκτελεσμένα ιταλικά πιάτα. Είναι μια καλή λύση για όποιον αγαπά την κουζίνα των γειτόνων μας.
Nolita Athens by the pool
Ο εξωτερικός χώρος της πισίνας είναι μια μετάβαση από το interior του Nolita στον εξωτερικό χώρο του Semiramis. Οργανικές μορφές σε αντίθεση με το εσωτερικό του εστιατορίου και αντίστοιχα μια “σκηνή” που δημιουργεί ζεστές γωνιές και διαχωρίζεται αρμονικά με τον υπόλοιπο εξωτερικό χώρο. Έμπνευση για τους αρχιτέκτονες αποτέλεσε ο ίδιος ο χώρος και η μετάβαση από το εσωτερικό του εστιατορίου στον εξωτερικό χώρο. Καλοκαιρινές εικόνες ελληνικών και ιταλικών κήπων και αυλών. Το μοναδικό interior design του Nolita Athens, που στεγάζεται μέσα στο εμβληματικό ξενοδοχείο του Κεφαλαρίου “Semiramis”, αποτελεί έμπνευση και εκτέλεση του πολυβραβευμένου διεθνώς αρχιτεκτονικού γραφείου LOT, του Λεωνίδα Τραμπούκη και της Ελένης Πεταλωτή (lot-arch.com). Όσο για τα νέα Signature Cocktails του Nolita φέρουν την υπογραφή του Kintsugi Project! O Γιάννης Σαμαράς και ο Στέφανος Δραγανιδάκης (Kintsugi Project) δημιούργησαν τα καινούρια cocktail του καλοκαιρινού μενού έχοντας πάντα σαν βάση την φιλοσοφία του aperitif αλλά δίνοντας και μια ποιο εξωτική νότα με φρουτώδεις συνδυασμούς και τροπικά blends που ταιριάζουν απόλυτα με τον καινούριο χώρο του Nolita. Τα aperitif έχουν πάντα γεύση Ιταλίας αλλά συνδυάζοντάς τη με ελληνικά αρώματα όπως το America America που έχει σαν βάση το Campari αρωματισμένο με πιπεριές Φλωρίνης, μανταρίνι και bubbles! Τα εξωτικά cocktails έχουν σκοπό να πλαισιώσουν το καλοκαιρινό “Nolita” και να σου θυμίσουν ότι καλοκαίρι έφτασε! Δοκιμάστε το Porn star με βάση τη vodka, φρέσκο χυμό λεμόνι φύλα δυόσμου, σιρόπι βανίλια, μπράντι και μους από passion fruit. Οι επιλογές είναι ποικίλες και συνδυάζονται άψογα με το φαγητό!
info
Ξενοδοχείο Semiramis, Χαριλάου Τρικούπη 48, Κηφισιά, τηλ. 210 6231181. Κόστος: €40-50.
Κυριακή μόνο μεσημέρι.