Την ιδιαίτερη κουζίνα του Ηλία Σκουλά την είχα γνωρίσει πριν από μερικά χρόνια στα νότια, στο μαφιόζικο του Food Mafia. Όταν «έσκασε» η είδηση ότι ετοιμάζει κάτι στο κέντρο της Αθήνας, μετρούσα τις μέρες μέχρι να ανοίξει. Έτσι, τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη σε μια συνωμοτική στοά στη Βουκουρεστίου, απέναντι από το θέατρο Παλλάς, εκεί που είναι το V4 Bistrot, ο Ηλίας και συμμορία του βρήκαν το καινούργιο κρησφύγετο τους και έστησαν την «αμαρτωλή τους πόλη».
Η αλήθεια είναι ότι αν δεν το ξέρεις είναι δύσκολα να το διακρίνεις κι ας βρίσκεται σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας. Με το που θα μπεις όμως μέσα στη στοά αμέσως μπαίνεις στο κλίμα. Η μπάρα του Food Mafia Sin City είναι το πρώτο πράγμα που θα προσέξεις όταν βρεθείς στο εσωτερικό του. Μερικά ψηλά τραπέζια των δύο ατόμων, άλλα πιο χαμηλά στα δύο ανεβασμένα επίπεδα και μια σκάλα στο βάθος που σε οδηγεί στον επάνω όροφο όπου μας περίμενε το δικό μας τραπέζι. Αν και ανεβήκαμε έναν όροφο το σκηνικό μας έκανε να αισθανθούμε ότι βρισκόμαστε σε κάποια κατακόμβη. Τούβλα στους στοίχους, δερμάτινοι καναπέδες και καρέκλες, pop πινελιές, βαριές σκούρες κουρτίνες, κάδρα με μαφιόζικες φάτσες στους τοίχους και ένα παράθυρο στο βάθος με θέα στη Βουκουρεστίου. Και σε όλα αυτά πρόσθεσε μια χαρούμενη jazz μουσική. Σκηνικό ταινίας Ταραντίνο, με λίγα λόγια.
Σε αυτό εδώ το μέρος που έστησε ο Ηλίας δεν άλλαξε τη φιλοσοφία του. Έμεινε πιστός σε αυτό που ξέρει να κάνει με μαεστρία: φαγητό που σε προ(σ)καλεί να λερωθείς άφοβα και να αμαρτάνεις. Να ξεχάσεις για λίγο τους καλούς σου τρόπους. Χωρίς χρονοτριβές ζήτησα τα αυγά στη χόβολη με την γκοργκοτζόλα και τα κυβάκια από ζαμπόν, το foie gras σε σάλτσα μπορντελές και χαβιάρι στην κορυφή, αλλά και το tataki μοσχάρι που έρχεται με τραγανό σκόρδο. Είχε και ένα πιάτο ημέρας, από τις εμπνεύσεις που συχνά πιάνουν τον Ηλία: μεδούλι με το κόκκαλο κομμάτια τόνου από πάνω και μαγιονέζα από wasabi!
Φυσικά δεν άφησα παραπονεμένα τα bao, αυτά τα λαχταριστά, αφράτα ψωμάκια ατμού που είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του Ηλία. Μπιφτέκι, λοιπόν, από black angus, αυγό, cheddar τυρί, kimchi για να σε καίει, τραγανό μπέικον και μαγιονέζα wasabi. Μπουκιά, χαρτοπετσέτα και κύλημα στην αμαρτία. Όσο για το burger που ήρθε μετά τα είχε όλα διπλά: μπιφτέκι, cheddar, μπέικον κλεισμένα σε ψωμί γλυκοπατάτας.
Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω και το tripas (κοκκινιστό πατσά), αλλά και την picanha (το γνωστό βραζιλιάνικο κρέας), αλλά τα άφησα για την επόμενη φορά, όπως και τα κοκτέιλ του. Γιατί αν βουτηχτείς μια φορά στην «αμαρτωλή πόλη» του Ηλία, θέλεις συνέχεια να το κάνεις.
info
Βουκουρεστίου 4 (εντός της Στοάς), Αθήνα, τηλ. 210 3248062.