Τα Γιουβετσάκια στην Γλυφάδα τριάντα χρόνια τώρα υπηρετούν την παραδοσιακή Ελληνική μαγειρική κουζίνα που βασίζεται στην εξαιρετική πρώτη ύλη. Tα Γιουβετσάκια είναι στ’ αλήθεια ένα σπουδαίο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας. Η φράση «σπουδαίο» εμπεριέχει κάποιες αναλλοίωτες σταθερές όπως: η σχεδόν εμμονική αναζήτηση του ιδιοκτήτη Χάρη Τζίτζη για την εξεύρεση της κορυφαίας πρώτης ύλης. Η μαγειρική δεινότητα της Εύας Πασανικολάκη που βασίζεται στην Ελληνική παράδοση και εκφράζει την νοστιμιά μέσα από την απλότητα. Στην γευστική αποτύπωση μιας κουζίνας που δεν κάνει εκπτώσεις στη νοστιμιά. Τα Γιουβετσάκια στην Άνω Γλυφάδα είναι ένα από εκείνα τα εστιατόρια που οφείλουν να παραμένουν ενεργά σαν μικρές εστίες παραδοσιακής μαγειρικής έκφρασης.
Από τα χαράματα ξεκινά καθημερινά ο Χάρης Τζίτζης να οργώνει τις λαϊκές του λεκανοπεδίου. Πλέον γνωρίζει καλά τους παραγωγούς και τα προϊόντα τους, φροντίζοντας να αγοράζει όλες τις πρώτες ύλες αυστηρά εντός εποχής. Μικροσκοπικές μπάμιες από την Εύβοια, άγρια αγκιναράκια από τη Μάνη και την Τήνο, Τσακώνικες μελιτζάνες, αμπελοφάσουλα από τη Λακωνία, άγριες αλμύρες από την Τροιζηνία αλλά και φέτα από την Βερδικούσα Λάρισας.
Με αυτή τη φέτα φτιάχνει εκείνη την εξαιρετική τυροκαυτερή με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας και πιπεριές από την Κρήτη. Μην περιμένετε λοιπόν εδώ να βρείτε μπάμιες και μελιτζάνες μες στο καταχείμωνο, ούτε τις ίδιες ντομάτες όλο τον χρόνο. Ειδικά για τις ντομάτες γνωρίζει ποια περιοχή και ποιος παραγωγός έχει τις πιο νόστιμες ανά εποχή. Με αυτόν τον τρόπο τα προϊόντα μπαίνουν στην κουζίνα του εστιατορίου. Εκεί αναλαμβάνει δράση η Εύα Πασανικολάκη που βρίσκεται στο πλάι του από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας. Μια ζωή ολάκερη μαζί του.
Εδώ οι μελιτζάνες περιορισμένης παραγωγής από την περιοχή του Λεωνιδίου δημιουργούν ένα φουρνιστό πιάτο γλύκισμα με φέτα Βερδικούσας και φρέσκια ντομάτα που δυσκολεύομαι να αντισταθώ σαν είναι στην εποχή του. Υπάρχουν όμως και τα κεφτεδάκια του. Και αυτός ο άγριος δυόσμος που μπαίνει στον κιμά και που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Όπως και μια ταπεινή σαλάτα με ντομάτες, ελαιόλαδο και την σπιρτάδα μιας άγριας ρόκας που, ομολογώ δεν έχω δοκιμάσει παρόμοια της αρτυμένης με λίγες σταγόνες από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είναι σίγουρα πιάτα μια άλλη μορφής υψηλής γαστρονομίας. Της γαστρονομίας των υψηλών υλικών. Υπάρχει και το γιουβέτσι του. Όλο το χρόνο, με κριθαράκι και Ναξιώτικο μοσχαράκι, μελωμένο αληθινό φαγητό που σε ζεσταίνει κυριολεκτικά κα μεταφορικά.
Βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια το πιάτο με την μεγαλύτερη ζήτηση δεν είναι άλλο από τους λαχανοντολμάδες. Με περίσσιο λεμόνι, βελούδινο αυγολέμονο κιμά μοσχαρίσιο αλλά και χοιρινό από Νάξο και Καρδίτσα αντίστοιχα και ένα λάχανο αχνισμένο και περασμένο σε άλμη να κεντάει στον ουρανίσκο βάζουν σοβαρή υποψηφιότητα για τους κορυφαίους της Αθήνας δημιουργώντας στην κυριολεξία λίστα αναμονής καθώς τελειώνουν καθημερινά εν ριπή οφθαλμού. Σε κάθε πιάτο, μικρό η μεγαλύτερο, ορεκτικά και κύρια λάμπει η πρώτη ύλη. Ακόμη και στο τζατζίκι, το αληθινό αγελαδινό γιαούρτι από τα Τρίκαλα γεμίζει τον ουρανίσκο με την πλούσια υφή και γεύση του.
Στην αυλή της οδού Ιθώμης με τις πολυάριθμες γλάστρες τις ψάθες και τα στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα τραπέζια, ξετυλίγονται καθημερινά ιστορίες λαϊκού πολιτισμού σε ένα καλοφαγάδικο όπως το αποκαλεί ο ίδιος ο Χάρης Τζίτζης, που αποπνέει καθάρια ελληνικότητα σε κάθε του γωνιά. Και είναι εκείνος ο τοίχος στο εσωτερικό πλάι στα κάδρα με σκηνές και αφίσες από ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου τα παλιά ραδιόφωνα και τα χειροποίητα ανθοδοχεία φτιαγμένα από βλήματα όλμων, γεμάτος με κολλάζ φωτογραφιών και τιμητικές πλακέτες εγχώριων γαστρονομικών θεσμών να μαρτυρούν την σπουδαιότητα αυτού του διαχρονικού προορισμού.
Είθε αυτοί που κρίνουν και αποφασίζουν για τις γαστρονομικές διακρίσεις της χώρας να μην το λησμονούν.
info
Ιμάμης 20 & Μωρέως, Άνω Γλυφάδα, τηλ: 210 9648081