Ο επιδραστικός executive chef Παναγιώτης Γιακαλής (αστέρι Michelin) και ο ταλαντούχος σεφ Πέτρος Φωτείνης προτείνουν μια σειρά πεντανόστιμα πιάτα που δεν γνωρίζουν εθνικά όρια, σε ένα μαγαζί πάνω στη θάλασσα, πραγματική επιτομή του εκρηκτικού ελληνικού καλοκαιριού.
View this post on Instagram
Ανάμεσα σε ένα σούπερ κοκτέιλ Κing Κrabo (παλαιωμένο Βacardi, πουρέ από passion fruit και ανανά) και στο αρνίσιο μπουτάκι που λιώνει στο στόμα, ένα μεγάλο σερί από πεντανόστιμα μοντέρνα πιάτα συντονίζεται με τις καλοκαιρινές δονήσεις του beach bar restaurant Krabo στο Καβούρι, κοντά στον κόλπο Ζώσκα, στην αγκαλιά του αυθεντικού μεσογειακού τοπίου. Από τη μια μεριά βράχια με άναρχη μεσογειακή βλάστηση, αρμυρίκια φραγκοσυκιές και σχίνα, παραλία με τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες, όπου κατεβαίνεις με λίγα ξύλινα σκαλοπάτια.
Εκκίνηση με δυο θαυμάσια dips, ένα από κόκκινη χοντροαλεσμένη φακή με τραγανά ολόκληρα ρεβύθια και φρέσκο κόλιανδρο και μια ορεκτική ταραμοσαλάτα με λάδι βασιλικού και απροσδόκητη γαρνιτούρα, τριμμένο χαρούπι. Αρώματα ιωδίου.
Η μεγάλη πιατέλα με φρέσκο αχινό με καυτερή γκρεμολάτα εμπλουτισμένη με τσίλι συν φρέσκα στρείδια με σταγόνες τσίλι, lime και ginger είναι ό,τι πιο ταιριαστό με το γύρω χώρο. Πιάτο με καταπληκτικούς συνδυασμούς γεύσεων και υφών, ο «ελληνικός κιτρινόπτερος τόνος μαριναρισμένος σε gel από πιπεριά χαλαπένιο και αγγούρι» με dressing από νερό ντομάτας συν φύκι nori. Aπό πάνω πίκλα από φύκι hijiki και λεπτούτσικα τρυφερά φασολάκια mangetout (γλυκομπίζελα) που «στρογγυλεύουν» το σύνολο.
Το θαλασσινό σερί συνεχίζεται με «μαγιάτικο σασίμι» μαριναρισμένο σε yuzu kosho και ένα μοναδικό dressing από dashi, γάλα καρύδας και φιστίκι αράπικο ψημένο με σόγια. Μεστή σάρκα και τα φιστίκια πραγματικό umami. Οι φετούλες από προζυμένιο ψωμί μέσα στη ακαταμάχητη σάλτσα που σχηματίζουν τα αχνιστά κυδώνια με τα εσαλότ, τα μυρώνια, τα chives, και τα σπαράγγια της θάλασσας (σαλικόρνια) αντιστρέφουν τις «βούτες» αφού το ψωμί βρίσκεται ήδη μέσα στο φαγητό. Αγαπήσαμε την ψητή αλμύρα στα κάρβουνα που συνοδεύει το μαστιχωτό ψητό χταπόδι πάνω σε κρέμα πιπεριάς Φλωρίνης, λιαστή ντομάτα και dressing με yuzu.
Ο γύρω χώρος είναι μια αυτόνομη πηγή ενδιαφέροντος. Στις 7.30 το απόγευμα που πήγαμε (με τη γη να τρέμει από τη ζέστη), μια ομάδα από αγγλόφωνους άνδρες -μάθαμε πως ήταν στελέχη μεγάλης πολυεθνικής -στεκόταν γύρω από το μπαρ με τα κοστούμια τους και τα κοκτέιλ τους. Καθώς περνούσε η ώρα, οι καλοβαλμένες παρέες και τα νεαρά ζευγάρια με hype ντύσιμο, έρχονταν, κάθονταν, κατέβαιναν με το ποτό τους στην άμμο, ανέβαιναν στο lounge κάτω από τα αρμυρίκια να χαιρετήσουν φίλους, περνώντας δίπλα από τον Dj. Το παζλ είχε και χαβανέζικα πουκάμισα και σορτς, τους όψιμους κολυμπητές με που έρχονταν από τη θάλασσα με γυμνά πόδια και τα καφτάνια τους. Τα κοστουμαρισμένα στελέχη είχαν μείνει με τα πουκάμισα και τριγυρνούσαν παραδομένη στη ζάλη του καλοκαιριού.
Άμμος παντού, ξυπολυσιά, ωραία ρούχα. Στα ξύλινα τραπέζια fusion δημιουργίες με το ελληνικό χρώμα να τις περνάει σαν κόκκινη κλωστή, αναπαυτικές καρεκλοπολυθρόνες και καναπέδες, καρέκλες με ψάθα, οροφή με καλαμωτή στο πρώτο επίπεδο, διάτρητη τέντα στο κάτω επίπεδο. Απέναντι ο Αστέρας Βουλιαγμένης ολόφωτος.
Ένας εντυπωσιακός πεντανόστιμος ψητός αστακός με λιγκουίνι σε μπισκ αστακού αρωματισμένη με ούζο δίνει πάσα στα κρεατερά πιάτα. Πρώτο πιάτο, μια γαστρονομική ανατροπή με ινδικό πρόσημο, ο κόκορας μαριναρισμένος σε μείγμα από γιαούρτι και μπαχαρικά ψημένος στο τζόσπερ με γαρνιτούρα κρεμμύδι και κόλιανδρο και σος από tamarind. Έρχεται μαζί με τα διάσημα ινδικά πιτάκια naan. O ήλιος πέφτει μέσα σε μια θάλασσα χρωμάτων, τα φώτα χαμηλώνουν, τα μπιτ της μουσικής ανεβαίνουν και καταφθάνει το τελευταίο πιάτο: ένα μεγαλοπρεπές αρνίσιο μπουτάκι μελωμένο με πατατούλες γλασαρισμένες με μέλι και μουστάρδα που κόβεται με το κουτάλι και δεν χορταίνεται. Η διπλανή κοπέλα παραγγέλνει ένα softshell crub burger με coleslaw σε απόλυτη αντίστιξη με το αρνίσιο μπουτάκι. Μας αρέσει πολύ το φουτουριστικό γαστρονομικό σκηνικό του σεφ Παναγιώτη Γιακαλή (αστέρι Michelin), του ταλαντούχου σε φεφ Πέτρου Φωτείνη και του νεαρού ταλαντούχου head chef Πάρη Πανταζή. Μια δροσερή μους μάνγκο με passion fruit που περιέχει μέσα κομματάκια μαρέγκας και σορμπέ μάνγκο, κάτι σαν αποδομημένη πάβλοβα κάνει εξωτικό φινάλε.
View this post on Instagram
info
Κόλπος Ζώσκα, Kαβούρι, τηλ: 2108963309