Αεράκι αιγαιοπελαγίτικο στη διακόσμηση του καινούργιου μαγαζιού στη Λυκόβρυση και μεζέδες αγαπημένοι αλλά με μικρές τσαχπινιές, που διασκεδάζουν τον ουρανίσκο και σε κάνουν να αναρωτιέσαι για την έκπληξη που σε περιμένει στο επόμενο πιάτο.
Για δύο ολόκληρα χρόνια, ο πολυβραβευμένος σεφ Γιάννης Παρίκος δοκίμασε στο εστιατόριο Kedros στον Αμπελά στην Πάρο το μενού με τους κλασικούς μεζέδες συν κάτι από τη δική του δημιουργικότητα. Η «συνταγή» πέτυχε, αγαπήθηκε και την ίδια ακολουθεί και στο καινούργιο εστιατόριο που έστησε συνεταιρικά στη Λυκόβρυση που το χαρακτηρίζει ως «δημιουργικό μεζεδοπωλείο». Τι θέλει να προσφέρει στους ανθρώπους που θα καθίσουν στα τραπέζια του; «Απλό, νόστιμο, προσιτό, καλομαγειρεμένο φαγητό με καλή πρώτη ύλη» μας λέει. Το πετυχαίνει και με το παραπάνω.
Ο χώρος είναι πολύ μεγάλος και απλωτός, δίπλα στο δημοτικό πάρκο, με μπουκαμβίλιες και πλατάνια τριγύρω. Το κυκλαδίτικο αρχιτεκτονικό στιλ του μαγαζιού, τρία βήματα από την κεντρική λεωφόρο, είναι μια ανάσα. Καμάρες, σκεπαστός χώρος με ψευδοροφή με καλάμια και μεγάλο μπαρ, μεγάλα ψάθινα φωτιστικά, ξύλινο πάτωμα, λευκά ξύλινα τραπεζάκια, καρέκλες με ψάθα. Δυο σκαλάκια πιο κάτω, τα τραπεζάκια στρώνονται κάτω από τα πλατάνια και έχουν στέγη τον ουρανό. Άπλα, ραστώνη καλοκαιρινή, μια αύρα καλοκαιρινών διακοπών στη βόρεια ενδοχώρα της Αττικής.
Πολύ εντυπωσιακή η διαμόρφωση του πίσω μέρους του εστιατορίου. Όλα λευκά, μια ημικυκλική διαμόρφωση με τζαμαρίες και βαθείς αναπαυτικούς καναπέδες να ακολουθούν την κυκλική του δομή, «πλάτη» που ανακαλεί μια τυπική κυκλαδίτικη γειτονιά με τις καμάρες της, ένα πελώριο στρογγυλό λευκό τζάκι στη μέση, πολλά καταπράσινα φυτά, ένα τεράστιο μοναστηριακό τραπέζι. Ο χώρος βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση αλλά όταν θα έρθει το κρύο τα πάντα θα είναι έτοιμα.
Το πρώτο που μας έφεραν ήταν ένας ορεκτικός παχουλός γαύρος ελαφρά μαριναρισμένος, όσο πρέπει ξινούτσικος, μαζί με τραγανά αρμυρίκια. Η οσπριάδα, μία σαλάτα με λεμονάτo dressing, βάζει δίπλα στα διάφορα όσπρια, αβοκάντο, τσίλι, ντομάτα και φρέσκο κόλιανδρο και είναι δροσερή και αρωματική όσο δεν λέγεται. Ο σεφ συνδυάζει τολμηρά και ταιριαστά τη φάβα με τσιγαριαστά χόρτα με «σουρωτό»: ένα λευκό αλοιφώδες τυρί από τον Τυροκομικό Συνεταιρισμό Πάρου. Ακούγεται απλό αλλά το λαδάκι από τα τσιγαριαστά αρμυρίκια δίνει την ένταση που χρειάζεται στην αδρή φάβα και ταιριάζει υπέροχα με την υπόξινη γεύση του τυριού. Ιδιότυπο έδεσμα, το πεϊνιρλί με ουρά μόσχου (pulled), γραβιέρα Πάρου και μελάτο αυγό. Κάποιοι από την παρέα το λάτρεψαν.
Πεντανόστιμο το χειροποίητο πρόβειο λουκάνικο με ανθότυρο και μάραθο από το κρεοπωλείο του Μουλκιώτη στη Μάνδρα Αττικής. Κρεατερό, αρωματικό, πυκνό, «σηκώνει» τόνους τσίπουρου. Το sourcing μετράει πολύ. Με την ευκαιρία, η πρόταση του μαγαζιού για ποτό ήταν η αρωματική και απαλή ρεθυμνιώτικη τσικουδιά «35N» από Μοσχάτο Σπίνας -η «σπίνα» είναι γηγενής κρητική ποικιλία σταφυλιού -που μας ακολούθησε σε όλο το γεύμα. Ο τηγανητός μπακαλιάρος (αφρός η σάρκα του) περιβαλλόταν από ένα μαστορικό δαντελωτό τραγανό κουρκούτι και συνοδευόταν ταιριαστά με πιπεριά Φλωρίνης τουρσί και μαύρο σκόρδο.
Αν και όταν πήγαμε το μαγαζί είχε ανοίξει μόλις πριν τρεις μέρες, ο κόσμος είχε μάθει τα καλά νέα και μέχρι τις 21:00 που φύγαμε τα τραπέζια είχαν γεμίσει. Οικογένειες με τα παιδιά τους, νεαρά ζευγάρια και μεγάλες παρέες με προφανή διάθεση για ξέδωμα. Ο σεφ, έβγαινε συχνά πυκνά από την κουζίνα για να μιλήσει με τους φιλοξενούμενους του, και σε μια τέτοια αστραπιαία συνομιλία μας είπε πως γρήγορα θα στήσουν και ένα μίνι μπακάλικο μέσα στο εστιατόριο όπου θα πουλάνε εκλεκτά προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Από τα γλυκά στο τέλος, ο κορμός με μαρμελάδα μπανάνα και σάλτσα σοκολάτας μας έστειλε με συνοπτικές διαδικασίες στην παιδική μας ηλικία αλλά ήταν η πορτοκαλόπιτα με παγωτό που ξεχωρίσαμε.
Θα διαλέξετε το ποτό σας από μια λίστα με πολλά ενδιαφέροντα αποστάγματα και όσοι προτιμήσουν κρασί μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε περίπου 40 ετικέτες με ελληνικά κρασιά, κάποια όχι πολύ γνωστά, όλα σε λογικές τιμές. Πολύ σημαντική η συνεισφορά του σέρβις. Οι άνθρωποι ξέρουν τη δουλειά τους, είναι ευχάριστοι και έχουν τον έλεγχο της κίνησης.
info
Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου 72, Λυκόβρυση, τηλ: 2106825181
Διαβάστε επίσης
8 ταβέρνες για παραδοσιακή κρεατοφαγία στα χωριά της Αττικής