Ο πολυεπίπεδος κήπος του Nikkei, στην πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι, συγκαταλέγεται στους ομορφότερους της Αθήνας. Κι αυτό το οφείλει, κατά πολύ, στους σωστά ντιμαρισμένους, φούξια και μπλε φωτισμούς του που παραπέμπουν στην πολυχρωμία των περουβιανών παραδοσιακών στολών και στο υπαινικτικά λατινοαμερικάνικο ντεκόρ του Γιώργου Παντελούκα.

Κάποτε πίστευα ότι τα resto bars αποτελούν μια σολομώντειο λύση για όσους αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε ποτό και κοκτέιλ ή φαγητό. Στα περίπου 7 χρόνια της λειτουργίας του το Nikkei έχει αποδείξει περίτρανα πως το κοινό του το επιλέγει ακριβώς γι’ αυτή την «όλα σε ένα» πρότασή του.

Ο σεφ Σπύρος Μαυροειδής χειρίζεται με ευχέρεια το «λεξιλόγιο» της κουζίνας Nikkei – ενός fusion που γεννήθηκε από τη μείξη της μαγειρικής κουλτούρας των Ιαπώνων που εποίκησαν το Περού τον 19ο αιώνα με τον σκληρό πυρήνα της criolla, της ήδη πολυπολιτισμικής κουζίνας των αυτοχθόνων. Τα υλικά στα πιάτα του είναι ευδιάκριτα και οι εντάσεις τους καλά ισορροπημένες.
Ανάμεσά τους ξεχώρισα το nigiri με ωμό, βουτυράτο χτένι με κρέμα kimchi sriracha, wasabi και τραγανή μαύρη κινόα. Βρήκα καλοφτιαγμένα τα dim sum με γαρίδα στον ατμό και μανιτάρια σιτάκε και νόστιμη τη συνοδευτική τους amarillo μπισκ, αλλά το φαβορί μου ήταν ο άψογα φιλεταρισμένος τόνος tataki µε shiso ponzu, wasabi, kimchi sesame και μείγμα μπαχαρικών shichimi togarashi, που ένωνε όλες αυτές τις εκρηκτικές γεύσεις με αρμονικό τρόπο.


Όσο για τα ζουμερά Wagyu anticuchos (μπιφτεκάκια από εν λόγω μοσχάρι σε σουβλάκι) με σάλτσα από ξηρό miso και σουσαμένια λεμονάτη σος goma ponzu, είμαι σίγουρη ότι θα αρέσουν στους πάντες – πλην των χορτοφάγων, βέβαια. Πιστεύω δε πως δύσκολα θα αντισταθεί κανείς στα επιδόρπιο του Θανάση Σταμούδη, ιδίως στην πικρή σοκολάτα Εκουαδόρ, με namelaka καφέ και μαύρο παγωτό καρύδας.

Άφησα τελευταία τα ασυναγώνιστα κοκτέιλ της Μαίρης Ταλαιπώρου, της head bartender του ομίλου Nikkei, που δένουν άψογα με τις γεύσεις του μενού. Αν η στήλη δεν αφορούσε κυρίως το φαγητό, θα είχα να λέω για ώρες για τα πρωτότυπα και εύγευστα ποτά της, για το πολύ ξεχωριστό, βουτυράτο κοκτέιλ «Conquistador» με ουίσκι Gentleman’s Jack, αχλάδι, pandan (πάνδανο), πιπέρι Ιάβας και bitter πράσινης φράουλας ή το εντυπωσιακό Pistachio sour με ουίσκι Jack single barrel, βούτυρο ghee, κελυφωτό φιστίκι σε διάφορες μορφές και υφές, με καπνιστό φαγόπυρο. Της βγάζω το καπέλο και επιφυλάσσομαι.

info
Ξανθίππου 10 & Δεινοκράτους, Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι, τηλ: 210 7239366

Δείτε επίσης:

Τζουτζούκα, νόστιμο φαγητό στη γειτονιά του Ρουφ

Όμικρον: Βγήκαμε για εθιστικούς μεζέδες στην Κηφισιά

Brio: Ένα κλασικό -επιτέλους- γαλλικό μπιστρό