Περπατώντας πέντε λεπτά από την Παλιά Πόλη του Ναυπλίου υπάρχει ένα ξεχωριστό εστιατόριο, με το όνομα Savor. Η Αγάθη και ο Κώστας είναι ένα ζευγάρι Αθηναίων που πλέον ζουν μόνιμα στην όμορφη πόλη του Ναυπλίου και έχουν φτιάξει μία γλυκιά καθημερινότητα που επικεντρώνεται στην οικογένειά τους, το κρασί και το φαγητό.

Η απόφασή τους να μετακομίσουν μόνιμα στο Ναύπλιο ήρθε όταν καλωσόρισαν και τον δεύτερο γιο τους και αποφάσισαν πως οι ρυθμοί της πρωτεύουσας δεν είναι για εκείνους. «Θέλαμε να μείνουμε σε μία όμορφη περιοχή και τουριστική. Να έχουμε όλο τον χρόνο αυτό το συναίσθημα που όταν πας κάπου όμορφα δεν θέλεις να γυρίσεις», μου εξηγεί ο Κώστας. Ο Κώστας Παπασταμάτης είναι σεφ και η Αγάθη Τσίμπα είχε ασχοληθεί με το marketing και στο Ναύπλιο ξεκίνησε με wine tours σε οινοποιεία της Νεμέας. Αυτή ήταν και η αρχή για κάτι πολύ όμορφο: Το Savor.

Η εμπειρία του private dining
Το Savor άνοιξε το 2021, βρίσκεται λίγο έξω από την Παλιά Πόλη του Ναυπλίου και είναι ένας χώρος που προσφέρει cooking classes, wine tasting αλλά και private dining.

Θέλησα να μάθω περισσότερα για το private dining και έτσι συνομίλησα με τον σεφ σχετικά με το concept και την ιδέα πίσω από αυτό. «Αγαπώντας το κρασί αλλά και το φαγητό, είδαμε πως υπήρχε ένα ‘κενό’ στο να βρεις το κατάλληλο κρασί που θα συνοδεύσει τα ξεχωριστά πιάτα του μενού. Εμείς προσφέρουμε ένα μενού γευσιγνωσίας ώστε τα αρώματα και οι εντάσεις της κάθε ποικιλίας κρασιού να συνοδευτούν τέλεια με τις ανάλογες γεύσεις. Επιπλέον διαφέρουμε γιατί παρέχουμε ένα γεύμα fine dining το οποίο δημιουργείται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών μας».

Πώς λειτουργεί
Με ένα τηλέφωνο στο εστιατόριο κάνετε την κράτησή σας και στη συνέχεια ο Κώστας Παπασταμάτης σας καλεί ώστε να συνομιλήσετε για το μενού. Αφού λάβει υπόψιν αλλεργίες, διατροφικές συνήθειες, δυσανεξίες και προτιμήσεις, πηγαίνει στην αγορά για τις πρώτες ύλες.

«Οι περισσότεροι με αφήνουν ελεύθερο να επιλέξω το μενού που θα συνοδεύσει τις ποικιλίες κρασιών. Αντλώ έμπνευση από την αγορά και λαμβάνω πολύ υπόψιν την εποχικότητα των υλικών. Δεν υπάρχει προκαθορισμένο μενού, δημιουργείται επί τόπου και πάνω στις ανάγκες και τις προτιμήσεις εκείνων που θα το απολαύσουν. Φυσικά, μπορεί ένα μενού να έχει επίκεντρο το κρέας, το ψάρι, να είναι vegan και γενικά, οτιδήποτε θελήσει η παρέα. Οι περισσότεροι μου δίνουν το ελεύθερο, όμως πάντα ρωτάω για προτιμήσεις αλλά και αλλεργίες. Το μυστικό για ένα ιδανικό γεύμα είναι να έχει καλές πρώτες ύλες και έτσι, η προσοχή μου στρέφεται κυρίως εκεί».

Το κρασί και το φαγητό είναι από τις μεγαλύτερες απολαύσεις
Η ιδέα για το Savor ξεκίνησε από τη ζήτηση που υπήρχε για κάτι τέτοιο. «Έκανα wine tours στα οινοποιεία της Νεμέας και ένας χώρος private dining με wine pairing ήταν κάτι που μου ζητούσαν συχνά. Το Ναύπλιο επιλέχθηκε γιατί οι περισσότεροι που επισκέπτονταν τα οινοποιεία της περιοχής αυτής διέμεναν στο Ναύπλιο και επιπλέον, είναι και η πόλη που πλέον μένουμε. Λατρεύουμε το κρασί και με την εμπειρία του Κώστα ως σεφ, πάντα υπάρχει η συζήτηση για το ταίριασμα των κρασιών με ένα καλό δείπνο».

Το μενού του Savor αποτελείται από τέσσερα πιάτα και τέσσερις ποικιλίες κρασιού. Σαλάτα, ορεκτικό, κυρίως πιάτο και γλυκό και συνοδεύονται από το αντίστοιχο ποτήρι κρασί.

Η Αγάθη και ο Κώστας είναι πάντα χαμογελαστοί, δείγμα ανθρώπων που ζουν μία καθημερινότητα που λατρεύουν. «Δεν είμαστε από το Ναύπλιο αλλά μας άρεσε πολύ η πόλη και πριν από 4,5 χρόνια πήραμε τη μεγάλη απόφαση να αφήσουμε μόνιμα την Αθήνα. Θέλαμε να ανοίξουμε το δικό μας εστιατόριο αλλά να έχουμε ταυτόχρονα και ελεύθερο χρόνο να περνάμε με την οικογένειά μας. Με το Savor πετύχαμε τον στόχο μας και απολαμβάνουμε πολύ την καθημερινότητά μας», μου εξηγεί η Αγάθη.

Το Savor προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία και όπως θα σας πουν όσοι ταξιδεύουν συχνά «το ταξίδι αναβαθμίζεται από τις εμπειρίες του».

Ιnfo:
25ης Μαρτίου 20, Ναύπλιο, savornafplio@gmail.com, τηλ. 6944961440 – 2752047117